måndag 25 augusti 2014

Ett dygn i en annan verklighet - söndagsmys i Ystad

För att krama ut det sista av semesterledigheten och fira en liten årsdag bokade vi in oss på ett Söndagsmyspaket på Ystad Saltsjöbad. Ingen av oss hade varit där förut men det var ett i särklass bra beslut att åka dit! Kameran fick dock stanna på rummet för att inte störa upplevelsen så ni får inga roliga foton men skutta in på hemsidan och kika.

Vi inledde vår "road trip" med att luncha på Olof Viktors precis utanför Ystad. Det ligger mitt ute på en åker och ändå är det nästan alltid mycket folk där! Focaccia med kräftstjärtar, ägg och limeaioli blev en fin lunch tillsammans med fläderdryck från lokala Sövde Musteri. Sen är det kakornas tur - världens godaste citronmarängpaj tror jag bestämt att de har. Vi tog ett varv i butik och galleri också innan vi styrde bilen mot Ystad för att checka in.

Vänlig personal, snabb incheckning och bokning av bord för middag - sen tog vi kartan i hand och letade upp vårt rum. Hotellet är STORT men det är lätt att hitta när man väl har fattat layouten. Vi drog omgående på oss badkläderna och stack ner till spa-avdelningen för att bada. Och som vi badade. Utepool och innepool, bastu och isvak, bubbelbad och annat fint. Jag hade dessutom bokat upplevelsen "The Creek Experience" till oss och det var helt klart värt det!

The Creek Experience är en samling olika badritualer och tar ungefär två timmar. Mot slutet av de två timmarna är man renare än nånsin, avslappnad, inoljad och lycklig! Vi fick prova på fotbad, diverse bastuvarianter, ispeeling, turkiskt bad och lerbad och det var ytterst njutbart alltihop. Renskrubbade och inoljade traskade vi sedan upp till rummet för att byta om till civiliserade kläder och bänka oss vid middagsbordet!

Här blev jag på riktigt varse den väldigt sköna atmosfären. Restaurangen är stor, men enormt avslappnad. Möblerna är ljusa, lite "shabby chic"-känsla, och man har delat upp restaurangen med bokhyllor och småväggar så att det inte känns gigantiskt. Akustiken är behaglig och man känner sig välkommen. Vi placerades i rejäla fåtöljer i lagom äthöjd med utsikt mot havet och fick studera menyerna medan vi beställde in ett glas champagne. I vårt paket ingick tvårätters men det finns ju alltid möjlighet att köpa till ost eller dessert....

Maten är amerikansk så till vida att portionerna är ganska rejäla och beskrivningarna av rätterna är o-krångliga. Men det är också bland det absolut godaste jag ätit även om det lät enkelt! Min förrätt var sotad pilgrimsmussla med morotsterrinen. Den där moroten alltså... och så perfekt stekt pilgrimsmussla och ett glas spännande amerikanskt Riesling-vin som nästan doftade flygbränsle och smakade fantastiskt till. Sen fortsatte jag med Iberico-gris BBQ - en rejäl fläskkotlett som var supermör och saftig och allmänt underbar - och ett glas Ripasso till det. Gick ingen nöd på mig. Som efterrätt valde jag "kaffegodis" och presenterades för tre små petit fours. En mörk och intensiv fyrkant svartvinbärsmarmelad, en minibiskvi och en vit champagnetryffel med mörkt chokladöverdrag. Himmelriket.

Efter det somnade vi med balkongdörren på glänt och ljudet av havet och spa-bassängen i öronen.

Frukostbordet i morse var fantastiskt. Flera sorters Kusmi-te, Brämhults apelsinjuice, bröd, pålägg, yoghurt och flingor. Ägg och bacon och minsann eggs benedict (fast jag kände mig inte sugen på hollandaisesås så tidigt på dagen). Amerikanska pannkakor och våfflor att baka själv. Frukt, grönsaker - allt fanns där. I sköna stolar med havsutsikt njöt vi av så mycket frukost vi bara orkade med innan vi insåg att det fanns gränser! Efter att ha insupit atmosfären från balkongen på rummet lite till checkade vi ut och vände bilen hemåt. Vi var lustigt nog inte sugna på att bada mer utan det räckte med 4 timmars spa-bad i går kväll.

Jag har varit i Tylösand några gånger men jag måste säga att upplevelsen på Ystad Saltsjöbad slår Tylösand med hästlängder. Jag gillar stilen - det är ljust och härligt och genomfört, till och med i hissen finns det träpanel och tapet på väggarna och trägolv. Snyggt. Servicen var fantastisk - jag har varit missnöjd med servicen i restaurangen på Tylösand men här funkade allting perfekt. All personal utan undantag var supertrevlig. Spa-avdelningen är jättefin med havsutsikt i bastun och spa-baren en bonus. Havet och känslan av hav är närvarande nästan överallt - i svartvita bilder på segelbåtar, gamla sjökort i restaurangen och åror som klädhängare i spa't - men det blir aldrig kitschigt utan känns helt rätt.

Upplevelsen och atmosfären i Ystad var perfekt för mig. Känslan av att lämna vardagen för en stund och kliva in i en annan värld fungerade precis som jag hade tänkt mig och jag hade velat stanna. Ska jag klaga på nåt så är det att sängen var något för mjuk för mig - men det är en petitess. Annars var det klockrent och jag tänker komma tillbaka. Funderar redan på höstmys eller kanske matresan i höst.....

2 kommentarer:

Nellie - the Flying Hippo sa...

Vad härligt att det blev så lyckat! Murdoch avkoppling på hög nivå. :)

Nellie - the Flying Hippo sa...

Alltså, mys skulle det ju stå... 😬