lördag 3 november 2012

NMT - Fyratimmarsmarsch

I dag var det dags för ännu ett specialpass, ett fyratimmars långpass med huvudsakligen marsch på schemat. Fast vi fick roa oss med andra roligheter också. Vi skulle ha packning med oss, riktlinjen var 10 kg ryggsäck som innehöll minst 2 liter vätska, mellanmål, förstärkningsplagg, regnkläder.

Efter lite väntan vid startplatsen (Daniel skulle hämta lite kartor) kunde vi äntligen ge oss av. Eftersom vi var klädda för marsch blev vi något frusna av att stå och vänta i en kvart... turligt nog fick vi upp värmen ordentligt när vi väl kom igång! Vi fick börja med att dela in oss i två grupper och Joakim och jag valde ovanligt nog den långsammaste gruppen för att inte riskera nåt med löparknän och andra roligheter. Det visade sig senare vara ett klokt beslut. Sen promenerade vi iväg i en stor grupp och försökte hålla någorlunda ordning på gänget. Några "panikstopp" blev det i början med skosnören, justering av klädsel och sånt, men sen flöt det på fint!

Dagens slinga var Skryllerundan på Skåneleden med vissa justeringar, en slinga som i alla fall jag kan ganska bra vid det här laget. Men den bjuder fortfarande på fin natur och härlig utsikt på sina ställen även om den första timmens vandring just i dag mest var regnig och lerig.

Efter en halvtimmes vandring ungefär fick vi vår första utmaning - framryckning ute i terrängen, lågt, en bra sträcka. Här fick min grupp ta sig igenom en bäck och ett träsk så då var båda strumporna blöta direkt. Klart :-) Vi gick vidare och tog sen rast inne i skogen där jag passade på att plocka fram överdragsbyxorna mer som fuktskydd än för värmens skull. Det var även läge att äta och dricka lite för att hålla uppe energin.

Nu kom solen fram (tjoho!) och vi vandrade vidare, en lång sträcka med många spänger (spångar?) som var oförskämt hala. När vi kom fram till Knivsåsen vid Torna Hällestad var det dags att få upp pulsen med en sprint halvvägs upp i backen, sen ålning upp till toppen. Lerig stig med blöta löv = härlig ålning! Tur att mina Speedcross har grovt mönster ända fram på tåspetsarna för det behövdes.

Vi gick över åsen, hasade ner på andra sidan och sen gick vi en bra sträcka på landsvägen (tråkigt!) för att förkorta rundan lite så att vi skulle hinna med Daniels sista överraskningsmoment. Innan dess skulle vi passera en hage med gulliga höglandskor som våra kamrater av nån anledning inte ville komma för nära. Vi som har sprungit sträckan några gånger känner oss rätt trygga med att gå igenom den hagen men det var ett antal som kände sig osäkra så vi fick ta en liten omväg och klättra över en mur och lite taggtråd. Hjälps man bara åt så går det bra ändå även om det blev lite besvärligt. Sen tog vi matrast i en obebodd kohage med bra stenar att sitta på :-)

Efter nån halvtimme till kom vi in på Skrylleområdet igen och här var det då dags för vår avslutande utmaning. Varje grupp fick en karta, och vi skulle nu ta oss till spårcentralen, vara framme där senast kl. 13.00 och på vägen hinna stämpla orienteringskontroller som vi hade på kartan. Jag är ingen större talang på orientering men Cecilia tog täten och vi lyckades plocka 5 kontroller på vägen OCH vara i tid vid spårcentralen. Eftersom Daniel drog av en kontroll per 5 minuters försening visade det sig vara en bra strategi - den andra gruppen blev 14 minuter sena vilket kostade dem 3 kontroller, så vi vann minitävlingen.

Nöjda och svettiga hämtade vi väskorna med ombyte i bilen, tog en dusch inne på Skryllegården och gick sedan till restaurangen för att få riktig mat i magarna. Klockan hade hunnit bli halv två så det var mer än lunchdags och en Skrylleburgare och en cola satt bra :-)

Tack gänget för en riktigt fin dag! 

1 kommentar:

Anonym sa...

Det verkar ha varit en riktigt rolig dag! :)