söndag 24 maj 2020

Jaha. Now what?

Det är över två månader sedan jag blev hemskickad från jobbet med förkylningssymptom och nu är det dags för mig att hitta "the new normal". Det verkar som om vi inte kommer kunna vara tillbaka på kontoret på heltid förrän tidigast efter sommaren. Jag är tacksam för det för i nuläget känns det mycket tryggare att vi kan hålla mer avstånd på kontoret. Vi vet (ännu) alldeles för lite om smittspridning och riskerna för att kunna ta informerade beslut så jag tar hellre det säkra för det osäkra.

"Normalt" för mig har varit att vara på kontoret 5 dagar i veckan och jobba hemifrån nån dag ibland. Jag tror mitt "nya normala" ska bli något helt annat. Jag tror på max 2 dagar på kontoret med koncentrerat arbete med de uppgifter som mår bra av att göras där (lite bättre IT-infrastruktur t ex) och lite samvaro med de kollegor som är där. 3 dagar hemma med flexibilitet. Lunchjogg, PT-pass ute på dagtid och andra "positiva pauser" under dagen som kontoret inte riktigt medger på samma sätt.

För väldigt många av mina uppgifter är det en fördel att sitta hemma. Jag har bättre fokus, färre störmoment och blir mer effektiv. Nackdelen är brist på hemmakontor och utrustning men om detta blir en långvarig förandring så får jag tänka om och hitta en bra lösning på det. Tills vidare kör jag på som jag har gjort dessa två månader.

Man kan kalla det "plocka russinen ur kakan" och helt ärligt - det är också det jag gör. Förlägga rätt uppgifter till rätt plats, utnyttja hemmadagarna till egen eller andras träning (eftersom jag slipper restid till och från jobbet) och utnyttja infrastrukturen runt kontoret (kaffe, fika, finlunch etc) när jag är där. Jag tror stenhårt på att det kan bli ett bra upplägg för mig de kommande månaderna. Om du precis som jag har varit ofrivillig hemmajobbare uppmanar jag dig att fundera likadant. Hur kan jag använda mina nya möjligheter för att optimera min situation och ge mig själv bästa möjliga förutsättningar?

Inga kommentarer: