söndag 11 oktober 2015

Veckans #foodprep - inkl recept!

Denna hemmahelg innebar ganska mycket matlagning eftersom de senaste två veckorna har tömt ut ordentligt i mitt matlådelager och förra helgen blev det ingen foodprep-aktivitet alls. Nu var det dags att fylla på och faktiskt var jag så redig att jag redan torsdag kväll satt och planerade vad jag ville laga och skrev min inköpslista. Sen handlade jag i fredags så att jag verkligen hade allt hemma.

Jag har hunnit med att baka morotsfrallor, fixa chiapudding med hallon och krispig topping, laga "Lady och Lufsen" (dvs italienska köttbullar i tomatsås) och laga en krämig fiskgryta. Väl förberett inför veckan alltså.



Vissa har frågat när jag har lagt upp mina bilder på facebook och instagram om jag kan dela med mig av recepten. Känner man mig och vet hur jag jobbar i ett kök så vet man också att det där med recept inte riktigt är min grej men lite ungefärlig handledning kan jag bjuda på! Håll till godo...

Morotsfrallor
Recept från min internetkompis K och jag kan inte påstå att jag följde hennes recept slaviskt så jag har beskrivit hur jag gjorde och så får ni själva variera... 
50 g jäst, 4 dl mjölk, 75 g smör, lite salt, lite honung, 4 dl rivna morötter, ca 11 dl mjöl, lite frön, ev russin eller tranbär eller torkade blåbär
Smula jästen i degbunke, värm mjölken till fingervärme och rör ut jästen i mjölken. Tillsätt salt och honung och morötter samt 4 dl grovt mjöl (originalet säger rågsikt, jag hade hälften havremjöl och hälften dinkelsikt för det hade jag hemma) och blanda väl (jag gillar min köksassistent här...). Lägg i russin eller annat torkat bär om du vill ha i det. Tillsätt några dl vetemjöl (vetemjöl special föredrar jag så det tog jag) och klicka sen i smöret som med fördel kan vara rumstempererat. Fortsätt blanda i mjöl tills degen har rätt konsistens och blir fast och "hanterbar". Låt jäsa 30 min under bakduk, forma sedan bullar i valfri storlek och låt dessa jäsa på plåt under bakduk i 30 min. Värm ugnen till 225 grader, pensla bullarna med vatten eller mjölk eller ägg eller nåt, strö över frön (sesam, solros, lin....) och baka i 8-12 minuter eller tills just dina bullar blir klara!

Chiapudding med hallon och topping
Superenkelt. Jag använder frysta ekologiska hallon så jag bryr mig inte om att koka upp dem men du gör som du vill. 2½-3 dl hallon brukar jag tina och mosa med lite vaniljpulver och lite lönnsirap. Sen blandar jag i 2 dl mandelmjölk och 4-5 msk chiafrön. Låt stå 10-15 minuter, rör om och häll över i portionsburkar (jag får ut tre portioner av det här men det beror på hur mycket du gillar chiapudding!). Klart. Fast inte vackert på bild... Toppingen i dag var ett smakprov på granola där jag plockade ut alla russin (jag gillar INTE russin!) och blandade i lite kakaonibs och mandelspån. Jag vill gärna ha nåt krispigt till chiapudding.

Lady och Lufsen
Receptet på köttbullarna har jag snott rakt av ur "Husmorsorna". 800 g blandfärs, 1 dl ströbröd, 2½ dl grädde/mjölk, 1 ägg, lite kalvfond, lite kryddor (bruschettablandning och svartpeppar här hos mig), 1 dl riven parmesan och rivet skal av en citron. Veva ihop ströbröd med allt annat utom färsen och citronskalet och låt stå en stund så det hinner svälla, arbeta sen ihop med färs och citronskal. Jag rullade ca 30 köttbullar och stekte dem i ugnen på 175 grader i en kvart medan jag kokade ihop tomatsåsen men man kan koka dem i såsen också - det hade dock inte riktigt fått plats i traktörpannan eftersom det var så stor sats!
Tomatsåsen gjorde jag på en gul lök och en vitlöksklyfta som jag stekte mjuka i olivolja, 3 msk tomatpure som också fick fräsa i oljan och så hällde jag i två tetror av Icas pastasås med basilika och ½ tetra vatten (sköljde ur såstetrorna bara). Lät puttra en stund och kryddade med svartpeppar och lite honung. Sen var det bara att lägga i de färdiga köttbullarna och låta koka ihop några minuter, klart!

Krämig fiskgryta "allt-i-ett"
Det här är det enklaste nånsin. Du behöver: 2-3 morötter, 5-8 små potatisar, en fänkål, 300 g fisk, lite vitt vin, lite hummerfond, en burk crème fraîche med saffran och tomat och lite vatten.
Skär morötter och potatis i bitar (små bitar = kortare koktid) och stek dem i smör och olja. Strimla fänkålen och låt den steka med. Häll i en skvätt vitt vin, låt koka upp, häll sedan i 2 msk hummerfond och 1½ dl vatten, locket på och koka på låg värme tills potatisen är nätt och jämnt klar. Sen lägger du i fisk i lämpliga småbitar (jag hade en påse fisktärningar i frysen, hälften torsk och hälften lax, perfekta till sånt här) och hela burken crème fraîche. Låt sjuda i 4-5 minuter, kolla så att fisken är klar, rör sen ihop allting lite varsamt så att fisken inte blir mos och smaka av. Perfekt, tyckte jag - lite dill hade man också kunnat ha i om man hade velat. När jag hade hällt upp grytan i lådor (3 portioner enligt mig) så fördelade jag 100 g skalade räkor i lådorna, de är ju kokta redan så de ska bara värmas när jag värmer maten sen!

Så - det var veckans matlagniing, nu behöver jag inte tänka på det mer i veckan :-)

Inga kommentarer: