söndag 17 augusti 2014

Jogg och yoga för stela muskler

Söndag. Stelhet. Småregn och snålblåst. En dag alldeles perfekt för att kura ihop sig i soffan och titta på friidrotts-EM. Eller?

Nja. Jag känner min kropp. Stelheten från i går sitter brutalt i lår och rumpa, alla stora muskelgrupper. En lätt känning runt axlar och bröstmuskler som jag tror blir lite värre i morgon. Och när det är så här vet jag också att lätt konditionsträning gör susen - musklerna blir genomvarma, blodcirkulationen får lite fart och transporterar bort skräp, och när man sedan är ordentligt varm kan man stretcha och mjuka upp lite så känns det bättre.

Fast från att veta det till att faktiskt göra allvar av det kan det gå några timmar och klockan närmade sig nog elva när jag äntligen kom iväg iklädd Shape-tightsen från Röhnisch som håller ihop ömma muskler lite och min mjuka sköna B.A.B.Y. Runners Team-tröja från Trimtex som lyste orange i gråvädret. Det var inte mycket annat som lyste upp därute kan jag meddela!

Det fanns ingen vits alls med att tänka på tempot i dag men däremot var det viktigt att hålla bra form och inte tappa kraft i steget. När jag springer på såna "träningsvärkiga" dagar lägger jag gärna in några korta gångpauser för att hinna fokusera tekniken och skaka loss stela muskler. I dag blev det 20-40 m gång (dvs 1-2 lyktstolpar) ungefär varje kilometer. Djupt andetag, skaka loss, hitta fokus, jogga på igen. Dagens fokus var höften fram och avspända armar/axlar. Jag fick ihop dryga 6 km på 41 minuter och det var "good enough".

Härligt genomvarm drog jag fram yogamattan och stretchade i ungefär en kvart. Baksida lår, nedre rygg, rotation av ländrygg, rumpa, höftböjare, baksida lår igen, lite mera rumpa. Sköna långa positioner och djupa andetag. Lite omsorg och kärlek till kroppen som var stark och fantastisk och modig hela dagen i går helt enkelt!

Inga kommentarer: