söndag 24 januari 2016

Tips på slutet-på-månaden-hacks

Den här helgen ryktas ju vara "årets fattigaste" och visst märks det att decemberlönen kom den 23 december och att januarilönen inte kommit in på kontot än! Med jul och nyår emellan har kostnaderna varit lite högre än vanligt och det kan bli lite glest mellan slantarna.

Vi har "vardagshackat" lite för att få till bra mat för liten peng. Det var lite tomt på det gemensamma kontot och visst kan vi chippa in slantar från andra konton men ibland är det roligt att se om man kan få ihop det för de pengar som finns på kortet!

I fredags hade jag bjudit mina kollegor på frukost. Alla rester åkte med hem och så hade jag tänkt köpa en färdig soppa i affären men kom på att jag kan koka soppa själv och att det fanns morötter och mjölig potatis hemma. Surdegsbullar och skinka fanns i frukostpåsen och med en näve svamp och lite färdig riven ost blev det goda varma mackor. Soppan gjorde jag på befintliga morötter och potatis, en tetra röda linser och en palsternacka plus en gräddskvätt som fanns i kylen. Mycket mat - få slantar. Och gott och nyttigt och klimatsmart - lite kött och använda mycket som fanns hemma.

Lördag var vi på bio och här är mitt bästa tips att om man ska ha godis så köp det för guds skull på vanliga affären och inte på bion för dubbla priset ;-)

I dag fick vi veckohandla och laga mat. Det är bra att handla på söndagar för det finns ofta en del varor med sänkt pris pga "kort datum". Och så är det bra att handla veckan före lön eftersom affärerna vet att folk har mindre pengar så de sänker priserna, veckan efter lön är det oftast dyrare!

Dagens kort-datum-fynd blev ett paket kycklinggryta med smak av Mexiko. 500 g kycklinglårfile i strimlor, en påse med grönsaker och en påse med kryddmix. Halva priset. Några tortillas och några avocados fick bli tillbehör. Grytan skulle egentligen lagas med en burk krossade tomater men jag hade två stora färska tomater som behövde gå åt så jag hackade ner dem i stället. Smakade av grytan och den smakade mest starkt och billig tacokrydda. Jag la till en ruta god mörk choklad som rundade av smaken perfekt. Maten räckte till två lunchhungriga och så blev det en portion kvar som Joakim kunde få med sig som matlåda.

Till kvällen hade vi tinat en portion köttfärs som skulle bli köttfärssås. Den drygades ut med lite bacon och en hög strimlade rotfrukter lika stor som köttfärs, lök och bacon tillsammans. Sex portioner köttfärssås på 400 g färs. Jadå. Billigt, klimatsmart och nyttigt :-)

Sen har vi varit jätterediga och hivat upp alla julprylar och lite annat på vinden, vi har gott om matlådor båda två och jag har förberett så gott jag kunde inför kommande vecka nu efter att Joakim sitter på tåget. Bring it on, vecka 4!

Inga kommentarer: