lördag 24 mars 2018

Lyxig vegetarisk lasagne med svamp, rotsaker och tryffel

Tänkte jag skulle dela med mig av maten jag har lagat i dag. I går var det matlådans dag som jag firade med att missa lunchen och äta biff o bea till middag, så i dag tog jag igen det och lagade en rejäl omgång lasagne. Originalreceptet är från Allt om Mat men jag var inte riktigt nöjd så jag har gjort om det en hel del ;-)

Det här är en s k "vit" lasagne, alltså utan tomatsås. Jag älskar svamp, tryffel och ost så den är helt i min smak. Receptet är lakto-ovo-vegetariskt och jag kommer lägga till tips om hur du gör den vegansk om du vill. Nu kör vi!

Du behöver:
500-700 g rotsaker (selleri, palsternacka, persiljerot funkar bäst, eventuellt en morot)
persilja - färsk eller fryst

500 g svamp
vitlöksklyftor
1 purjolök

50 g smör (eller vegetabiliskt alternativ)
1 l mjölk (eller valfri vegetabilisk, jag körde hälften komjölk och hälften havremjölk i dag)
1 dl vetemjöl
grönsaksfond eller lantbuljong eller liknande
Tryffelolja eller Zeta svampcrème med tryffel

2 pkt mozzarella (eller veganskt alternativ eller skippa det helt)
1 paket färska lasagneplattor, 200-300 g (vill du laga veganskt och det inte finns färska lasagneplattor utan ägg så ta torkade och ge dem ett snabbt uppkok så de blir hanterbara)

smör/olja, salt, svartpeppar, vitpeppar 


Skala och ansa alla grönsakerna. Skär rotisarna i små kuber eller bitar och rosta dem i stekpannan i en klick matfett. När de börjar bli lite trevliga och brynta vänder du ner valfri mängd persilja. Salta och peppra.

Strimla purjolöken, skiva svampen, krossa eller hacka vitlöken och stek allt det tillsammans i en klick matfett. Salta och peppra under tiden.

Dra igång ugnen på 200 grader.

Gör tryffelbechamelsås. Smält matfettet, tillsätt vetemjölet, veva ihop tills det är klumpfritt, tillsätt mjölken lite i taget och vispa ordentligt mellan varven. Koka upp under vispning så det inte bränner fast (lättare sagt än gjort!). Jag brukar piffa min bechamelsås med 1 msk grönsaksfond (men det funkar lika bra med buljongpulver eller buljongtärning) och lite vitpeppar, däremot passar inte muskot i detta receptet så skippa det. När såsen kokat klart (2-3 minuter) är det dags att smaksätta med tryffelolja eller svamp/tryffelkräm, jag hade ungefär halva burken svamp/tryffelkräm i min så smaka av under tiden. Det ska smaka tryffel men inte "tvåligt"! Salta till sist (om du saltar medan eller innan såsen kokar så bränns den vid lättare).

Nu bygger du ihop lasagnen. Lägg gärna lite sås i botten och varva sedan lasagneplattor, rotisar, svamp och sås - avsluta med sås och lägg på mozzarellan överst. Originalreceptet säger att man ska riva mozzarellan men jag brukar faktiskt bara skiva den tunt och jag brukar också ta ungefär 1/3 av osten och lägga i nåt av de mittersta lagren av lasagnen för att det blir smaskigare så.

Lasagnen får sen stå i ugnen i 20-25 minuter tills det bubblar i kanterna och den får en fin gyllene yta. Under tiden hinner du diska (ja, jag vet att lasagne är pyssligt och producerar mycket disk men det här är väldigt gott och väldigt matlådevänligt så gilla läget ;-)). Det är väldigt gott med en sallad till om du ska äta den direkt. Jag får ut ungefär 6 portioner av detta receptet så det blir middag plus 5 matlådor - perfekt!

Inga kommentarer: