onsdag 3 januari 2018

Träna 30 dagar på raken. Visst?

Svenska Runner's World har lanserat januariutmaningen #runstreak30/30 men med modifieringen att man inte behöver just springa varje dag som man annars gör när man kallar det runstreak. Modifikationen innebär att man ska utföra 30 minuters ombytt träning varje dag. Betydligt enklare än att springa 30 minuter varje dag åtminstone, när jag körde runstreak för några år sen var det minst 1,6 km som gällde och det var avklarat på tio minuter de dagar det verkligen krisade. Men 30 minuters ombytt träning 30 dagar på raken är ändå lite av en utmaning.

Utmaningens första dag var i går och jag inledde starkt med både ett pass på gymmet och ett pass NMT. Det är ju enkelt när man är ledig. Även i dag har jag varit ledig och varit på gymmet, sen har det ösregnat i stort sett hela dagen så jag hade ingen lust att göra nåt mer. Men i morgon börjar allvaret och jag misstänker att i morgon blir en sån dag då det vankas 30 minuters löpning i mörker på kvällen, så får vi se vad jag kan hitta för lösning på fredag.

Många i utmaningens facebookgrupp undrar "vad det gör med kroppen om man springer varje dag". Mitt svar? Inte så mycket. Jag minns inte att jag hade några särskilt stora problem när jag sprang 40 dagar på raken MEN då var det vissa dagar som jag verkligen bara körde minsta möjliga och joggade 1,6 km på löpbandet efter avslutat gympass eller joggade 2 km extra efter ett pass NMT då vi inte hade sprungit så mycket. Däremot så tror jag att man blir uthålligare och jag tror faktiskt inte det sliter så himla mycket såvida man inte kutar på max varje dag. Då sliter det givetvis. Men för egen del är det just nu inte aktuellt att springa varje dag utan den träning som blir av får räknas och blir inte träningen av då är det löparskor på och ut och tassa runt kvarteret.

Fast för balansens skull tycker jag det är bra att varva tuffa löppass med mindre tuffa och att slänga in styrketräning, explosivitet och rörlighet i mixen också. 30 dagar utan vilodagar och utan buffertar för att "livet händer" kan bli intressant - och det kan hända att 30 minuters yoga blir dagens pass någon dag också. Fast jag har bestämt att det är min sista utväg om jag är riktigt sliten, annars känns det lite som fusk!

Inga kommentarer: