söndag 12 november 2017

Mysjogg i skogen. Och planering, planering, planering!

Jag vaknade redan vid fem i morse, var rastlös, låg och lyssnade på regnet en stund - och somnade om. Sov som en stock när klockan ringde halv åtta och blev helt förvirrad :-D Gissar att de extra timmarna behövdes! Upp, frukost, hitta rätt kläder, och mot Bokskogen för myspass med Runacademy.

Ett mindre gäng drog iväg med ambitionen 14 km och det stora gänget ut på 7 km. Jag la mig längst bak i gruppen för att hålla koll på de modigaste löparna - de som inte brukar springa så långt och hade distansrekord i sikte. Av den anledningen blev det rätt lugn löpning för mig och fokus på att coacha tekniken. Med 7 km på kontot utbrister tjejen som tidigare max sprungit 3 km i sträck "jag är helt färdig.... när kan vi åka hit och springa igen?" och då visste jag att jag hade lyckats med missionen att ge henne en positiv upplevelse!

Sen smet jag själv iväg ett varv på trean och kom tillbaka just som långlöparna gjorde klart sitt andra varv på sjuan så timingen blev perfekt. Vinkade av alla nöjda löpare och ledare och åkte hem för lunch, vila, dusch. Efter att ha gjort undan lite praktiska saker under eftermiddagen (kasta sopor, hänga tvätt och sånt) åt vi kylskåpstömningsmiddag och efter det packade Joakim och åkte mot Göteborg. Stundande övningsdygn innebär att han måste vara på plats i kväll och inte kan riskera att bli sen i morgon bitti. Både bra och dåligt. Bra för att dessa ensamma söndagkvällar ofta innebär att jag gör ett bättre jobb på temat veckoplanering, dåligt såklart för att jag hellre har honom hemma hos mig en extra natt!

Men - det var alltså den där veckoplaneringen som jag tänkte att jag skulle leverera några tips till. Det är egentligen inte jätteavancerat men jag sätter mig ner med kalendern och veckoplanen och kollar litegrann hur det ser ut. Jag letar upp utrymme för egen träning och lägger in det i kalendern, denna vecka fokus på att få in timmar i gymmet hellre än löpträning ute som brukar lösa sig ändå. Jag kollar vilka bokningar jag har som PT och instruktör, om jag har möten, kurser eller andra aktiviteter utanför kontoret som inverkar på min logistik när det gäller transport och packning. Och sen skriver jag in vad jag ska äta till frukost och middag - frukost hela veckan och middag i alla fall veckans första tre dagar men gärna längre än så. Det gör jag dels för att bli medveten om vilka rester m.m. som ska ätas upp och dels för att säkerställa att jag äter med hyfsad variation. Det ger mig också input till vad jag ev behöver handla under veckan och vilken dag det passar bäst.

Om vi hade varit två hemma så hade vi också stämt av vem som behövde bilen till vad vilken dag, vem som har kvällsaktiviteter och vem som har tid att laga mat vilka dagar och vilka dagar det får bli rester. Nu är jag ju bara jag och min cykel denna vecka så det är inte superkomplext men kalenderkollen betyder att jag vet vilka dagar jag hinner laga mat om det skulle behövas. Oftast undviker jag matlagning när jag är ensam för att det är så urbota tråkigt att laga mat till sig själv men denna vecka kompromissar jag och lagar t ex två rätter i morgon för att slippa matlagning några dagar sen. Om Joakim inte har övning så brukar han vilja ha med sig några matlådor så då lagar vi oftast mera mat under helgen och fryser in.

När veckoplaneringen är klar vet jag också hur måndagen kommer se ut så då kan jag gå och packa rätt väska för morgondagen, förbereda frukost och plocka fram kläder efter väder att cykla till jobbet i. Cykelbatteriet på laddning, leta upp ev regnkläder, handskar, reflexväst m.m. så att jag slipper tänka i morgon bitti, det är enklast så. Sen kan jag kolla antingen i planeringen eller i kalendern under veckan och packa rätt saker för nästkommande dag så har jag ordning på min vecka.

Det är knappast nån överraskning att jag rekommenderar alla att ta tag i veckoplanering oavsett familjesituation. Antagligen är behovet ännu större i familjer där vissa medlemmar behöver skjuts eller hjälp med diverse aktiviteter men även i vårt hushåll där vi är tidvis två, tidvis en underlättar det enormt. Så prova. Gör det inte jättekomplext - ett papper eller en online-kalender funkar utmärkt!

Inga kommentarer: