lördag 13 september 2014

I min kundvagn...

Nellie utmanade mig häromdagen att berätta vad som står på min inköpslista när jag handlar. Eftersom det är lördag och vilodag och jag mest bara dräller omkring (nä, vi har faktiskt varit ute en sväng och hämtat en kniv som vi har fått i present av Middagsfrid, helt wild and crazy ju!) så passar det väldigt bra med ett inlägg på det temat.

Vi handlar lite olika beroende på om vi håller oss med matkasse eller inte men det ser ungefär ut så här:

ALLTID på listan:
Ägg, mjölk. tonfisk och kvarg. Helst ekoägg eller frigående. Tonfisk till Joakims mellanmål. Ekomjölk, gammaldags eller helmjölk. Havremjölk för att det är gott på gröten och i smoothies, och ibland mandelmjölk. Naturell kvarg, ibland nån smaksatt variant.

OFTA på listan:
Grönsaker, frysta och färska. Frysta bönor, broccoli, grönsaksblandning, spenat - sånt som är bra att ha på lut. Lök, morötter, squash, aubergine, broccoli, tomat, paprika hör till de färska favoriterna. Frysta bär - hallon och blåbär. Havregryn och müsli till frukostgröten. Lönnsirap - också till gröten. Brieost. Avocado. Ost och pålägg. Laxfiléer, torskfiléer, kycklingfiléer, färs (nöt eller vilt). Bananer, färska bär, svenska äpplen, nektariner, melon. Smör och grädde. Rågkusar, knäckebröd. Mörk choklad. Kaffe. Konserverade bönor, krossade tomater, Dolmios ekologiska tomatsås.

Ungefär så. Hyfsat "clean", inte så mycket konstigheter. Inte för att vi är några änglar när det kommer till mat - det går ner både kakor, läsk och godis ibland men inte alltid. På brödfronten väljer vi gärna grova surdegsvarianter och jag kan tycka att "mackor till middag" är helt okej emellanåt om jag har ätit vettig lunch. Har man ägg hemma går det alltid att slänga ihop en snabb omelett med lite rester. Frysta laxfiléer är alla tiders snabbmat och kan varieras på många sätt. Hel kyckling köper vi ibland och får flera måltider av, färs kan bli storkok av chili eller köttfärssås eller biffar. Vi är extremt matglada båda två men vissa veckor har vi ont om tid att laga mat så det får bli lite praktiska lösningar också. Som den här veckan när jag var instruktör måndag, tisdag och torsdag och Joakim på onsdagen. Nån lagar mat och vi äter när vi hinner. Därav också matkassarna. Det är rätt skönt att nån annan planerar och handlar så att man bara behöver följa receptet!

Annars är min generella matfilosofi "80/20". Äter vi vettigt till 80% spelar de sista 20% inte nån större roll, särskilt inte när vi rör på oss så mycket som vi gör. Jag är inte "fettskrämd" och använder gärna smör och grädde i maten - däremot är det sällan vi handlar ris, pasta & co för det går inte åt så mycket. Det dimper ner nåt paket i matkassen emellanåt och de räcker oftast ett bra tag för oss som inte äter så stora portioner sånt. Oftast blir det mer grönsaker än ris och pasta på tallriken - men vi äter grötfrukost och helt vanlig lunch så vi är inte fanatiska. Har vi ätit mackor före träning så kanske det inte behövs nån större kolhydratspåfyllning på kvällen sen!

Så gör vi. Hur gör du?

1 kommentar:

Nellie - the Flying Hippo sa...

Härligt Pernille! Lite fler än 5 saker men kul att läsa. Vi ska prova en matkasse under hösten, har bara inte bestämt vilken.