onsdag 12 september 2018

Morgonjogg. Hatkärlek?

Morgonjogg alltså. Svårt att älska - eller? Jag tror jag börjar vänja mig så smått!

När jag började springa hatade jag morgonlöpning. Kroppen kändes stel och konstig, samarbetade inte, stegen var tunga, magen gjorde uppror. Jag morgonjoggade på försök, 2-3 km, ingen större succé. På löpar- och träningsresor är morgonjogg ofta en självklar del av programmet och jag hängde med utan större entusiasm, försökte ha yoghurt eller banan tillgängligt, gå upp en halvtimme tidigare, äta lite, vakna lite. Men nja, ingen kärlek....

I perioder har jag behövt springa på morgonen ändå. För att det var enklaste sättet att få in kilometer eller tid för egen träning, för att jag behövde öva på att springa med "tomma kolhydratförråd", för att se om det kanske ändå går?

Lossnade gjorde det nog först i vintras, när Runner's World körde en 30-dagarschallenge med 30 minuters träning per dag. När morgonen 1-2 dagar i veckan var enklaste sättet att hitta 30 minuter för träning och det kändes bättre att springa. Då kom jag loss. Insåg att det faktiskt funkar och blir lättare varje gång.

Nu har jag en 5 km-runda som är upplyst och går på cykel- och gångvägar i villaområden där jag slipper trafik. Där det bor människor nära och jag slipper se spöken i buskarna, men jag ändå får springa i lugn och ro. Jag träffar några hundrastare och en och annan morgonpigg cyklist. Kroppen bestämmer farten och behov av gåpauser, om det går nån minut snabbare eller långsammare är inte hela världen. Har jag tur möter jag soluppgången på väg upp för backen efter 3½ km! Magen har också lärt sig att hantera morgonturen nu, det blir sällan magknip och panik längre. Plus den goa känslan av att ha dagens träning överstökad redan före sju.

Nån gång kör jag lite längre rundor. "Sju före sju" eller "åtta före åtta" har hänt, nån helgmorgon har jag lyckats med ett milpass före frukost också men ska jag springa längre vändor på vardagar behöver jag börja jobba senare. Ibland funkar det, om jag måste vara på kontoret åtta så får jag nöja mig med 5 km om jag ska få ihop ekvationen utan att gå upp klockan fem. Sen är en bonus med morgonjoggen att jag får se härlig morgonhimmel!


Inga kommentarer: