måndag 29 januari 2018

Resilience. Och att vara två.

Jag har inte kunnat hitta något svenskt ord som täcker begreppet "resilience" så som det används inom psykologin. Men det handlar om förmågan att komma tillbaka, att återhämta sig, och att acceptera läget och göra det bästa av det.

Jag tänker att det är en viktig förmåga att ha för de allra flesta! Att man kan "studsa tillbaka" från något negativt, hitta tillbaka till det positiva, och hitta det positiva i jobbiga perioder. Jag tänkte mycket på det i helgen när jag satt med min frukost ensam på Espresso House och messade med Joakim som tjurade över att han inte var där. Nä, jag hade också hellre haft honom som sällskap i gymmet och på fiket men nu var det som det var. Inte heller blir det roligare av att jag fokuserar på saknaden och tycker synd om mig själv - men jag kan välja att vara glad över att jag kan träna i lugn och ro och njuta av finfrukost, loungemusik och en spännande tidning! För det blir roligare så.

Roligt och trevligt var det också tills jag behövde ägna mig åt alla "måsten". En vecka som förra veckan innebär att det blir rätt mycket att göra hemma under helgen - allt jag inte har hunnit med. Så jag tvättade tre maskiner tvätt under helgen t ex. Jag åkte alltså direkt från frukostfiket till affären för att handla. Det var väl okej, jag hade en bra lista. Men sen! Inte gick det att parkera bilen framför dörren utan jag fick släpa mina tre kassar hela vägen från parkeringen och upp i lägenheten. Packa upp alla kassar. Lunch.

Sen skulle det lagas mat, tömmas diskmaskin, slängas sopor, packas matlådor - och där, precis där började det bli så himla tydligt varför det är lättare att vara två. När vi är två som lagar storkok kan man dela på uppgifterna. Nån kan diska undan medan nån annan går ner med soporna. Nån skriver etiketter till matlådor medan nån annan packar dem. Nån torkar och plockar undan disken under tiden nån annan diskar. Det är faktiskt ganska tufft att behöva lösa allt det där själv när man är van att vara två! Men jag lyckades få gjort allt som skulle göras bit för bit även om jag svor lite emellanåt!

Jag rundade av kvällen med kombinationspasset på taekwondoklubben - 30 minuter i full fart och sen en timme på yogamattan med skön stretch och meditation. Det blir liksom bra uppe på hjärnkontoret efteråt, det går inte att komma ifrån!

Inga kommentarer: