måndag 29 oktober 2018

Prioriteringar. Energi ut vs energi in...

... och nej, inte på matfronten. Fast det även där är viktigt att tänka på balansen så fokuserar jag mycket mer på den mentala energin just nu.

Förra veckan var jag på tjänsteresa till huvudkontoret. Jag funderade mycket över om jag skulle åka eller inte - men bestämde att åka trots stressnivån. I första hand för att jag rent krasst mår bättre utanför kontoret än på min arbetsplats, i andra hand för att tanka lite ny inspiration, och sist men inte minst för att jag faktiskt behövde träffa lite folk som jag jobbar med.

Så måndag kväll packade jag allt jag behövde och tisdag eftermiddag åkte jag raka vägen från jobbet till flygplatsen. Gav mig god tid, hann sitta ner och fika en stund och kolla mailen. Under måndagen hade jag slängt iväg ett mail till några av mina kollegor på huvudkontoret och meddelat att jag skulle vara på plats några dagar ifall nån ville träffas. Gensvaret var positivt så jag hade middagsdejter både tisdag och onsdag. Rätt bra planering - men såklart lite sista-minuten-beslut om var vi skulle träffas nånstans.

Dags att boarda, av någon anledning som jag fortfarande inte vet var jag bokad på SAS Plus och det var extremt skönt. Ingen satt bredvid mig, jag fick mat och en kopp te och gudomliga chokladpraliner och kunde verkligen varva ner. Väl framme hoppade jag på ett tåg och hade sen 10 minuters promenad till hotellet. Två dagar gick snabbt och jag hann träffa alla jag ville träffa - torsdag kväll bar det hemåt igen. Jag var trött men nöjd när Joakim hämtade mig på Centralen.

Fredagen blev ändå ganska tuff, jag blev varse vad två dagar borta kostar - och när jag cyklade hem kände jag mig hyfsat färdig. Jag bestämde mig ändå för att knyta löparskorna och sticka ut en lugn runda och vilket bra beslut! Jag kände mig trött, stum och stel, men efter 4 km var jag lätt i kroppen, glad och nöjd. Bättre start på helgen! Skogsterapi äger....


Helgen har ägnats åt egenvård och återhämtning. God mat, sömn, löpning och utevistelse - allt för att ladda batterierna. Den där extratimmen natten mot söndag passade väldigt bra i planeringen.

Och nu då? Jag sov gott i natt och det tyckte jag var positivt. Men arbetsmiljön kostar fortfarande för mycket energi - trots att jag hade "laddat" med morgonjogg var jag rätt slut redan vid två. Det kan absolut också hänga ihop med tidsomställningen och gråvädret så jag drar inga större växlar på det men konstaterar att jag även fortsatt behöver hålla koll på energikontot och säkerställa påfyllning. Jag har alla verktyg, jag vet alla signaler, så det är egentligen inte svårt. Det som är svårt är att ha två mentala spår samtidigt - dels det vanliga som hanterar jobbet, och dels det som försöker hålla koll på om något tröttar ut mig och vilken åtgärd som behövs. Resultatet blir oftast att jag har hörlurar och musik "för säkerhets skull" och det fungerar ganska bra, men det är tråkigt eftersom jag blir lite avstängd från det sociala i mitt arbetsteam.

Prioriteringar denna vecka:
1) morgonträning (förutsatt att jag sover, såklart, annars går det bort)
2) lunchjogg med kollega
3) sätta mig i mötesrummet och jobba några timmar mitt på dagen för "andningspaus"
4) vara nitiskt noga med mina kosttillskott

Inga kommentarer: