söndag 23 september 2012

Race report I Form-loppet 2012

Nytt personbästa på milen: 46:59! Trodde först det var 47:02 men det visade sig minsann vara bruttotiden som låg i resultatlistan. Nytt PB på 5 km satte jag i samma veva, 23:13.

Av nån anledning har jag varit märkligt o-nervös inför loppet. Som om jag jagade upp mig så mycket inför halvmaran att jag inte riktigt har orkat bli hispig den här gången. Eller kanske bara för att det har varit så mycket annat på gång i livet att det inte riktigt fanns utrymme för nervositet? Hursomhelst, jag var ganska lugn och sansad när jag traskade runt och plockade fram tävlingskläder, överdragskläder, ipod, "javisstja, startbeviset ska jag ha nånstans också ja...." och så åkte vi iväg till Pildammsparken strax efter lunch.

Väl framme började den välkända "tävlingskänslan" infinna sig. Lite lätt illamående, "kan vi strunta i det här och åka hem istället" och lite oro i magen. Bra, precis som det ska vara :-)

Väskinlämning, toaletten, uppvärmning, stegringslopp, in i startfållan. Zumba som uppvärmning? Alltså näe, det kunde jag inte engagera mig i alls. Men det blev varmt och skönt när 1000 tjejer stod och dansade och det behövdes just där och då!

Starten gick utan nån vidare nedräkning, bara pang och iväg. Lyckades få igång helt fel spellista så efter 300 m fick jag i full karriär plocka fram ipodden och byta till rätt lista som börjar med Queens "Don't stop me now", sen var det fullt ös. Såg inga km-skyltar förrän vid 3 km så jag fick springa på känsla och puls i stället, det var tillräckligt bra för vid 3 km var tiden runt 14 min och det var ganska god marginal till sub50 som var dagens plan. Fortsatte i samma fart, hittade några bra ryggar att hänga på, tänkte bara på att hålla i. Passerade 5 km på 23:13 och visste att sub50 förmodligen var säkrat för det kändes helt okej. Nånstans mellan 6 och 7 km kändes det väldigt jobbigt men ipodden räddade mig igen med Toto och "Holyanna" som har precis rätt tempo, bara att springa i takt så flyter det på som det ska.

8 km, målet inom räckhåll, bara att fortsätta tugga, steg för steg. Lite lätt illamående var jag men jag visste att 2 km fixar jag alltid oavsett - och en koll på klockan medgav också att jag t o m kunde sänka till 6-fart och ändå klara mig under 50 minuter om det skulle behövas. 9 km. Snart framme, bara 5 minuter till. Sprang om en tjej precis i början av upploppet, rusade i mål och tryckte av klockan på 46:59. Grymt! Inte bara de 4 sekunderna jag ville kapa från 50:03 utan 3 minuter till på kuppen, härligt!

Jag mår fortfarande rätt illa nu 1½ timme efter målgång så det får väl vara ett kvitto på att jag har tagit ut mig som jag skulle. Och det bekräftar återigen att upplägget med långa lugna pass varvat med intervallträning fungerar precis som det ska. Det behövs inga testlopp.

Alla fyra löpare i laget som Suzan drog ihop satte nytt pers i dag. Bra jobbat gänget!


4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad bra jobbat, Pernille! :)

Stinne sa...

Wheeehooo! Bra jobbat!

Karin sa...

Mycket bra sprunget!! Det var ett prydligt pers du satte.

Sofia sa...

Bra jobbat!