söndag 7 september 2014

10 x 2 min. Inte helt exakt vad coachen hade skrivit.... men nästan!

Seg dag i dag. Sov länge, slöfrukost, och sen åkte vi och handlade. Trots matkasse behöver vi ändå fylla på och det kändes som om det var lika bra att fylla frysen med sånt som ändå går åt - typ laxportioner, kycklingfileer och nötfärs. Så har vi grejer hemma. Några påsar färdig risotto finns också i frysen precis som frysta grönsaker - bas för enkla snabba middagar när det behövs.

Klockan blev 17 innan jag tog mig ut på mitt intervallpass. I schemat stod det 10 x 400 m men att ta sig iväg till en idrottsplats för att sedan inse att det var fotbollsmatch och man måste ta sig nån annan stans och klydda med parkering och skit blev övermäktigt. Alltså blev det reservpasset - 10 x 2 min med 1 min vila. Och bara för att utmana mig lite så körde jag i 5 km-spåret på Bulltofta för att få lite variation från att harva på platt underlag hela tiden.

Jag hade valt 2XU-tights och mina lättaste löparskor, Saucony Mirage, för dagens pass. Tightsen är världsbäst (fast något slitna) och skorna får mig alltid att känna mig snabb. Fast i dag hatälskade jag dem lite. Hatar att de är så mjuka och "toffliga" i framfoten och hatar att det låter som om jag springer i träskor när jag springer på asfalt. Älskar att jag för att bli av med träskoljudet måste tvinga mig uppåt och framåt i steget, höja höften och springa mer aggressivt! Det är en bonus på snabba intervaller. Däremot är sulorna sjukt hala i löst grus...det kändes lite jobbigt här och var för gruset ligger inte direkt där det ska efter förra helgens ösregn!

Jag tog god tid på mig med uppvärmning hemma innan jag joggade iväg och jag körde teknikövningar och stegringslopp innan jag drog igång. 10 x 2 minuter ligger programmerat i klockan så jag behöver inte tänka, bara springa. Fantastiskt bra funktion. Första intervallen gick på slingan genom skogen, skönt. Koncentrerade mig på att hitta samma känsla som på bana, samma tempo, samma "jobbighet". Gåvila. Andra intervallen inleddes väldigt mysigt med den jobbiga backen som bara tar ca 20 sekunder att komma uppför men den känns alltid ett bra tag efteråt och i dag var det inget undantag. Men jag fortsatte trycka på trots att jag flåsade. Efter lätt nerförsbacke fortsatte jag ut på den flacka biten och här hände det i det närmaste ingenting. Springa på, vila. Springa på, vila. På sjätte intervallen när jag började få mjölksyra i armarna fick jag nöjet av "kort brant backe" (en liten mysig 10-sekundare" och sen gick sjunde intervallen på min favoritsträcka i skogen och avslutades på första biten av stigen längs "kossabacken".

Nu var det inte mycket kvar men hela intervall 8 gick då i uppförsbacke. Tungt! Intervall 9 inleddes med den sista och brantaste biten av backen innan jag kom upp på den flacka biten högst upp. Fast nu visste jag också att sista intervallen i princip skulle gå på flacken eller utför och DET var riktigt skönt.

En bonus på passet var att jag i princip avverkade 5 km på bara 20 minuters löpning. Man kommer inga långa sträckor på 1 minuts stå/gåvila direkt så det var ändå rätt bra tempo ;-)

Jag var nöjd - och trött. Lufsade på hemåt och när jag kom ut på cykelvägen hörde jag ljudet av träskor igen. Aha, perfekt läge att träna på att "tassa fram" i lugnt tempo - och se där, det funkade! Extra lyxigt var att jag kom hem till nästan dukat bord - jag behövde bara koka lite pasta och sen sätta mig ner och sleva in. Nice. Väldigt nöjd med att jag faktiskt utförde ett riktigt bra kvalitetspass trots att det tog emot lite!

I morgon är det dags för ett njutpass - 75 min lugn distans. Funderar på om jag ska ge mig ut i Bokskogen och jogga runt milslingan kanske?

Inga kommentarer: