söndag 11 november 2018

Superbullar!

Saftiga bullar med skållat rågmjöl

De här bullarna har tre anledningar att kalla sig superbullar:
1) de är ett billigt och bra sätt att täcka in vårt brödbehov
2) det går lätt att "baka in" diverse supernyttigheter i dem
3) kanske viktigast - jag använder dem för att bli av med diverse rester!
Klimatsmart, nyttigt och billigt således. What's not to like?
Denna vecka blev bullarna rosa eftersom jag hade en skvätt rödbetssaft över :-)

Tre disclaimers:
1) du ska inte ge dig på detta receptet om du har noll erfarenhet av att baka med jäst eftersom receptet inte är superexakt!
2) jag bakar dem bara med köksassistenten, jag skulle inte orka hantera degen för hand
3) degen utgår från en skållning som behöver stå 6-12 timmar i rumstemperatur, jag gör skållningen på kvällen om jag ska baka dagen efter eller på morgonen så kan jag baka på eftermiddagen.

Du behöver:
Skållning:
1½ dl havregryn
2 dl grovt rågmjöl
5 dl kokande vatten

Resten av degen:
50 g jäst
2-3 dl degvätska (det du har hemma)
½ dl chiafrön
½ dl olja
2 msk salt
½-1 dl sirap eller socker
några deciliter blandat mjöl, frön m.m. (det du har hemma)
några rivna grönsaker eller frukter (det du har hemma)
800-1000 g vetemjöl special
50 g smör

Gör så här:
Blanda ihop rågmjöl och havregryn till skållningen i en bunke som tål kokande vatten. Koka upp 5 dl vatten, häll över och blanda noga så det inte klumpar sig. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar.

Dumpa över skållningen i bakbunken (om du inte var smart och gjorde den direkt i bunken). Smula över jästen och tillsätt din degvätska. Ljummet vatten funkar fint, men du kan använda mjölk, havremjölk eller yoghurt (eller en blandning av allt) om du vill. Perfekt tillfälle att bli av med den där slatten turkisk yoghurt som blev över t ex!

Starta matberedaren så jästen börjar lösas upp, om du kör på låg hastighet så kan du tillsätta olja, salt, sirap/socker och chiafrön under tiden och sedan dra upp hastigheten lite. Salt och socker ska helst inte läggas direkt ovanpå jästen, därför kan man blanda ner den lite i övriga ingredienser för säkerhets skull.

Nästa steg är "restfest". Riv trötta rotsaker och frukter och skicka ner i degen. Jag har testat morötter, palsternacka, äpple och rödbeta - alla har funkat. 2-4 dl rotsaksriv är lagom tycker jag - i dag hade jag en rödbeta och 2 morötter vilket gav drygt 3 dl. Det finns också utrymme för 2-3 dl "annat". Frön, mjöl eller rester - som t ex bulgur, matvete, couscous och liknande - kan absolut gå i här. Om jag inte har direkta matrester brukar jag ha 1 dl solrosfrön och 2 dl diversemjöl (om du är som jag har du säkert dinkel, majsmjöl, havremjöl eller annat som kom hem i nån provapåpåse eller inköptes till nåt projekt och inte gick åt) men du kan också skippa steget helt. Det kommer bli bullar ändå!

Sen är det dags för mjölet och här beror det på hur mycket fuktiga ingredienser du annars har i. Jag låter assistenten knåda ner några deciliter i taget, när degen börjar hänga ihop klickar jag ner rumstempererat smör i små bitar och justerar sen med lite mera mjöl. Degen kommer vara ganska tung och lite klibbig i konsistensen. Den ska bli hyfsat fast och någorlunda släppa kanterna men inte vara så fast att du tänker att du skulle kunna baka ut den för hand! Strö över mjöl, täck över bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek(1-1½ timme). Känn på degen - den ska vara formbar men klibbig!

Baka ut till bullar - ha blöta händer. Jag har en bunke med ljummet vatten som jag doppar händerna i mellan varje bulle. Det gör att degen inte klibbar på händerna och så får bullarna dessutom en bra yta. Jag får 18-20 bullar av den här degsatsen lite beroende på hur mycket restfest det blev. Låt jäsa på plåt i ca 30 minuter och baka sedan på 225 grader i 12-15 minuter. Varsågod, superbullarna är klara!

Inga kommentarer: