tisdag 20 februari 2018

Fixa de små sakerna så löser sig de större

Jag har skrivit om det förut. Håll med om att det funkar? Jättestora förändringar och stora kliv kräver mycket energi och planering. Fast om man fixar småsakerna, går små steg i rätt riktning, bygger mindre delmål - då går det åt rätt håll ändå och vips har man fixat det där stora!

De senaste veckorna har varit oerhört tuffa för mig och jag har inte klarat av att prioritera träningen. Det har varit fokus på basen i min behovspyramid: Äta, sova, kramas. Inte kliva upp en halvtimme tidigare för att hinna med en morgonjogg, inte belasta en redan stressad hjärna med att trycka in ett träningspass som stressar ytterligare. Och det är okej - ett tag. Men sen gäller det att komma tillbaka och inte "fastna" i soffläge!

Träning är en del av mitt liv. Jag är en person som tränar - bara det att jag glömmer bort det emellanåt när annat tar för mycket plats. Så hur kommer jag tillbaka? Jag prioriterar. Jag tittar i min kalender, jag hittar utrymme för de där träningspassen jag vill ha i min vecka (det kan vara nånstans mellan 3-5 pass beroende på hur veckan annars ser ut) och jag lägger dem i kalendern så jag ser dem och skapar en medvetenhet om dem. Så att jag kan titta på veckan och tänka att just det, måndag ska jag springa, tisdag morgon ska jag till gymmet, onsdag har jag inget annat i kalendern så då kan jag springa ett lite längre pass - etc.

Den har planeringen gör att träning händer. Kanske inte alla pass, men ett flertal. Planeringen betyder att jag organiserar mig dagen innan. Lägger fram löparkläderna eller packar träningsväskan, förbereder frukost eller matlåda. Är allting förberett så är det himla enkelt. Så i går morse stack jag ut på en löprunda klockan sex och i dag skulle jag till gymmet, hade till och med planerat att vara på jobbet först klockan nio men fick ett telefonmöte halv nio. Försökte flytta det till nio men det var omöjligt, ryckte på axlarna, ställde klockan lite tidigare och var på gymmet sju i stället för halv åtta och på kontoret 08.23. Det går. Det är inte alltid enkelt och ibland måste jag trixa lite men oftast går det!


En annan grej på "småsaksfronten" är det här med sparande. Jag är inte alltid superlysande på det men jag vill gärna ha möjlighet att åka på semester då och då och det kräver att man lägger pengar på hög. Särskilt nu då vi befinner oss i en situation där vi tvingas renovera ett badrum inom kort känns det smart att lägga undan lite. Jag har ett fast sparande men kände mig ändå nyfiken på att testa lite mer kreativa sätt! Tekniskt sett så kan jag ju detta eftersom jag dels är ekonom och dels lyckades stoppa undan pengar till en PT-utbildning på ett år ungefär men när jag fick tips om en ny spar-app tyckte jag det var värt ett försök.

Appen heter Dreams och jag ska förtydliga att jag inte får några pengar för att skriva om den, jag tycker bara det är en kul och bra grej. Nackdelen med Dreams är att den tvingar mig att öppna ett nytt konto i en bank jag annars inte använder - fördelen är å andra sidan att jag har ett konto utan kopplade kort och där jag varken kan betala räkningar eller göra snabba uttag.

I Dreams lägger man upp en eller flera drömmar man vill spara till. Bestämmer tidshorisont och summa och sen räknar appen ut hur mycket man måste spara per dag för att nå målet i tid. Sparandet fixas med ett autogiroavtal mellan det vanliga lönekontot och Dreams-kontot som finns hos Ålandsbanken. Sen går det att spara på en massa olika sätt - automatiskt eller med egen handpåläggning. Jag har valt några automatiska varianter men sen är det som jag gillar bäst de här spar-ideerna som Dreams kallar för "Sparhack". Skippa köpekaffe = 30 kr in på drömkontot. Laga storkok = 200 kr in på drömkontot. Happy Hour = 10 kr in på drömkontot - fast jag har gjort om Happy Hour till en egen betydelse, nämligen träningstimme. Eftersom drömmen jag sparar till är en träningsresa så passar det ju bra att "böta" 10 kr per pass!

Jag tänker använda Dreams till att bli mer medveten om min egen (lyx)konsumtion och se vilka vanor jag är kapabel att förändra - och vilka jag egentligen inte vill förändra. Med lite flyt blir det mer pengar både på det vanliga sparkontot och drömkontot. Och skulle det bli bara drömkontot så är det också good enough. Det kostar inget - det går att avsluta kontot och få tillbaka pengarna igen om det skulle vara så.

Ja, och så jobbar jag fortfarande på med vegetarisk mat. En vegodag i veckan försöker jag mig på och så nyfikenhet på nya vegorätter (fast denna vecka blir det rotsakssoppa igen för det är så fantastiskt enkelt och billigt!). Nästa gång Joakim är borta över en helg ska jag kasta mig över senaste "300-kronorsveckan" som Hanna på Under Tian har lagt ut - eller ja, eftersom jag bara är en person så tänker jag att 3-4 rätter räcker hela veckan plus till lite lådor i frysen. Belugalasagne, majssoppa, chili sin carne med majskräm och linsbiffar, typ. Känns som en varierad vecka och kött kan jag äta på jobbet om jag vill!

Små insatser för träning, drömmar, miljö och ekonomi alltså - det är det jag pysslar med i mitt liv just nu. Du då?

Inga kommentarer: