torsdag 31 juli 2014

Tar en slappedag...

Prioriterade bort att gymma i morse eftersom jag hade ett möte jag inte kunde vara sen till och det skulle innebära ett stressigt gympass för att hinna. Nä, det var jag inte sugen på alls. Hade seriösa funderingar på att köra ett kvällspass i stället men jag tror jag struntar i det. Jag är TRÖTT efter att ha jobbat hela juli och vikarierat för två frånvarande kollegor. Trött efter alla sista-minuten-fixa-omgående som dök upp i går och i dag. Och dessutom är det pass i "buren" fram till kl 19 så mina leksaker (boxarna, skivstången, TRX'en och slamballs) är otillgängliga ett tag.

Så nu firar jag semester, lägger upp benen och skålar för mig själv. För nästan fyra veckors ledighet och möjlighet att planera egen tid. Planerar redan nu ett njutbart pass på Friskis i morgon förmiddag när det är tomt och stilla och jag kan träna ostört i eget tempo och precis hur länge jag vill. Det blir gött det! Semestern kommer annars innehålla kryssning, skärgårdsliv, tuffa träningspass, skogslufs, öl, vin, god mat, tvåsamhet, kärlek, glädje och långfrukostar. Bland annat :-)

onsdag 30 juli 2014

Testpass 5 km. Spyfys.

I dag var det dags för det fruktade testpasset på 5 km. Jag var så lycklig när jag gick upp i morse och upptäckte att det regnade. Blev lite småfuktig på väg till jobbet och minsann om jag inte blev härligt genomblöt på hemvägen också :-) Varmt i luften var det ändå men luften känns mycket friskare och vi hade en behagligt sval kväll i jämförelse med de senaste dagarnas höga temperaturer.

Fast att springa testpass längs Ribersborgsstranden - på en sträcka där jag verkligen ENBART har sprungit jobbiga pass - är mentalt svårt. Också mentalt svårt för att det är rakt fram rakt fram rakt fram heeeela vägen och man ser liksom heeela den eeeevighetslånga asfaltssträckan framför sig. Men det måste ju göras!

När man kör testpass med Katarina får man en grundlig uppvärmning. Aktivering av höften, lätt jogg, world's greatest stretch, löpskolningsövningar, stegringslopp. Sen en skvätt vatten och så var det bara på det jobbiga.

Råkade som vanligt gå ut lite väl tufft på första kilometern och efter vändningen hade jag en rejäl mental svacka - men bet ihop, kom igenom, sprang i takt till musiken från linedance och fokuserade på att avsluta på ett bra sätt. Katarina filmade, peppade emellanåt och var emellanåt bara sjuuuukt irriterande när hon låg rakt bakom mig på cykel och iakttog löpsteget! 25:10 blev tiden och det är väl en helt okej statusrapport just nu. Sen ser man ut så här. "Trött men nöjd" sa Katarina och det stämmer rätt bra!
Foto: Katarina Mölgaard-Ibsen
Mina hemläxor: Jobba mer med koppling mellan ben och överkropp för jag tappar kraft. Jag är as-stark i benen men orkar inte riktigt ta upp den kraften i resten av kroppen och då tappar jag den i stället. Så hallå till overhead squats, explosiva frivändningar, bålrotationer med skivstång och ball slams i sidled. Och så behöver jag en dejt med Jimmy för den där vänsteraxeln har kajkat ur igen och då blir det trögt i höger höft vilket gör det svårt att springa snabbt. Så vi kör lite optimering av den här gamla dieseltraktorn så blir den nog en racing-Merca på nolltid!

Katarina har inte tittat på sina filmer än så det kommer säkert fler obehagligheter sen. När hon har kikat lite mer på hur jag springer när jag blir trött. Höften, höften, höften, tänker jag - och tanken om att "ligga på steget" och springa lite mera uppåt ska matas in i hjärnan.

Nu - dags att duscha och sova. Lite sovmorgon i morgon, sista dagen på jobbet innan semestern och så tror jag att det ska firas med ett besök på gymmet i morgon kväll. Det blir kalas!

Frågelåda B.A.B.Y. Runners Team, del 2

Jag har erbjudit våra medlemmar i B.A.B.Y. Runners Team att ställa sina frågor om att springa sin första mil eller sitt första lopp i facebookgruppen och så sammanställer jag svar i blogginlägg. Del 1 hittar du här.

Therese undrar hur hon sänker sin miltid från 57 till 55 minuter.
Enklaste sättet är att göra det vi gör - springa intervaller en gång i veckan och våga utmana! Det SKA vara obekvämt, det är då man får resultat. Våga springa långsamt på distanspassen och springa snabbt på intervallpass. Långa intervaller i tävlingsfart eller lite snabbare är bra för att vänja sig vid farten.

Anna undrar vad man ska tänka på de sista timmarna inför ett lopp.
Ett rejält mål mat 3-4 timmar innan tycker jag är bra. Och vätska i rimliga mängder, gärna kontinuerligt fram till starten. Det är ingen skada till att äta t ex en frukt eller rawfoodbar 45-60 minuter innan start, tycker jag. Lite hungrig får man vara men inte utsvulten! Traska inte runt för mycket på eventområdet utan försök slappna av. Lämna väskor och överdragskläder i god tid så att det inte blir panik. Prioritera toalettbesök. Och våga värma upp som du brukar i stället för att göra Friskis uppvärmning om du inte känner dig bekväm med den. Ta det lugnt i början, hitta ditt tempo och flyt med så är du snart i mål!

Therese undrar vilka styrkeövningar man ska göra för att bygga upp snabbhet.
Det handlar inte så mycket om vilka övningar du gör utan hur du gör dem. Du behöver träna maxstyrka och explosivitet. Dvs. 4-5 set om 3-5 repetitioner av t ex knäböj, marklyft och frivändningar. Boxjumps och utfallshopp är kanon för explosivitet och fart men fokusera här på att hoppa högt och gör max 5 repetitioner i 3-5 set. Om du ska orka vara snabb behöver du också vara stark i bålen och det är bra att göra diagonala övningar, t ex diagonala rygglyft, cykelsitups och russian twist.

tisdag 29 juli 2014

Walking back to happiness...

.... eller snarare running back to happiness, kanske!

Det var en stökig natt. Några grannar hade tydligen bestämt sig för att dygna på sin balkong precis nedanför vårt sovrumsfönster. Som stod öppet för att det var hysteriskt varmt. Och på köpet körde områdets tonåringar mopperace flera gånger under natten. Suck. Jag var inte särskilt pigg i morse kan jag meddela! Men, har man lovat coachen att man ska springa flytintervaller så har man och en cykeltur blir man alltid lite mera vaken av.

Således - frukostgröt och sen upp på cykeln och iväg. In på jobbet, byta skor och tights, låsa in väskan och sen ut för ett löppass i morgonsolen. Temperaturen var kanske runt 22 grader och det blåste lite lätt in från havet så det var jämförelsevis svalt. Jag var ju redan genomvarm efter cykelturen men det innebär inte att man är uppvärmd för löpning så jag var ganska noga i dag. Växelvis jogg och gång i kanske en kvart och sen la jag 5 minuter på uppvärmningsövningar vi gick igenom med Katarina i höstas. På trädäcket precis bredvid inspelningsplatsen för sommarlovsprogrammet på SVT, förresten - så jag hade lite underhållning medan jag värmde upp. Sen var det intervalldags!

"Flytintervaller" ska man flyta fram i utan någon vansinnigt stor ansträngning. Man ska gå mer på känsla än på fart - enligt Katarina och det är hon som bestämmer. Arbete 1 minut, vila 1 minut x 10. Ganska enkelt upplägg.

Jag sprang första intervallen utan större ansträngning. Noterade start- och målpunkt (start vid soptunnan, mål vid busken) och fokuserade på att hålla samma fart och komma lika långt på alla intervaller, fram och tillbaka. Jag kollade inte på klockan men försökte komma ihåg att trycka på "lap" varje minut. Noterade att jag kände mig hyfsat återhämtad efter 30 sek vila och att det borde betyda att tempot var lagom. Samtidigt insåg jag att i hjärnan körde den gamla dängan "Walking back to happiness" i varje intervall. Måste också vara ett positivt tecken!

Efter 10 intervaller joggade jag ner och la vägen förbi Salads & Smoothies för att plocka upp frukostsmoothie och latte innan jag gick sista biten bort till jobbet. In i duschen och duscha svalt i 5 minuter för ansiktet formligen kokade av värme!

"Passet ska ge mer än det tar" sa Katarina, och sällan har jag haft så mycket extraresurser på en dag. Har i princip lyckats beta av allt jag ska hinna med på jobbet innan semestern (inklusive den förhatliga arkiveringshögen) så det bådar gott för min plan om att inleda min ledighet torsdag eftermiddag som jag har tagit sikte på.

Nu - dags att lägga sista planerna för kvällens pass med B.A.B.Y. Runners Team. Ses vi?

måndag 28 juli 2014

Styrkepass 1

Jag kommer detaljera mina styrkepass lite mera denna vecka så att Katarina får en närmare beskrivning av vad jag pysslar med på gymmet. Dagens pass kändes egentligen rätt oinspirerat från början (värmen...) men det blev ganska bra kvalitet på det ändå tyckte jag.

Styrkepass 1 är ett lättare och mer funktionellt pass jämfört med styrkepass 2. Malou plockade fram det här passet till mig 2012 när jag tränade inför halvmaraton och milen och tanken var att det skulle ge löparstyrka utan att begränsa löpningen. Jag hatälskar passet eftersom det innehåller en hel del övningar jag har svårt för och känslan var lite grann att Malou petade i alla mina svagheter!

Jag cyklade till gymmet i 30+ så det var ju inte som om jag frös. Tog 5 minuter på mig att jobba lite rörlighet med pinne - lite axlar, lite bålrotationer, good mornings och overhead squats.

Övning 1 Superset overhead squats/enbensmarklyft. Ett uppvärmningsset med bara stång, sedan 4 x 5/5 reps. 25 kg.

Övning 2 Armhävningar med förflyttning. En hand i golvet, en hand på stepbräda. Armhävning, "vandra" över stepbrädan så andra handen hamnar i golvet, armhävning - etc. 3 x 12 repetitioner.

Övning 3 Superset kickups/wallclimbers. 3 x 5/5 reps. Kickups går bättre än wallclimbers kan man säga. Detta är både fobiskola, rörlighet, bålstabilitet och styrka i axlar/armar.

Övning 4 Chins/Pullups/Räckhäv efter eget val. I dag Räckhäv eftersom gymmet inte besitter ett chinsräcke som funkar för mig. 4 x 5 reps.

Övning 5 Latsdrag i dubbel kabelmaskin. Knästående, ett handtag i varje hand, handflatorna är framåt. Dra inåt/neråt, led med armbågarna, tänk skulderbladen neråt. Ger för mig bättre kontakt med "chinsmusklerna" än vanliga latsdrag. 4 x 5 tunga reps.

Övning 6 Ryggliggande indrag boll (baksida lår). 3 set om 5 reps per ben + 10 reps med båda benen. Finfin kontakt!

Avslutade passet med stretch och lite liggande bålrotationer för att det kändes skönt.

I kväll har jag instruerat NMT med fokus på att vi inte skulle springa livet ur oss i värmen så vi höll oss i skuggan och fokuserade på komplexa helkroppsövningar som overhead squats med stock, turkish getups och reverse burpees. Jag tror nog deltagarna tyckte det var rätt jobbigt ändå...

söndag 27 juli 2014

Uppstartsmöte i Projekt #milenpå45

Den här söndagen inleddes med uppstartsmöte i Projekt #milenpå45. För övrigt på Satori som börjar bli en riktig favorit. Praktiskt läge, bra mat och civiliserade priser - frukostbuffé för 98 spänn inkl varm dryck och smoothie är inte alls skrämmande. Lokalen är dessutom riktigt trevlig. Sen att frukosten är vegetarisk kan man överleva, jag behöver inte bacon även om det är gott!

Katarina hade innan mötet skickat ut träningsprogram så att jag kunde kolla igenom det och det innehöll inga särskilda konstigheter. Fast en hel del som är ganska jobbigt - som fyrahundringar på bana. Och så det där testpasset som vi har bokat på onsdag och som jag har rå-ångest inför. Springa 5 km på tid är fortfarande ingen favorit. MEN den här gången har jag ett ess i rockärmen - för jag kommer vara ultimat uppvärmd och peppad. Hindrar dock inte att jag helst vill säga att vi kan skita i det men jag vet att det är en förutsättning för träningsprogrammet. Dessutom är det Katarina som bestämmer :-)

Vi har pratat igenom de första passen och även fyrahundringar som helst ska springas på bana. Läskigt ju! Alternativet är att räkna om farten och springa på 350m-cirkeln på Bulltofta så det kanske blir den modellen någon gång också. Vi ska även köra ett teknikpass där jag blir filmad i olika farter vid något tillfälle - mera läskigt.

Vi har pratat förutsättningar - att jag har en stabil bred bas att bygga på men inte så mycket "takhöjd". Samtidigt som jag vet att kroppen svarar otroligt bra på intervallträning och att jag snabbt blir stark. Vi har gått igenom mina styrkepass och jag har fått instruktioner att anpassa det ena passet så att jag gör färre repetitioner och flera set. En utmaning - tunga overhead squats kan bli intressant! Rörlighet var också ett tema och jag har lovat att köra typ Happy Hips inför intervallpassen och så lite längre statisk stretch efter distanspassen. Då blir det två pass i veckan och det är good enough just nu.

Uppvärmning inför löpning har jag lärt mig på löpkursen förra hösten och det är bara att plocka fram dokumentationen. Många av övningarna använder jag ändå men jag slarvar med uppvärmning inför distanspass, det vet jag - det finns det inte plats för nu. För det måste vara kvalitet i varje pass och det kräver att kroppen är förberedd.

Sedan har vi pratat om mycket annat också. Semester och behovet av träning. Träning på gym vs träning utan redskap. Skor - dämpade, inte så dämpade, fivefingers. PT'ar, PT-yrket, PT-utbildning och gymkunder. Katarina tror för övrigt att jag kan bli en bra PT och det glädjer mig!

Positiv start på dagen, helt klart - jag är peppad inför projektet! Men jag skulle bli ännu mer peppad om temperaturerna kunde tänka sig att sjunka lite. Springa i tretti grader är inte en höjdare i min bok och passen de kommande veckorna kommer ligga på morgon och kväll om inte det händer drastiska förändringar i väderleken!

lördag 26 juli 2014

NMT: Årets strandpass!

I dag var det dags för det traditionella "NMT goes Ribban"-passet. Enligt traditionen var det blött och sandigt - och roligt. Vi träffades kl. 9 i stället för kl 10 för att inte störa för många badgäster, men det var ganska molnigt på morgonen så det var inte så mycket folk. Som bonus pågår förberedelserna för de traditionella hästtävlingarna på Ribersborg, vilket innebär att fälttävlanshinder fanns lite varstans och det fick vi snart känna på.

Jag minns ärligt talat knappt vad vi gjorde och i vilken ordning för jag bara flöt med som vanlig deltagare, men några minnesbilder kan jag nog bjuda på.

Vi värmde upp nere på stranden och i gräset och ganska kort inne i passet sprang vi en lång sträcka ut i vattnet (det är ju långgrunt så man får sällan vatten högre upp än till låren) och sen gjorde vi sälrullningar inne vid stranden så då var man genomblöt. Och så ålade vi i sanden och blev helpanerade. Vi sprang nån slags jägarmarsch bort till lite hästhinder som användes för att göra rygglyft och situps med överkroppen ute över kanten och en kompis som höll i benen. Tufft men kul!

Sedan var vi nog nere på stranden igen där vi bl a gjorde övningar med att krypa och åla under varandra vilket var dagens mest smärtsamma. För det är inte fin len sand där i det låga vattnet utan fullt med små hårda stenar så mina knän och underarmar ser rätt roliga ut - de blir nog fint färgglada till i morgon! Vi släpade varandra och gjorde livräddningsövningar i vattnet också plus självklart ålning under planka i vattenbrynet och situps i vattenbrynet. Överlag ganska mycket mage i dag och ganska mycket knäböj i vatten till låren så att man precis doppar rumpan i varje repetition.

Vi sprang in till hästhindren igen och tog 1-2 varv på en liten "bana" över 4 rejäla stockhinder som blev dagens sista övning innan vi gjorde 52 upphopp (vem kom på det?) och stretchade.

Som traditionen bjuder var det sedan "bad med kläderna på" som gällde. Nästan alla traskade i från T-bryggan med kläder och skor på och sköljde sanden ur ett plagg i taget och precis som vanligt väcker det stor undran bland övriga badbesökare. Men det är helt onödigt att släpa med sig all sand hem! Inte för att jag begriper hur jag lyckas få så mycket sand INUTI tightsen men alla andra hade samma problem så det var inte jag som hade gjort nåt fel då :-D Perfekt start på dagen var det i alla fall - och efter bad var det dags att åka hem och fylla på med energi och vätska. Jag har fortfarande inte druckit ikapp tror jag, men jobbar på det...

torsdag 24 juli 2014

Gympass. Radiointervju i livesändning. Ny ryggsäck. Bra dag helt enkelt!

Vilken dag alltså. Cyklade iväg i morse ovetande om vad den skulle bjuda på!

Morgonpass på gymmet stod först på schemat. Jag har tagit PT-Martins löpstyrkepass och lagt till en gammal favoritövning. Således - mot böjracket. Först frivändningar som kändes tunga men blev lättare och lättare trots att jag la på vikt. Sedan knäböj, tunga treor. Pallrade mig upp till 80 kg men tekniken var nog ärligt talat sådär så jag borde ha stannat på 75. Jag var bara tvungen att testa om det gick! Med "det tunga" avklarat var det vidare till avdelningen "hopp och lek" - boxjumps och utfallshopp. Det finns inget som suger i låren som djupa explosiva utfallshopp med två små ynka enkiloshantlar i händerna alltså! Och så för ordningens skull kryssdrag för övre rygg och baksida axlar som aldrig får glömmas bort.

Eftersom Jimmy kommenterade vid sista naprapatbesöket att min ländrygg behövde träna lite rotation så la jag till ett superset som Malou har hittat på. 12 x bålrotation med skivstång + 12 x situp med pullover och russian twist. 3 set. Jag tror att jag kanske råkade lägga på lite tyngre på skivstången än tidigare för bålrotationerna var då inte nådiga men jag hoppas de gör nytta i alla fall. Stretch och dusch, handla mellanmål och raka vägen till kontoret.

Medan jag var upptagen med annat ringde ett obekant nummer, lämnade ett meddelande på svararen och medan jag lyssnade av meddelandet rasslade det även in ett SMS. Det var Svjetlana Pastuhovic på P4 Malmöhus som ville prata med mig om B.A.B.Y. Runners Team. Härligt :-) En av våra deltagare har skickat info om oss till diverse medier och det gav tydligen resultat. Kul! Vi bestämde att jag skulle komma till studion senare på dagen och så fortsatte jag jobba på.

Joakim kom på besök och lunchade med mig (alltid trevligt) och vi tog en kortprommis runt piren innan jag fortsatte dagens jobb. Telefonkonferens som avbröts pga tekniska problem redan efter 20 minuter, som det kan gå... Men då fick jag tid över till lite annat i stället!

Sedan var det dags att bege sig mot SR's studio inne i stan för att vara med i livesändning. Pirrigt! Men samtidigt jättekul för jag tokälskar ju att prata löpning, träning, nätverk och pepp. Jag blev välkomnad och fick instruktioner om att sitta ner och ta det lugnt tills det var dags. Kan säga att jag är inte lite impad över hur det där funkar med radio. Det står en person och en massa datorer och så fixar hon allting själv. Sätter igång mikrofon, ljudtestar, sätter igång annan mikrofon för att det behövs en kort nyhetsuppdatering innan vi kör, fixar med musiken - hela alltet. Sedan drog vi igång och det var ett jättetrevligt samtal - jag hade varnat Svjetlana för att jag kan prata om löpning ungefär hur länge som helst men hon hade örnkoll, hade läst bloggen och var fantastiskt väl förberedd. Jag har inte vågat lyssna själv men har fått bra feedback från de som har hört det! Hoppas jag kan inspirera flera till att börja springa (och komma och träna med oss i B.A.B.Y. Runners Team såklart).

Efter fullgjort public service-uppdrag cyklade jag hemåt och kom på att jag hade en ny ryggsäck att hämta ut. Det där med väskor förtjänar nog ett eget inlägg men om vi ska ta den korta versionen - jag har en Boblbee Metropolis som cykelrygga och jag är väldigt förtjust i den, men ibland är den lite bökig med sitt hårda skal. Så jag har också en mjuk ryggsäck med datorfack, har länge haft en Samsonite. Min älskade avlidna katt var också väldigt glad för den ryggsäcken och nåt av det sista hon gjorde innan hon lämnade jordelivet var att kissa på den. Ahem. Eftersom ryggsäcken är typ 10 år gammal och rätt sliten så bestämde jag att jag inte skulle lägga energi på att försöka få den ren utan beställa en ny i stället. Det blev en fantastisk lila Osprey Axis, lite mindre än den gamla men mer funktionell. Gillar särskilt att det är en tjejryggsäck, passformen blir bättre då. Och så har den bröst- och avbärarrem så att jag förmodligen kan springa med den.

I morgon är det dessutom FREDAG och jag har bara 5 dagar kvar att jobba innan semestern. Och så ska jag fika med en kär vän jag träffar alldeles för sällan. Kan bara bli en till bra dag det!

onsdag 23 juli 2014

Dags att sluta gnälla. Jahapp.

En varm dag till. 30 grader. Och just denna dag bestämmer vi oss för att vi ska springa längs Ribban och bada sen. Joakim är lite osäker på sin status eftersom han körde knäböj i går och dessutom dietar så han är lite låg på energi. Skönt, tänker jag, vi kan köra lite mysjogg i värmen.

Olyckligtvis för mig är Joakims definition på "mysjogg" nånstans i trakten runt 5:15. Lagom mysigt i brännande sol, visserligen blåser det men blåsten känns mer som om nån står och blåser med en hårtork och hela andningssystemet torkas ut på nolltid. Efter knappa 2 km frågar jag hur långt vi ska springa och får svaret att 6-7 km får väl vara nåt minimum. Frustar ur mig att då behöver vi nog sänka farten. Joakim skakar på huvudet åt mig men drar ner till 5:30 nånstans. Ut längs Kockum Fritid och ner i Bo01-området där solen steker, det är totalt lä och hysteriskt varmt. Kämpar på.

Vi styr kosan ner mot vattnet igen och ska "bara" springa tillbaka, det är ungefär 3 km. Jag är inte pratbar. Vi har fått vinden i ryggen och det hjälper absolut inte. Jag letar förtvivlat efter skugga där jag kan andas men nej, inget sånt. Bara att mosa på. Farten runt 5:10. Vid ungefär 5 km håller jag på att avlida och Joakim tycker att vi ska sänka takten till 6:00 ungefär. Det gör vi ett tag men tempot ökar igen och det är säkert lika mycket jag som driver upp det, jag vill bara ha det avklarat så att jag kan hoppa i plurret. När det är 500 m kvar orkar jag inte mer, vill bara spy och stannar abrupt. Det går inte. Joakim peppar med att det är så kort kvar och jag tar i igen. Nu ska jag i mål. Siktet är riktat rakt längs asfaltsvägen men vi genar över gräset och mina stumma ben vill inte alls vara med på det. Tvärdör 50 m innan jag når bilen och accepterar att det är okej. I dag. För det är varmt.

Sen gnäller jag över att det är kallt i vattnet och får veta att "det var mycket gnäll i dag". Jo. Det kan man tycka. Och det är nog också så att nu framöver så kommer det handla väldigt mycket om att bygga pannben och att acceptera att det är jävligt jobbigt emellanåt. Det här var lite grann en första inledning - men så var jag inte förberedd på ett tufft pass heller. Det lär jag ju vara när det står i schemat.

Det hade inte gjort något om temperaturen sjönk några grader. Jag har ohyggligt svårt att äta när det är varmt. Frukost går bra, förmiddagsmellanmål blir det sällan, lunch går skapligt och efter det blir det bara jobbigt. I går kväll bestod eftermiddagsmålet av 1/4 vattenmelon och till kvällen blev det jordgubbar och en klick kvarg. I dag är jag inte alls sugen på att äta och löpning i värmen har dessutom gett en irriterande huvudvärk.

Men ja, dags att sluta gnälla var det. Over and out.

tisdag 22 juli 2014

Försök till distanspass

Inför iFormloppet som en hel del ur B.A.B.Y. Runners Team ska springa om några veckor tänkte vi försöka oss på ett milpass. Det ursprungliga upplägget var att springa 5 x 2 km men det blir väldigt meckigt när man har två uppmärkta slingor på 2½ och 5 km. Så vi ändrade till 4 x 2½ km - först ett varv på 5 km-slingan och så fick man själv bestämma efteråt om man ville köra ett eller två varv på 2½ eller ett varv på femman. Givetvis hade vi många olika farter i gruppen också...

Jag stack iväg hyfsat långt fram och passerade efter 300 m en tjej som behövde sakta ner och gå. Visste att Nellie var bakom så hon fick plocka upp och så hängde jag kvar nånstans i ungefär tredje gruppen i 2½ km. De snabbaste väntade där och jag skickade iväg dem med instruktioner för fortsatt löpning medan jag väntade in övriga som fick vila lite vid 2½ och sen springa vidare. Nellie kom med sista kvinna och jag slog följe med dem lite, sprang fram och vände tillbaka och sen bestämde vi att jag skulle springa på fram till varvningen och vara kvar där och peppa. Så jag tryckte på och försökte tänka "snabbdistans" men farten blev något varierande. Uppmuntrande att när jag väl var uppvärmd så kändes 5:10 inte vansinnigt jobbigt i alla fall. Jag kom ikapp L och S och vi sprang sista 500 tillsammans och kom sen ner för varvning och vätska.

Det satt tre stycken och väntade och de två skickade jag iväg tillsammans med L och S för ett varv på 2½ km-slingan. Ytterligare några stycken var ute på slingorna och vi som blev kvar stretchade och pratade lite och peppade de som kom in.

Någon gång kom två "främlingar" i mål samtidigt som en av våra tjejer och de blev lyckliga över att vi hejade och applåderade. Hoppas vi lyckades värva dem till vår grupp för de verkade väldigt sugna när vi berättade!

Passet som helhet blev inte så socialt och kul som vanligt eftersom det är enormt stor nivåskillnad och vi inte kan tillgodose alla på ett distanspass. Däremot blev det flera distansrekord och flera som insåg att de nog kan springa längre än de tror och att draghjälp gör nytta. Så det får vi väl vara nöjda med för i kväll. Själv hade jag gärna velat springa längre men det funkade inte riktigt i dag. Men jag får nog att göra snart när Katarina är hemma så jag kanske bara ska njuta av att chilla lite :-)

måndag 21 juli 2014

NMT. Temapass: KÄRLEK till baksidan!

Till kvällens deltagare hade jag sytt ihop ett pass som hade lite annorlunda fokus. Nämligen fokus på den där baksidan som vi glömmer bort så ofta. I kväll fick den massor av kärlek :-)

Vi värmde upp med gång och löpning och så körde vi lite rörlighetsövningar på stället - väderkvarnen, trollböj, skorpionen, järnkorset m. fl. Sedan körde vi transport på ett led i armkrok, fast med varannan deltagare baklänges. Det blev gång, jogg, utfallsgång och indianhopp på detta vis. Något utmanande att köra indianhopp baklänges!

Innan passet hade jag delat ut varsin viktskiva till deltagarna och dessa använde vi för att köra lite vanliga fysövningar. Väldigt praktiskt hade jag glömt mobiltelefonen, så en av stationerna blev "idioten" som man fick köra två varv och så fick det bestämma hur länge de andra jobbade med sina övningar. Övriga 5 stationer var "jorden runt", enbenshöftlyft, atomic situps med viktskiva, knäböj med puls och diagonala rygglyft. Vi körde ett varv i cirkeln och sedan skickade jag iväg gänget på några rundor baklängeslöpning för att få en liten pulstopp.

Sedan fick de jobba parvis med "finnen" och med en liten övning där en stod i plankan med två viktskivor på ryggen medan den andra jobbade fram och tillbaka med utfallsgång och baklänges björngång. Vi avslutade fysdelen med lite transport av viktskivor rygg mot rygg.

På väg tillbaka mot omklädningsrummet blev det fångtransport och lite ålning under plankor. Vi rundade av med 27 upphopp och stretch i kvällssolen. Ett riktigt fint varierat pass tyckte jag själv att jag fick ihop - inte så mycket puls, mera fokuserat muskelarbete men det kan också behövas ibland! 

söndag 20 juli 2014

Harmonisk söndag

Träna, bada, sola, äta, bada, sola, slappa. Ungefär så har den här söndagen sett ut och himmel så skönt det har varit!

Vi vaknade självmant vid halv åtta. Lyxen att vakna utan väckarklocka alltså - även om jag ändå vaknar relativt tidigt så är det skönt att få vakna i sin egen takt! Medan jag åt frukost styrde jag upp mina två olika träningspass med fokus på löpning och efter frukost åkte vi till Friskis. Medan jag avvaktar Katarinas riktlinjer för styrkepassen har jag sytt ihop två pass utifrån befintliga löpstyrkepass som jag gillar och valde att köra det ena av dem - i princip ett pass som Malou gjorde till mig för dryga två år sedan.

Passet i sig är "lätt" om man tänker på hur mycket vikt man lyfter, men övningarna är ganska jobbiga ändå. Jag körde med samma belastning som senast jag körde passet bara för att känna på det. Efter uppvärmning gick jag rätt på ett superset om overhead squats och enbensmarklyft. Bara stången - 20 kg - som belastning. Mest jobbigt för att det var så varmt att händerna gled på stången i overhead squats, men jag konstaterade till min stora glädje att jag nog kan lassa på mer nästa gång. Squatsen fick finfint djup och enbensmarklyft är mumma för baksidorna - hela vägen.

Nästa övning är armhävningar med förflyttning. En hand på stepbräda, armhävning, "vandra" över brädan, armhävning på andra sidan, vandra... etc. 12 repetitioner. Tungt men görbart - jag minns hur jag var tvungen att göra sista setet på knä men inte i dag. Sedan letade jag upp en ledig vägg (det är nt om dem på Friskis) för den underbara kombon av kickups och wallclimbers. Som alla vet tycker jag inte om att vara upp och ner och just därför tränar jag på det. 5 kickups, 5 wallclimbers, 3 superset. Kickups går hyfsat, wallclimbers var lite mesiga men det är åtminstone inte bålstyrkan som saknas, bara mental styrka.

Sedan har jag slängt in 4 set chins (max med gummiband) i passet. 4 x 4 blev det med fullt utsträckta armar och grönt gummiband. Latsdrag i dubbel kabel på det och så avslut med inrullning av boll för baksida lår. 5 på vart ben och 10 med båda, 3 set. Som bonus bad jag Joakim vara assistans i monkeybarsen så jag kunde gå ett varv och få in lite rytm och känsla. Riktigt nöjd med dagens pass!

Vi åkte hem via Coop där vi handlade nödvändigheter (kyckling, tonfisk, kvarg, keso....) och varsin sallad från salladsbaren. Bytte om hemma, packade strandväskor och kylväska och styrde raka vägen ner till brygga 8 på Ribersborg. Bad, lunch i solen, solbad, läsa bok, titta på folk, bada lite till - mysigt helt enkelt. När vi sen kom hem har jag mest bara slappat och njutit av att vara ledig. Duschat och smort in mig, konstaterat att jag inte behöver lägga några sommarslingor i håret för det är totalt solblekt redan, läst och inte gjort mycket nytta. Bokat en fika med en kär vän som jag träffar alldeles för sällan och laddat batterierna. Två arbetsveckor kvar - sedan semester.

lördag 19 juli 2014

Livet är rätt gött!

Typiskt bra lördag det här. Inleddes med ett NMT-pass med Joakim. Det var 25 grader varmt redan klockan halv tio och av nån anledning hade vi huvudet neråt ganska ofta. Bonus på frukosten, smaskens... eller inte.

Vi började med lite lätt uppvärmning innan vi körde parövningar på grusplan. Springa från mitten ut till staketet och tillbaka, möta kompis på mitten, göra övning. Armhävningar, knäböj, situps, upphopp tror jag det blev. Totalt oskönt att göra situps på grusplan när man bara har tights, sport-bh och NMT-väst i värmen... Vi fortsatte bort till lekplatsen där det blev kreativ "följa Joakim". Upp över diverse lekredskap, sidvärtsklättring på klättervägg, upp för rutschkana med mera. Svettigt värre. En kort sprint på beachvolleyplan hann vi också med innan vi fortsatte.  Joakim hittade en trappa där vi fick gå björngång upp och björngång ner (jag gillar inte att ha huvudet neråt...då...) vilket var rätt så utmanande.

Vi fortsatte ner till gräsplan. Där roade vi oss med livvaktsleken och armhävningar en stund. Vidare bort till skuggan vid vindskyddet och obehagliga förflyttningsövningar. Björngång, ålning, jämfotahopp, sprint, jogg tillbaka. Om igen, och igen, och igen... Oklart hur många varv det blev men många!

Sedan trodde jag det var dags att springa i riktning hemåt men icke. Nej, upp mot stora backen. På lämplig gräsplätt blev vi instruerade i att göra styrkeövningar medan Joakim placerade sig nånstans i terrängen. När han visslade skulle vi kuta bort och ge honom high-five och sedan tillbaka till samma plats för att göra ny övning. Det var rätt roligt, särskilt eftersom han började gömma sig inne i buskage och annan växtlighet så man fick jaga efter visslingen!

Vi sprang vidare mot högsta toppen och när det var typ 100 m kvar så fick vi springa i fri fart upp till toppen och vänta i planka. Jag var ju tvungen att tävla lite så jag höll samma fart som Tim, vår yngsteman, som är 15 :-) Fjant-tant... men det gick! Vi tog oss ner igen och sedan joggade vi bara bort mot Fäladshallen. 47 upphopp, sedan stretch.

Väl tillbaka upptäckte vi att Joakim hade missat att plocka in västarna vi hade som hållpunkter när vi körde förflyttningar, så han och jag fick 10 minuters extra löpning för att hämta dem. Varmt var det.... Tillbaka till bilen igen, klädbyte och raka vägen mot Ribersborg för bad och solning. L mötte upp och vi hade några sköna timmar i solen med kall dryck och snacks i kylväskan innan vi begav oss till Emporia för att luncha och strosa lite. Fantastiskt skön ledig dag och i morgon blir det en till!

fredag 18 juli 2014

Förändring börjar med dig själv.

De senaste veckorna har varit tuffa. Sedan Tjejmarathon har jag känt att jag knappt har hunnit upp till ytan för att andas emellanåt. Kastades rakt in i teambuilding för att sedan ha de tuffaste veckorna på länge på jobbet. När det trycket började släppa var det dags att ta farväl av en älskad fyrbent vän och det har tagit några veckor att komma över de värsta attackerna av sorg och saknad.

Men nu - nu börjar det släppa så smått. Små steg i rätt riktning, lite mer plus på humörkurvan. Solen hjälper till och semestern närmar sig. I kväll har vi varit på Ribersborg och badat, hämtat sushi på hemvägen. Vitt vin hittade jag i kylskåpet - inte helt fel.

Jag arbetar på att förändra mitt liv efter devisen "do more of what makes you happy". Att bli NMT-instruktör var en grej. B.A.B.Y. Runners Team är också en pusselbit i livet. Fast egentligen vill jag ju MER. Lära mig mer, instruera mera, kunna jobba mer på individnivå.

Därför har jag sedan nyår skrapat ihop pengar. Shoppat mindre, sparat mer. Lagt undan skatteåterbäring och extrapengar tills det räckte. För i höst ska jag utbilda mig till personlig tränare. Äntligen! Det ska bli superspännande och lite läskigt. Fast innan dess har jag ännu mer på tapeten. För Sara tipsade nyligen om en inspirationsdag för löpare som hon ska hålla i och på samma sida fanns det länk till information om löptränarutbildning. Jag har ju funderat på det där länge och nu bestämde jag mig för att det var dags att hoppa ut i det okända.

Joråsåatteh... först ska jag träffa Katarina och få mitt träningsschema och sen ha semester. Sen ska jag springa Tough Viking och efter det ska jag gå löptränarutbildning. Springa milen på 45 en månad senare, vila en vecka innan löpinspirationsdagen och direkt efter det kastar jag mig in i två veckors utbildning på heltid. Sen lär jag ju vara i toppform så det är nog lika bra att springa Yddingeloppet när jag ändå håller på innan det blir dags för "vinterupplägg" med mera styrketräning igen. Var det nån som påstod att mitt liv var tråkigt? Jag behöver i alla fall inte anstränga mig för att fylla kalendern, det är ett som är säkert!

torsdag 17 juli 2014

Energitjuvar...

Träffade på en energitjuv i kväll. Så allt det där glada jag egentligen ville blogga om överskuggas av en tråkig upplevelse. Jag irriteras över att jag låter hen påverka mig så mycket samtidigt som jag analyserar att det är inte personligt, det är inte bara jag. Men all den glada positiva energin försvann och kvar är bara en trött och seg tjej i soffan.

onsdag 16 juli 2014

Ny målsättning. För det var viktigt!

Jag har varit utan någon stor målsättning sedan Tjejmarathon, eftersom jag inte riktigt klarade av att ha flera stora mål i huvudet. Av samma anledning har vårens övriga lopp blivit lite halvdana - de var inte i fokus. Nästa mål är Tough Viking, men det loppet är mer på skoj och en grej jag gör för att det är coolt. Banan är inte samma som i fjor så det blir svårt att ha en målsättning för tiden, och specifik träning inför loppet blir onekligen mest löpning, funktionell styrka och monkeybars. Så jag kände att jag behövde planera in något annat.

Så jag funderade på det där med milen. Känns det viktigt att sätta en bra miltid i år? När jag kände efter så var svaret JA. Att jag inte riktigt kunde vara nöjd med att ha en halvtaskig tid och att jag känner mig sugen på att satsa ordentligt. Jag rekade träningsprogram på nätet och började så smått planera. Sedan föddes tanken att kanske ta hjälp. Visserligen är jag bra på att motivera mig själv och få jobbet gjort, men det är ändå skillnad när man har nån annan som bryr sig och nån man kan diskutera med om det skulle köra ihop sig emellanåt. Och Joakim är bra på det men en utomstående är bättre.

Sagt och gjort - jag slängde iväg ett mail till Katarina med lite funderingar. Väl medveten om att hon har semester och att det nog skulle ta ett tag innan jag fick svar. Men hon är inte världens bästa Katarina för ingenting - för mitt under pågående semester fick jag projektförslag, prisförslag och lite frågor att fundera över och besvara. Gött. Då var det liksom planerat och klart. Bara att vänta på vad drakmorsan serverar.... Det kommer säkerligen bli ganska äckligt mellan varven!

Målsättningen är helt kaxigt mílen på 45 minuter. Det är målbilden.

Träning nu då? Jag är helt totalt omotiverad i dag, precis som i går. Det känns som om jag behöver vila och ladda om så då gör jag det. Det är ingen skada till med några extra vilodagar, sedan ska jag börja jogga igång mig själv och hitta flytet och kärleken till löpningen. Jobba lite rörlighet och fundera över lämpligt styrketräningsupplägg. För PT-Martin har inget autosvar på sin mail, bara långa svartider som vanligt, så jag får ta eget ansvar för styrketräningen så länge - med riktlinjer från Katarina såklart. För från och med projektstarten bestämmer Katarina ALLT. Hon är experten - hon bestämmer :-) Det blir kul, spännande, pirrigt.

Vad jag annars har sysslat med när jag nu INTE tränar för en gångs skull? Tvätta träningskläder, tvätta handdukar. Handla. Klippa mig och måla tånaglar så att blånaglarna inte syns. Jag har också beställt hem lite inspiration i bokform - Petra Månström och Maria Akraka ska få ge mig en mental boost. 

Jag tror på mitt projekt #milenpå45. Jag vet vart jag ska och jag vet att jag har tryggt stöd på hemmaplan - och att Katarina är den allra bästa och klokaste coachen för mig just här och just nu. Hon kan det här - och hon har förmågan att coacha mig på exakt rätt sätt. I can¨t wait :-)

tisdag 15 juli 2014

Vi gör det TILLSAMMANS. Snabbare, starkare, gladare!

Jag skippade styrkepasset i morse eftersom jag behöver gruppera om min hjärna till nästkommande utmaning. Och för att jag var dödstrött och behövde sova. Jag är förresten enormt bra på att sova :-)

På kvällen var det dags för mig att hålla i veckans pass för B.A.B.Y. Runners Team. Det var som alltid kul, energigivande och inspirerande. Trots att vi har löpare på vitt skilda nivåer så hjälps alla åt, peppar och drar varann och får ett bra träningspass varje tisdag. Det gillar jag! Jag hade bestämt mig för att jag mer eller mindre skulle vila i dag så vi promenerade iväg bort till sjön och gjorde lite parövningar på vägen innan vi parkerade våra grejer vid grillplatsen och jobbade löpskolning.

Det kan tyckas tjatigt att vi nöter löpskolning och löpteknik varje vecka men det är faktiskt viktigt. Och handen på hjärtat - hur många av oss är riktigt bra på att göra det på egen hand? Att skutta iväg där med diverse knasiga steg när man är ensam? Sällan, eller hur - för folk skulle glo. Nä, vi bara springer, det är säkrast så.. Men när man är ett helt gäng är det skillnad. Det går hur lätt som helst att  köra låg skip, hög skip, hälkick, diverse kombinationssteg och allt möjligt annat. Och jag vet att övningarna fungerar även om de kan tyckas knasiga i början.

Sedan gav vi oss på ett låååångt intervallupplägg: Moneghetti-intervaller. 4 x 90 sek, 4 x 60 sek, 4 x 45 sek, 4 x 30 sek, 4 x 15 sek - hela tiden med en vila som är lika lång som intervallen. Givetvis ska farten öka efterhand som intervallerna blir kortare och det gjorde den också. Alla kämpade på bra och försökte ta rygg på den framför eller fick lite extra pepp av nån som sprang om. Själv försökte jag hojta, tjoa, peppa, korrigera och hålla koll på tiden och visselpipan :-) Det går, det med.

När intervallerna var avklarade joggade vi bort till en lite skönare gräsplätt och körde lite corestyrka. Crazy Ivans, bensparkar, enbenshöftlyft och "simmaren" för en snabb allroundträning av rygg, mage och framsida. Perfekt! Sedan stretch och så var vi klara för i dag! Det var två nya tjejer med i dag och de verkade inte vettskrämda. Och dagens största seger (för mig) var att I som jag har tjatat på hela våren att hon ska släppa sargen och våga springa äntligen gjorde det. I dag sprang hon som om hon aldrig gjort nåt annat - i stället för att springa med handbromsen i och fega. Heja tjejen, starkt jobbat! Tillsammans blir vi snabbare, starkare och gladare. Det blir många leenden på våra tisdagspass. Det känns bra!

måndag 14 juli 2014

NMT - ut i spenaten med Dunderdanne!

Ja, Dunderdanne aka Daniel K har gått och blivit orienteringsfrälst. Tidigare var ett Daniel K-pass alltid en garanti för att man inte blev grisig, blöt och lerig men i dag var det raka motsatsen. Jag skyller på orienteringen...

Det regnade under passet. Det har regnat till och från hela dagen så det var väl ingen större överraskning att vi fick oss ett par skurar under passet. Det var däremot torrt när jag joggade ner till Bulltofta för att känna lite på benen inför passet. Kroppen kändes okej - vaderna blev något lite stela av löpning på asfalt märkte jag och lårmusklerna var också lite trötta, men inte värre än att det gick att springa och NMT'a.

Daniel bjöd på ett upplägg som var ett klassiskt Daniel-pass - vi springer en bit, stannar och gör övningar enligt Tabata-protokoll, springer igen, gör övningar, etc. Fast vanligtvis brukar vi hålla oss på fina breda grusstigar. Inte i dag. Vi var i högt gräs, lera, små kostigar, skog, träskmark - och nere i bäcken en sväng och så en sväng till bara för att det var kul. Jag gjorde burpees i blött gräs som fastnade överallt och som grädde på moset upptäckte jag att jag hade landat ovanpå en snigel i varje burpee... urk! Som en av de sista övningarna skulle vi rulla nerför en gräsbacke och springa upp igen. Jag försökte men blev så yr och illamående så jag körde sälrullningar och utfallssteg i stället. Det var vi flera som gjorde...

Som avslut på passet ålade vi i cirkel under varandras plankor och jag kan meddela att man får himla bra glid när man ålar i blött gräs! Dags att jogga hem alltså, i dyngsura kläder med lerfläckar, snigelslem och gräs överallt. Fresh. Och så skvalpade det lite i skorna också :-D Ett klassiskt NMT-pass och det var raka vägen in i duschen när jag kom hem!

I dag blev det nästan 4 km löpning på passet och så 4,4 km transportlöpning vilket jag tycker är godkänt :-)

söndag 13 juli 2014

Hjälp, jag ska springa mitt första millopp...

Jag erbjöd tjejerna i B.A.B.Y. Runners Team att de kunde ställa sina frågor om att springa sitt första millopp eller sitt första lopp nånsin i vår facebookgrupp och så skulle jag sammanställa svaren i ett blogginlägg. Kommer här!

Anna undrar vad och hur man ska äta innan ett lopp.
Mitt viktigaste tips på det temat är att inte krångla till det för mycket och att äta ordentligt. 10 km har man oftast klarat av på ungefär en timme och det hanterar kroppen mycket väl med de resurser som finns till förfogande. Rent mentalt kan det däremot hjälpa att känna att man har "laddat" på rätt sätt. Det är individuellt hur våra magar fungerar så detta är lite generella riktlinjer som jag tycker funkar ganska bra, så får man anpassa lite själv!

Jag gillar att äta min sista ordentliga måltid ungefär 3 timmar innan start. En vanlig balanserad måltid av sånt jag brukar äta. Om loppet går vid lunchtid så att jag bara har frukost i magen så kör jag "laddningsmiddag" kvällen innan och min favoritmeny är spaghetti bolognese eller lasagne följt av ostkaka med vispad grädde och sylt! Ungefär en timme innan loppet äter jag gärna en rawfoodbar och så dricker jag vatten kontinuerligt. Är det varmt så ser jag till att dricka extra mycket sista dygnet före loppet och eventuellt Resorb eller annan vätskeersättning. Jag brukar vara varsam med fet mat (pommes t ex) och även med fibrer eftersom jag upplevt att min mage kan vara känslig för det.

Helen behöver ett träningsprogram inför milen
Enkelt är bra, tycker jag. Det bästa och enklaste programmet (om vi inte pratar nåt avancerat) är att springa 3 gånger i veckan och komplettera med lite styrkeövningar och rörlighet. Dina tre pass i veckan ska vara ett intervallpass och två distanspass, ett lite kortare (tänk 5-6 km) och ett som blir 5 minuter längre vecka för vecka. Så första veckan kör du exempelvis intervaller med B.A.B.Y. Runners Team på tisdagen, springer 5 km i lugnt tempo på torsdagen och så har du tiden de 5 km tog som utgångsläge för ett långpass på lördag eller söndag. Det kanske tog 40 minuter. Så då springer du i 40 minuter en dag i helgen. Veckan efter kör du oförändrat tisdag och torsdag men ökar tiden på söndagen till 45 minuter. Ditt längsta söndagspass kan vara uppemot 90 minuter om du vill men 75 minuter kan också vara good enough. För styrkeövningar - se längre ner!

Therese vill sänka sin tid på milen med 5 minuter
Nu vet jag inte var ditt utgångsläge är men jag befinner mig själv i ett läge där jag vill göra exakt samma sak och det här är min plan! Jag gillar träningsprogrammen som finns gratis på jogg.se. Jag har följt dem flera gånger och jag har fått goda resultat när jag har valt det målet som passade mig. Så det kommer jag göra igen. Det har nog aldrig hänt att jag har följt programmen helt exakt men jag har definitivt använt nyckelpassen (intervallpassen och de flesta tröskelpass) och sprungit långpass i någon form. För att bli snabbare måste man springa obekväma intervaller och för att bli snabb på milen är det lite längre intervaller som gäller. Dvs 4-5 minuter långa intervaller eller 1-2 km. 4-6 km i tröskelfart är också ett sånt där typiskt äckligt pass som ger bra resultat.

Att träna på det sättet med ett tydligt mål kräver en viss disciplin och eventuellt nån som sparkar en därbak när det blir motigt. Det är inte helt fel att anlita en löpcoach eller PT och be om hjälp. Jag har turen att ha en sambo som kan hjälpa mig komma iväg och jag har både löpcoach och PT på lut. Men framför allt har jag gjort jobbet förut och vet att om jag bara gör jobbet så kommer resultaten. Känns det överväldigande och motigt så ta hjälp. Det kan också funka att ha någon att rapportera till varje vecka eller att ge sig själv guldstjärnor i ett träningsschema på kylskåpet för att inte missa pass.

Ewa vill ha tips på styrkeövningar för löpare
Jag kommer dela in övningarna lite i grupper och beskriva hyfsat generellt så får ni fråga om ni behöver förtydligande av nån övning.
1 - benövningar
Som löpare jobbar vi aldrig på två ben - vi står alltid på ett ben. Därav finns det en poäng i att jobba på ett ben när man gör styrkeövningar. Utfall framåt, åt sidan, bakåt. Gärna med raka armar uppåt och eventuellt med någon vikt. Spänstövningar som utfallshopp och boxjumps gör nytta.
2 - bakre rörelsekedjan
De flesta behöver stärka upp baksidan eftersom den ofta glöms bort och blir svag när vi sitter mycket. Marklyft är en fantastisk övning för den som tränar på gym. "Draken" gärna med en vikt i händerna. Någon form av roddövning - i maskin, med gummiband, stående i plankan där man "ror" med en vikt för att stärka upp övre rygg och baksida axlar. "Hitlers hund" eller diagonala rygglyft. Vanliga höftlyft fast på ett ben är en utmärkt övning för baksidan också.
3 - bålstyrka
Vi behöver bålstyrka som komplement till bakre rörelsekedjan för att hålla oss raka och bromsa rotationen som uppstår när vi springer. Diagonala rörelser är bra - cykelsitups, russian twist, Crazy Ivans. Dynamiska varianter av plankan. Sidoplanka, gärna med ett knä i marken så kommer vi åt de små musklerna i höften också. "Stjärnan" - stående på ett ben eller som en plankanvariant där man byter sida.
Komplettera med lite tåhävningar och balansövningar (stå på ett ben och blunda är en bra start) så är man i princip hemma.

På våra tisdagsträningar försöker vi hinna med lite löpstyrka varje gång så häng på så får du snart en rejäl "övningsbank" att använda dig av när du tränar själv. 15-20 minuter 2 gånger i veckan räcker för de flesta.

lördag 12 juli 2014

Race report SM-milen: Oimponerad!

Oimponerad över min egen prestation men också över arrangemanget på SM-milen. Och det tycker jag är synd. Man tror ju som vanlig motionär att det blir "lite extra" när det är SM, men så var inte fallet. Snarare tvärtom.

Om min egen prestation kan jag bara säga att jag försökte, och det höll inte. Gick ut ganska tufft för att försöka ligga i paritet med mitt personbästa - det kändes bekvämt i ungefär en kilometer, efter tre kilometer höll jag på att avlida och fick dra ner på tempot och sen var det bara tungt och mera tungt. Ganska jävligt. Sluttiden på runt 52 minuter är 5 minuter sämre än mitt pers och det tycker jag inte är särskilt bra. Sen får jag ju erkänna att den strukturerade löpträningen har det varit sådär med det senaste halvåret och om jag vill satsa på en bra miltid så får jag ta tag i den biten. Jag har inte bestämt mig för om det känns viktigt, men det går ett snabbt millopp i höst om jag skulle bestämma mig för att göra den satsningen. Borde iofs kunna kombineras med träning mot Tough Viking så kanske jag ska anstränga mig lite. Vi får se.

Om arrangemanget då? Hafsigt, ostrukturerat. Tyvärr. Jag vet att man hade förväntat sig 3.000 anmälda och det blev bara ungefär 1.000 men det är ingen ursäkt. Några exempel följer.
  • Dålig skyltning - svårt att hitta till väskinlämningen där man också skulle lämna värdesaker. Men helt ärligt.... om vi kör väskinlämning och lovar att man kan lämna värdesaker - är det då okej att folk får lov att kliva in och rota i sina väskor helt obehindrat? För det gjorde de - och alla bara klev rakt in och hämtade sina grejer efteråt utan att nån kollade att vi tog rätt väska.
  • Det var tydligt skyltat till toaletter inne på Stadion men ljuset var inte inkopplat så man fick gå på muggen i mörker. Eller leta sig in till diverse toaletter inne vid väskinlämningen där det var långa köer. Bajamajor kanske hade varit ett alternativ? 
  • Avspärrning av banan funkade sådär. Jag vet att vi som kommer i mål 20 minuter efter eliten inte är superstars men krockar med fotgängare och cyklister borde kunna undvikas. 
  • Musik före start och vid målgång kanske? Nu var det ingenting. Musik till uppvärmningen, men sedan bara snackade speakern på och helt plötsligt hördes startpistolen. Och så sprang vi. Sen kom vi tillbaka och speakern snackade... Tja. 
  • Längs banan hände INGENTING. Nån enstaka i publiken hejade men annars inget. Det kan vara så att det är en regel på ett SM att det inte får vara underhållning eller annat som stör men det var segt! På terränglopp stör det mig inte för fem öre för då händer så mycket annat, men på stadslopp får det gärna hända grejer... 
  • Goodiebag? Vi skulle få en "goodiebag med presenter från våra partners". Ahem. En City Gross-kasse med ett sjok reklambroschyrer och nån mysko korthållare med reklambudskap på. Inte ens en liten rabattkupong om man inte räknar prova-på-erbjudandet på en ny löpartidning, inte ens ett produktprov på liniment. Och så fick vi vatten, en banan och en Powerade i en ny smak som jag inte uppskattade - men det kanske andra gjorde. En goodiebag värd namnet var det inte på långa vägar.

Var det inget som var bra med loppet då? Jodå.
  • Nummerlappsutdelningen på Intersport var supersmidig och när jag bad sekretariatet rätta mitt födelseår i startlistan var det inga problem alls. 
  • Banan var trevlig - roligare än Malmömilen och man slipper blåsvädret nere vid vattnet. Bra grej.
  • Loppet startade i tid. Och det var bara lite tight precis 500 m efter start när vi skulle svänga in på en cykelväg.
  • Det är fortfarande skitcoolt att springa samma lopp som Musse Mohamed (han blev för övrigt tvåa totalt och satte nytt rekord i sin klass i Veteran-SM). Och en massa andra superstars var också med. 
  • Vätskekontrollerna var SUPER. Riktigt bra. Skyltade i tid, funktionärer visade väg, det fanns både sportdryck (blå Powerade) och vatten, massor med folk, massor med vätska och vattnet var kallt. BRA jobb!
  • Det fanns vatten direkt efter målgång. Kallt, friskt vatten i mängder precis när det behövdes. Bra!
  • Och sen är det jätteroligt att springa lopp med målgång inne på stadion och sista varvet på riktig löparbana. Det känns helt enkelt lite mera "riktigt".
Sammanfattningsvis: Om jag ska göra bra tider på millopp måste jag gå in lite mer för projektet. Och jag kan absolut tänka mig att springa SM-Milen om den går i Malmö igen men jag hoppas de fixar till lite smågrejer så att det blir riktigt bra. 

fredag 11 juli 2014

Freeedaaaag!

Puh. Den här fredagen känns verkligen som om jag har förtjänat den och helgen! Oftast börjar veckorna kännas långa i juli och detta året är då inget undantag - när alla andra går på semester och man själv är den som jobbar kvar och är ledig först när folk börjar komma tillbaka.

På väg hem från jobbet hämtade jag ut nummerlapparna till SM-Milen och det pirrar lite i magen. Fast mest är jag trött. Efter att vi hade ätit kom jag på att jag kanske var trött för att jag är spänd och öm i nacke och axlar så Joakim fick stryka på värmeliniment och så kollapsade jag på spikmattan i en halvtimme eller så. Var fortfarande ordentligt sömnig när jag reste på mig - men åtminstone mindre stel och det får man ju vara tacksam för. Med lite tur blir det svalare i natt också så jag sover bättre!

Och fast det är fredag i dag blir det inget vin - för det är trots allt tävlingsdag i morgon. Nej, jag nöjer mig med flädersaft blandat med bubbelvatten och en god chokladbit. Läggdags blir det tidigt och innan läggdags ska jag försöka plocka fram kläder för morgondagens utmaning. Vädret ser något stökigt ut - kan tydligen bli rejäla åsk- och regnskurar under loppet enligt den prognosen jag såg i morse men det hinner nog ändras ett antal gånger innan det är dags.

torsdag 10 juli 2014

Lill-fredag, finns det?

Det känns så. Jag har discogymmat, badat i havet och sitter nu med ett glas Chardonnay :-) Men vi kan ta det lite mer detaljerat för den som vill veta.

Discogym alltså - i morse. Där jag startade passet med att bli ganska irriterad på folk som inte kan plocka av efter sig. Vad ini glödheta helvete är det för FEL på dem? Skivstång 1 befann sig högst upp i böjracket. Med 25 + 15 kg på varje sida. Skivstång 2 som hör till i bänkpressen låg på golvet med 20 kg på varje sida. Och Z-stången låg också på golvet och drällde med viktskivor på och viktskivor bredvid.

Nu skulle jag inte ens använda mer än bänkpressen i dag men jag står inte ut med stöket så jag plockar undan ändå och kallar det "aktiv vila". Men jag tycker det är enormt taskigt att lämna grejerna sådär. Visst, det går bra för mig som är lång och ganska stark att plocka ner 25 kg från huvudhöjd men det är inte alla förunnat. Vilket innebär att böjracket i praktiken blir oanvändbart tills nån kommer och plockar av. Viktskivor ska inte ligga och drälla överallt utan det finns ett fint ställ där de kan bo (i motsats till Friskis där det inte finns nåt vettigt ställe så där kan jag förstå att de dräller faktiskt). Hur svårt kan det vara? Och hur ego får man lov att vara? Gnarf...

Discogym var det ja. Bänkpress - jag fortsätter nöta rörelsebana och djup och i dag ökade jag från 35 till 37½ kg. Det går det med. Jag ska nog ta mig upp till 45 med korrekt djup så småningom bara jag fortsätter jobba fokuserat! Hantelflyes gick fint i dag trots att jag irriterar mig på att vi har 2 olika 10-kiloshantlar med olika handtag :-D Tricepsdipsen flöt också fint men i tredje setet var det nåt i bröstryggen som flyttade på sig så jag har en öm punkt i ryggen. Förmodligen inget allvarligt men det är lite irriterande. Har rullat ut det på boll sedan och det känns som om det håller på att släppa igen.

Jag kunde utan problem fortsätta passet med tricepspressar och två varianter på bicepscurls innan jag gav mig för dagen och gick in i duschen. Med viss bekymring eftersom det hängde en lapp om att varmvattnet kunde vara avstängt i perioder mellan 8-14.... De hade i alla fall inte stängt av det just då men jag snabbduschade ändå för säkerhets skull innan jag begav mig mot kontoret.

Efter jobbet och cykeltur hem i motvind var det dags för favoritmellanmålet: Grov macka med avocado, brieost och kalkonskinka. Supergott. Sen kom Joakim hem och vi snabbade oss ner till Ribersborg för ett svalkande kvällsdopp och så har jag rundat av kvällen med ett glas kallt vitt och en skål knapriga nötter. I morgon är det freeeedag!

onsdag 9 juli 2014

Benpass-dag. I brutal värme!

Eftersom benpasset inte blev av i går så ville jag gärna få in det i dag. Det var nog bra att ha pigga ben inför intervallerna i går, så jag är inte särskilt ledsen för det - och i dag var jag helt klart sugen på att träna också så efter jobbet stack jag till gymmet.

Det var ganska tomt och underbart svalt där. Tyckte jag i alla fall när jag klev in. Bytte om och drog igång med lite uppvärmning och sedan knäböj. Klämde upp vikten på 60 kg i dag i stället för att fega och det gick jättebra - men ungefär här blev jag varse att det inte var så svalt och skönt utan att jag svettades ordentligt! Som vanligt alltså när jag kör knäböj eller marklyft, det brukar bli ganska svettiga pass. Och även om det kändes svalt jämfört med knappa 30 grader ute så kanske det inte var så svalt ändå!

De vanliga stela benen infann sig efter splitböjen och bensparken var lika plågsam som alltid. På ben som inte riktigt lydde vacklade jag fram till racket igen för att köra militärpress. Fast beslutad på att i dag skulle det köras åttor med 25 kilo - kosta vad det ville. Trappade upp långsamt. 20, 22½ och sedan 25. Första setet var inte helt hundra, några av repetitionerna blev typ pushpress, men andra setet satt samtliga 8 repetitioner klockrent och utan problem. Sådärja. Äntligen. Då var rädslan för att lägga på vikt i militärpressen parkerad på hyllan där den hör hemma. I like!

Bara de små sidolyften där man klarar yttepyttelite vikt och så shrugs med 15 kg viktskivor kvar innan jag stretchade och kände mig nöjd. Småpratade lite med en av pt'arna om utbildning, högskolekurser och sånt och känner mig aspepp inför höstens projekt :-)

Cykla hem i motvind efter ett benpass är väl inte det roligaste som finns men det hjälper alltid när det står nån hemma i köket och fixar med middag <3 Som tack för det har jag frivilligt både dammsugit och satt igång en tvätt medan Joakim handlar. That's jämställdhet for you! I morgon bitti blir det discogym och sen laddar jag inför lördagens asfaltsmil. Blir kalas. Fast temperaturen kan gärna sjunka några grader och vinden mojna något för i dag hade det inte varit så skönt att springa....

tisdag 8 juli 2014

Från superseg till hyfsat pigg

I morse gick det INTE. Det där med morgnar var sjukt överskattat, jag var trött och grinig och totalt osugen på allting. Försökte engagera mig i att komma iväg till gymmet men jag hade absolut ingen lust, det kändes motigt och inte roligt, och så ska det inte vara med träning. Träning ska vara lustfyllt och kul - inget surt måste. Så jag la mig på soffan och tittade på Nyhetsmorgon en halvtimme i stället. Eftersom det där med att cykla till jobb också kändes motigt så körde jag en light-variant och cyklade till Superbussen i stället och åkte buss in.

Sedan mutade jag mig själv med lyxfrukost från Espresso House innan jag rasslade in på kontoret. Jobbade, insåg att det fortfarande fanns sjuuuukt mycket grejer att göra och att många av dem inte var "mina" egentligen men måste göras nu under andras semester. Gjorde en prioriteringslista och började tugga mig igenom. Efter lunch körde jag mutor igen - när jag hade betat av två stora uppgifter på listan gick jag och köpte en glass.

Det var ordentligt varmt på eftermiddagen och skönt att komma hem och ta av sig kontorskläderna och dricka iskall smoothie till mellanmål. Och ladda om för pass med B.A.B.Y. Runners Team i kväll - återigen ett pass där jag inte var instruktör och bara kunde njuta av att nån annan körde upplägget.

Nellie körde uppvärmning och löpskolning med oss och sen lite varianter på jägarmarsch. Dagens intervaller var 1 min med 1 min vila och jag är supernöjd med att ha legat i 4-fart på alla intervallerna! Bådar gott inför SM-milen på lördag ju! Sen körde vi 15 minuters överjävliga core-övningar och avslutade med stretch. Ett perfekt pass att lägga till handlingarna. Jag är betydligt piggare än i morse och tänker ta igen det där gympasset i morgon efter jobbet i stället.

Nackdelen med ett bra intervallpass är att jag mår illa efteråt. Har med möda och besvär fått i mig vätskeersättning, en Gainomax och en äggmacka...

måndag 7 juli 2014

Duscha med kläderna på, någon?

I morse när jag cyklade hemifrån var det ordentligt varmt. ALLA vädersajter hade förutspått varmt och ingen nederbörd på hela dagen, så jag körde korta cykelbyxor och ett cykellinne för att njuta av sommarvädret. Vid lunchdags började det åska och regna. När jag cyklade hemåt vid två hade det lättat upp lite och småregnade bara. Tills jag var halvvägs då det kom en rejäl skur, lättade upp, och sen 3 km hemifrån så öppnades himlen. Kändes som om nån tömde en hink ljummet vatten över mig - dyngsur på nolltid. Det var ju fortfarande varmt och det är betydligt skönare med lite kläder än kläder som klibbar i det läget, så jag tyckte egentligen det var helt okej att cykla hemåt. Bytte dock om till torra kläder när jag kom hem....

Det fortsatte regna och jag velade om jag skulle NMT'a eller inte. Bestämde mig ändå för att jag nog mådde bra av det. Så jag joggade ner mot Bulltofta med gott om tid på mig och noterade att det inte regnade - och det gjorde det faktiskt inte på hela kvällen sen. Att man blir lite fuktig av att springa i högt gräs och ligga i det och göra övningar är en annan sak :-)

Daniel L hade kvällens pass och det var ett kärt återseende - han har pausat i ett drygt halvår för att ägna sig åt sin utbildning men ska nu komma tillbaka lite oftare. Vi var fyra modiga (varav tre äkta veteraner som har varit med ända från första början) som ställde upp i dag och fick oss en rejäl genomkörare. Klassisk Daniel-uppvärmning med många komplexa övningar som aktiverar hela kroppen. 40 utfall redan i uppvärmningen, diverse nästan-burpees, kampövningar och parövningar. Bära varandra upp för backe och gå utfallsgång ner och sånt.

Sedan blev det cirkelfys med bonus. 6 stationer, 1 minuts arbete på varje, och så en liten löprunda upp i backe med högt gräs efter varje station. Mums. Vi körde overhead squats, armhävningar, bockhopp (över stor soptunna, typ 90 cm hög, det var skitläskigt!), flutterkicks (såna där liggande benpendlingar), kast med sten över axel och burpees. Egentligen skulle vi köra två varv men jag tror tiden stack iväg för vi hann bara med ett och tur var väl det, för det var apjobbigt!

Jägarmarsch tillbaka och sedan fick vi bära varandra i famnen, med brandmansgrepp och som "sprattelgubbe" sista biten innan vi stod i plankan i femtielva evigheter (tre minuter tror jag) och avslutade med 30 upphopp. Puh. Tja, sedan var man dyngsur igen så man kunde åka hem och duscha och byta kläder.... och äta MAT. Gott.

söndag 6 juli 2014

Söndagsfys och söndagsmys!

Den där söndagsångesten jag levde med i många år och som innebar att man aldrig riktigt kunde njuta av söndagsledigheten har numera ersatts av en innerlig nöjdhet över att det finns just söndagar. En hel ledig dag som vi oftast kan göra precis vad vi vill med. En dag som är bara vår - och där det enda vi måste fixa är att packa i ordning inför måndagen och se till att komma i säng i vettig tid. Det är nuförtiden riktigt bra med söndagar helt enkelt!

I dag vaknade jag tidigt, somnade om och var sedan klarvaken vid halv åtta. Smög ner och drack min gröna superdrink, tog på mig löparkläder och fivefingers och stack ut för en liten mysrunda i Gyllins Trädgård. Först var det tungt. Jag sprang på asfalten och hörde mina steg, hörde fotsulorna smälla i asfalten och tänkte att så här ska det inte vara. Gick resten av asfaltsbiten tills jag kom till de mjuka stigarna och började sen tassa fram i lugnt tempo. Fokus på kroppshållning och armar så fick steget sköta sig själv. Kvittot uteblev inte - nästa gång jag korsade en asfaltsväg sprang jag helt ljudlöst. YES! Jag stannade på en lämplig äng och gjorde lite solhälsningar, fortsatte en bit till och hade knappa 4 km på klockan när jag kom hem. Räcker mer än väl när vi snackar fivefingerslöpning...

Frukost - kokt ägg, leverpastejmacka med gurka, brieostmacka med äpple, te, juice, morgontidning. Sedan klädbyte och packning för en sväng till gymmet. Det blev ett äkta söndagsmyspass på över 1½ timme - sånt jag aldrig tar mig tid med på vardagar. Noggrann uppvärmning med rörlighet/pinne, axelrehab och lite MAQ-övningar med liten skivstång på 15 kg. Därefter passet för baksidan. Tunga marklyft i dag - fick inte upp mer än 60 kg i mina åttor. Däremot bra känsla i övningarna för baksida lår och riktigt fint på chins och baksida axlar. Dagsformen varierar! Jag avslutade med L-Y-T för lite extra kärlek till rotatorcuff och axlar och lite magövningar.

Efter träningspasset var vi inte alls hungriga på den planerade omelettlunchen utan på sallad. Vi invaderade närbelägen livsmedelsaffär med salladsbar för självplock - de finns numera överallt och det är lätt att plocka ihop något gott. Till det blev det myntonad - Brämhults fräscha lemonad med rejält med mynta. Alldeles fantastiskt gott, särskilt om man blandar med hälften bubbelvatten!

VARMT var det ju så efter att ha hängt tvätten (90% träningskläder tror jag) åkte vi ner till Ribersborg. Dopp, solbad, dopp, promenad, glass, promenad... underbart. Kvällsmaten blev kall gazpacho (har hittat en färdig sådan utan konstigheter i och den var riktigt god!), lite ost och ölkorv, och en rågbrödsmacka med lax och ägg. Klockrent i värmen.

Totalt njutbar dag alltså :-) dags att försöka fixa i ordning så att morgondagen också blir njutbar...

lördag 5 juli 2014

Fantastisk, fullmatad och fenomenalt ostressad lördag

Den här dagen blev helt enkelt alldeles fantastisk. Vi har hunnit med en massa roliga grejer och det har känts helt ostressat och bara jätteskönt. Tjohoo!

Vaknade en halvtimme innan klockan ringde och låg kvar i sängen tills det var dags att gå upp och äta frukost. Det blev "superfrukost" får man säga. Supermatsdrink som vanligt, gröt av Olof Viktors supergrötblandning toppad med Finnerödjas Bara Bär med blåbär, rostade kokoschips och kakaonibs, och så en mugg te till det. Oslagbart.

Sedan planerade jag dagens NMT-pass och plockade ihop lite grejer och så var det dags att styra bilen mot Lund där 4 glada deltagare ville köra pass i värmen. Hastigt och lustigt planerade jag om passet så att det passade antalet deltagare (man vet typ ALDRIG hur det ser ut på lördagar med deltagarantal) och de fick två viktskivor var ur lagret i skuffen.

Sen körde vi ett pass där viktskivorna användes till allt möjligt. "Jorden runt", extravikter på ryggen i plankan, extrabelastning i upphopp, knäböj och utfallsgång - lite av varje helt enkelt. Eftersom deltagarna var veteraner allihop passade jag på att vara med i lite övningar själv också så jag hann bli lite flåsig. Kalasbra ju!

På hemvägen svängde vi inom Maxi för att hämta ut mina grejer från iHerb som jag beställde när de hade fri frakt på internationella beställningar nyligen. Påfyllning till mina lager på jobbet - örtte och Lärabars - plus en duschtvål och en ansiktskräm. Sedan blev det snabb dusch och mellis bestående av ostmacka och proteinbar innan vi cyklade in till stan.

Den egentliga anledningen till en lördagstripp in till stan var att jag hade ett presentkort att handla för på Malmö Chokladfabrik som snart skulle gå ut. Så vi började där med att handla på oss diverse godsaker som landade i ryggsäcken (ovanpå kylklampar, för säkerhets skull). Sen tog vi en vända inom Gymgrossisten för att handla PWO till Joakim (själv nöjer jag mig med BCAA) innan vi letade lämplig lunch och hamnade på Drumbars uteservering med kall öl och rejäl men sen lunch - klockan var väl förmodligen en bit över två i alla fall.

Det var ganska skönt väder så vi traskade runt lite på stan. Kikade på kaffemaskiner i Nespressoaffären, tog en kaffe på Kahls (halva priset med SJ Prio-kort, köp två och betala för en) och varsin chokladtryffel och satte oss på Gustav Adolfs Torg och tittade på folk. Vi cyklade vidare till Astrid & Aporna där jag egentligen bara skulle handla kokosolja men fick med mig lite billiga örtteer (kort datum spelar liksom ingen större roll när man snackar te) och goda rawfoodbars.

Efter det kom jag på att vi borde testa den nya frozen yoghurt-glassbaren på Triangeln så vi cyklade dit och spanade lite. Slutade med att Joakim handlade både jeans och tröja innan vi hittade glassbaren som mycket riktigt är rolig - men dyr. Olika smaker yoghurtglass som man själv fyller på i en bägare och toppar med frukt, bär, godis, kakor etc. Jag körde en kombo av blåbär- och kokosglass med färska bär, hackade nötter, marshmallows och chokladsås. Väldigt gott men dyrt, som sagt.

Sedan tyckte vi nog det var dags att styra cyklarna hemåt. Jag hade egentligen tänkt handla jordgubbar men försäljningen hade stängt för dagen. Däremot behövde vi åka till Coop för att reklamera en trasig kaffekanna så efter en stunds vila hemma och påfyllning av vätska tog vi bilen bort en snabbis och då passade jag på att handla närodlade jordgubbar. Jag var fortfarande inte hungrig efter min rejäla lunch så kvällsmålet blev jordgubbar med vaniljkvarg och kakaonibs. Och en grön supermatdrink, givetvis.

Totalt nöjd med dagen som avrundades med chokladpraliner och en Stoodley Stout. I morgon är det söndag och jag har en till ledig dag som blir precis vad jag gör den till!

fredag 4 juli 2014

Vilar. Filosoferar lite. Om supermat t ex.

Fredag. Äntligen. Veckan har varit sanslöst jobbig av flera skäl och i dag verkade det balla ur fullständigt på jobbfronten. Jag har aldrig i hela mitt liv fått så många helt vansinniga frågor på samma dag - såklart hjälper det inte att jag under semestern vikarierar lite för en kollega och tar hennes grejer också men alltså... det var sjukt, verkligen.

Så det var skönt att komma hem och lägga sig raklång på köksgolvet och bara andas. Fick omgående sällskap av en katt som tyckte jag behövde få håret fixat. Kort efter kom Joakim hem och la sig på golvet han också och så låg vi där och klappade katter i lugn och ro ett tag :-)  och lät veckans stress lägga sig lite.

Jag fattar ju varför jag är ledsen och trött emellanåt så jag kommer ta mig igenom det. Men just i dag kändes det lite segt. Av någon anledning var jag sugen på att dricka mig stupfull - men jag tror jag struntar i det. Drack en folköl och åt lite ostbågar och kände sen att näe, det här var nog ingen höjdare egentligen. Jag blev mest bara sömnig! Så i stället satte jag mig och lyssnade på ljudfilen från ett Skype-möte som Supernatures testpanel hade i veckan. Jag valde medvetet att prioritera bort det för jag kände att jag inte orkade med, inte klarade av att vara fokuserad - så det är en superbra service att vi får en ljudfil och därmed får all information ändå!

Det var många olika frågor som kom upp så jag har mest fastnat för de som jag tyckte var intressanta. T ex det här med att mjölkprodukter kan vi vara olika känsliga för och att man definitivt inte ska ersätta kött och fisk med proteinpulver utan välja vettiga vegetariska proteinkällor i stället. Jag använder proteinpulver som kosttillskott, inte som ersättning för riktig mat. John var också inne på att vi kan börja fundera lite på vad och hur vi äter och om vi kan plocka bort sånt som vi vet inte är riktigt bra. Jag ska klura på det. Joakim har också varit på mig om att jag äter mycket skräp - i ärlighetens namn tycker jag inte att jag är så hemsk men det kanske jag är. Lite självrannsakelse och kostdagbok kan vara på sin plats, möjligen?

Eftersom jag inte har några våldsamma detox-symptom eller andra svårigheter med supermaten så är det nu dags för mig att öka på doseringarna ytterligare ett snäpp så får vi se. Jag har fått lite oren hy den här veckan men jag tror helt ärligt att det beror på stress, sorg, lite knasig mathållning (jag kan inte äta när jag är ledsen och det är enklare att klämma i sig skräp än mat då) och att projekt ansiktsrengöring inte har varit första prioritet. Men det ska förhoppningsvis bli bättre igen när den mest akuta sorgen har släppt och saknaden minskar allt eftersom.

torsdag 3 juli 2014

Rutinernas trygghet

Det är lite uppochner inombords efter gårdagen. Tårarna smyger sig på emellanåt och energinivåerna är inte att lita på. Men när det känns så vet jag också att det finns en trygghet i att göra som jag brukar. För att det faktiskt hjälper. Så fast det kändes ganska motigt i morse bestämde jag mig ändå för att cykla till gymmet. Både för att det är en fast punkt i tillvaron och för att saknaden efter liten katt-tant är mindre påtaglig när jag inte är hemma.

Disco-torsdag alltså. Bänkpress först. Fortfarande med lite lägre vikt och fokus på full rörelse - hela vägen ner, hela vägen upp. Tungt - men inte mördartungt. Lutade hantelflyes kändes kalasbra i dag med 2 x 10 kg. Dips med gummiband likaså. Sen var det bara småfjantet kvar - triceps och biceps. Fin pump, bra kontakt. Och trevligt sällskap av några enstaka stammisar. Jättebra pass!

Fokus på arbetsdagen gick det något sämre med men jag fick de viktigaste bitarna avklarade i alla fall och stack sedan hem lite tidigare än vanligt eftersom jag inte kände mig så fokuserad. Det är okej - man blir trött av att vara ledsen och det har varit svårt att somna på kvällarna av förklarliga skäl. Bättre då att släppa jobbet (sånt som inte går under för att det får ligga till i morgon eller på måndag) och känna efter vad jag vill. Vila lite, dricka varmt te, klappa de andra katterna som kommer och lägger sig nära intill mig - acceptera känslorna.

I morgon är det fredag och det ska bli skönt med helg. Kanske en fredagsjogg - eller kanske inte. Vi får se vad jag känner för helt enkelt.

onsdag 2 juli 2014

En sista hälsning

I dag har jag sagt adjö till en älskad kamrat. En liten katt-tant som har delat mitt liv i dryga tolv år.
Sov gott, min vän. Det blir tomt efter dig....

tisdag 1 juli 2014

Bee in your bonnet?

Nä, turligt nog inte. Däremot var det en liten humla som fastnade i min cykelhjälm på väg till jobbet i morse så jag var tvungen att stanna och skaka ut den ur hjälmen innan jag fortsatte. Jag vet att humlor är snälla men man kan ju bli lite desperat om man sitter fast....

Dagen började på gymmet. Ben och axlar var planen och det genomfördes till punkt och pricka och med högre vikter än förra veckan. Lustigt nog är jag mindre trött och seg i benen - det är som om det där första passet blir en chock för kroppen men sen nästa gång blir det "javisstja, det där har jag ju gjort förut" eller nåt i den vägen. Knäböj, splitböj, benspark, sedan stelbent promenad tvärs över gymmet och militärpress, sidolyft för axlar, shrugs.

Jag har landat i den där mentala fällan med militärpressen igen. Att jag verkligen inte tror på att jag får upp stången om det är minsta lilla viktskiva på den. Och det är helt korkat när jag vet att jag klarar 35 kg att stå och ångesta över 20 kg! Men det är inte så mycket att diskutera. Jag måste förbi den där punkten så i dag slängde jag på två små löjliga 1,25 kg vikter och det gick alldeles jättebra. Sen är det bara att fortsätta öka med 10% i veckan :-) Ökade på i knäböjen i dag och i bensparken. Splitböj tar emot lite för nästa vikt efter 2 x 12 kg är 2 x 15 (hantlar/viktskivor) eller 2 x 16 (kettlebells) och det känns som en helt enorm ökning! Men nån gång så... För övrigt var det totalt sett ett bra pass med bra tryck och tempo, hade dock behövt komma lite tidigare till gymmet så jag slapp stressa mig igenom duschen för att hinna till jobbet i tid. Lärdom till nästa vecka :-)

Efter jobb cyklade jag hem och förberedde kvällens pass med B.A.B.Y. Runners. De fick smaka på lite NMT-uppvärmning eftersom vi skulle transportera oss ut till kossabacken så jag organiserade dem helt enkelt i två kolonner och så körde vi gång, jogg och uppvärmningsövningar på vägen ut och lite löpskolning på grusvägen innan det var dags för backe. Vi körde 4 set om 4 x 30 sek upp, 30 sek jogg/gåvila neråt med 1:30 setvila så att man hinner ta sig hela vägen ner till backens startpunkt. Kossorna var väldigt intresserade får jag säga - tur att de är snälla....

Vi körde lite cirklar med bålstyrkeövningar i 30-sekundersintervaller innan vi transporterade oss tillbaka igen med jägarmarsch och lite samarbetsövningar på vägen. Skön stretch och så var tiden ute och passet slut.