söndag 6 september 2015

Söndag = Foodprep!

Nu när jag har fattat att jag tycker det är jobbigt att laga mat ensam i veckorna så är det lättare att hitta lite engagemang när det gäller #foodprep - alltså att förbereda veckans mat. Jag har det jämförelsevis lätt eftersom jag har tillgång till riktigt bra och prisvärd lunch på jobbet, så jag behöver bara förbereda middagar och sen när jag ändå håller på organiserar jag lite mellanmål också. Jag var inte så kreativ de första veckorna men i dag gick det betydligt lättare och så här såg det ut när jag var klar:
Längst till vänster har vi en chili con carne med jämförelsevis mycket grönsaker. Till det blev det quesadillas med ost, paprika och lök, faktiskt från förra veckans matkasse som jag aldrig orkade laga. Detta blev även kvällens tidiga middag innan Joakim åkte tillbaka till garnisonen. Chili con carne är tacksamt att laga storkok av och jag stoppade en burk i frysen. Quesadillas är godast nylagade men kan värmas hastigt i en stekpanna!

Nästa, närmast väggen, är en krämig och kryddig fiskgryta som jag snodde ihop av överblivna potatisar, fänkål, en påse frysta fisktärningar (torsk och lax) och smaksatt creme fraiche med paprika och chili. Tanken är att servera nykokta haricots verts med smörklick till.

Framför fiskgrytan har vi en enkel wok med kyckling, grönsaker och jordnötter som vi åt till lunch i dag och det finns även en burk färdigkokt ris i kylen att servera till. Woken var snabblagad av några kycklingfileer och frysta wokgrönsaker, kryddat med vitlök, ingefära och soja. Jordnötterna ger trevligt tuggmotstånd.

Sen kommer vi till mellanmålsavdelningen. Två burkar chiapudding med hallon och mandelmjölk och så har jag förberett en burk med gott "krisp" att strö över: kakaonibs, kokosflingor och mandelspån. De små runda burkarna blev "tuggburkar" - en liten näve gott att tugga på om eftermiddagssuget sätter in. Jag har blandat naturella mandlar, salta jordnötter och lite chokladdoppade gojibär som jag hittade i skafferiet.  Kan gärna kompletteras med en färsk frukt :-)

Det mysko i den vita skålen är tonfiskröra med ägg och lite majjo som funkar på en grov macka eller bara med avocado eller äpple till som mellanmål. Och på spisen står grötkastrullen där jag redan förberett morgondagens frukostgröt så att jag bara behöver hälla i vatten, lite kokosolja och en klick jordnötssmör i morgon bitti. 

Detta är alltså varken gourmetmat eller dietmat utan helt enkelt bra mat som ger mig det jag behöver och säkerställer att det finns bra alternativ hemma som är färdigt för servering inom max 10 minuter. För helt ärligt så är min matfilosofi just nu att jag behöver mat för att orka - jag äter för att bli stark, och för att hantera min vardag som ofta går i ganska högt tempo. Det finns ingen annan hemma som ser till att fixa mat och det här är ett sätt att förenkla det projektet!

Jag har frågat Joakim om han inte tycker det är tråkigt att jag grejar i köket halva söndagen när vi bara har en helg tillsammans. Men han menar att det inte gör så mycket för dels fixar jag ju både lunch och middag till oss i samma veva och dels är vi ju tillsammans i köket och hjälps åt att göra i ordning grönsaker och sånt. Plus att han tycker det är bra att jag tar hand om mig. Tydligen win-win och jag behöver inte ha dåligt samvete för att jag inte sparar foodprep'en till kvällen. Dessutom är det rätt skönt att när jag kommer hem efter att ha lämnat Joakim på centralen så har jag inga fler "måsten".

I dag var jag så noga så jag jobbade undan allt pt-jobb och gjorde hela veckans passplanering i förmiddags och när jag var färdig med matlagningen packade jag väskan och plockade fram kläder till i morgon för att känna att alla förberedelser var överstökade. Köket ser prydligt ut tack vare att Joakim diskade undan under tiden så jag är redo för ny vecka. En vecka med lite lägre tempo än föregående vecka, en "hemmakväll" mer men fortfarande ganska späckad. Och det är bra så. Fartfyllda veckor, lite lugnare helger. Det funkar!

Inga kommentarer: