lördag 15 juni 2013

Race report - Malmömilen 2013

Ett lite halv-oförberett lopp sådär. Det här varit tätt i kalendern med 4 lopp på dryga 3 veckor (torsdag, lördag, torsdag, lördag) och jag visste med mig att träningen inte hade varit fokuserad på att springa en snabb mil utan mer på uthållighet och korta snabba sprinter. Men det var bara att bita i och göra det bästa av det.

Efter egen uppvärmning (nån km löpning, lite backe, lite stegringslopp) traskade vi in i startfållan och skuttade lite till musiken. Sen skickades första gruppen iväg och kort efter var det vår tur - något opraktiskt att vår startgrupp kapades på mitten för farthållarna for iväg med första gänget så vi hade inga att ta rygg på! Men okej, vi klarar oss själva. Jag hade egentligen tänkt ta rygg på Joakim men det visade sig stört omöjligt i kaoset efter starten och efter 200 m var han redan så långt framme att jag inte ville kuta i kapp. Det blev ett bra beslut....

Jag tuggade på och låg i ungefär 4:48 både första och andra kilometern. Efter 2½ ungefär började jag må lite småilla och känna av frossa (typiskt o-bra i sommarhetta!) så jag slog av något på takten och låg runt 5. Siktade in mig på vätska efter 4 km som annonserat och blev hysteriskt, grymt besviken över att den först kom strax före 5 km och att det dessutom bara var vatten, ingen energidryck som jag annars hade behövt.

Tuggade vidare i det tempot jag klarade av som var strax över 5. Motvind och varmt - sen när vi passerade byggnationen för Malmö Live var det överdrivet hett och obehagligt. Nånstans vid 6 km dog all energi och allt pannben och jag sökte skuggan, gick, andades, laddade om och bestämde att nu springer jag i mål i nåt tempo som känns överkomligt, skiter i tiden och plockar upp eventuella priser längs vägen. En kille kom ikapp mig och hojtade "kom igen nu" och jag sprang på. Runt 5 kändes helt överkomligt. Tugga, tugga.

Stortorget och Skånetrafikens lilla "blomma" att plocka upp och byta in mot ett löparkit. Schysst, tänkte jag och plockade. Mycket folk på gågatan och Gustav gav energi. Musik, cheerleaders - bara fortsätta framåt. Tjohoo, vatten! 8 km, bara 2 kvar, nu blev det hanterbart. Försökte öka lite för att ta mig in under 50 minuter men det gick inte utan jag fick ligga kvar i 5-fart. Oh well. Rundade hörnet, laddade för spurten (100 m med flygande start, 21 sekunder ;-)) och bankade i mål och tryckte av klockan på 50:50 ungefär. Inte asbra men inte helt eländigt heller - och i synnerhet inte när 5-fart kändes behagligt. Det är okej. Jag kommer igen!

Hämtade ut mitt pris från Skånemejerier (funktionströja, mjuk vattenflaska och värdecheck) och letade upp Joakim som sprang på grymma 44:33. HELT grymt. Superstarkt jobbat! Vi hämtade väskorna, drog i oss en extra "starkmjölk" och vände sen hemåt. Det var tungt att cykla i motvinden..

Efter dusch och fix har vi varit på Texas Longhorn och ätit oss apmätta och druckit öl och strax väntar sängen för jag ska visst coacha intervallpass i morgon kl 0900. Hur det nu ska gå. Well, på nåt vis löser det sig nog! 50:46 blev den officiella tiden för övrigt, som sagt, inte mycket att skryta med...

Inga kommentarer: