söndag 4 januari 2015

Anatomi, anatomi och anatomi....

PT-utbildning, dag 3...

Okej, just nu är det lite kämpigt faktiskt. Trots mjukstart på morgonen med yogapass och god frukost så kändes det extra motigt att cykla in till stan (i motvinden Agaton också, rätt i nyllet hela jävla vägen in...) Fast vi har fått veta att det är ganska normalt att känna sig lite nere dag 3 och att det känns som om man inte har koll på nånting, så det var bara att bita ihop och "just do it".

Det lättade dock ganska mycket under dagen. Vi började dagen med att traggla klart skuldrans anatomi så nu vet jag exakt vilka muskler som ingår i rotatorcuffen. Mycket nyttigt! Sedan var det dags för praktiskt arbete, vi jobbade oss igenom en hög varianter på armhävningar och diskuterade rörelseplan, rörelseaxel, vilka leder som arbetar, vilken rörelse och vilka muskler som är involverade. Väldigt nyttigt att få repetera musklerna på det viset!

Sedan gick vi upp i gymmet där vi först jobbade ytterligare armhävningsvarianter (boll, TRX m.m.) och sedan tuggade oss igenom samtliga drag- och pressövningar för överkroppen i gymmets maskiner med exakt samma typ av rörelseanalys. Också nyttigt. Ju mer man repeterar, desto mer fastnar det i hjärnan och att känna muskeln jobba hjälper till!

På lunchen fick jag oväntat lunchsällskap av Joakim som hade åkt in till stan för att luncha med mig så det blev smoothie och macka på Redfellas och en stunds avslappning och tänka på annat. Skönt. Lunchar jag med mina kurskompisar så pratar vi utbildning och träning så det var nog ganska nyttigt att göra nåt annat!

Efter lunch fick vi kasta oss över sätesmuskulaturens anatomi och sen var det dags att träna assistering av golvövningar. Även med ett etikperspektiv - alltså en tanke på hur man bör och inte bör röra sina klienter, att man kan använda underarmen i stället för handen, fråga först för att säkerställa att beröringen inte missförstås etc. Mycket nyttigt, särskilt för mig som både från NMT och mina PT'ar är van vid att vi petar och rör ganska så obekymrat för "alla vet" att man aldrig utnyttjar det och aldrig har några baktankar. Men givetvis är inte alla som jag!

Dagen avslutades i gymmet där vi fick träna igenom alla de maskiner vi gick igenom i morse, testa inställningar, varianter etc och sammantaget blev det ett ganska bra pass för bröst, axlar och övre rygg. Märks dock att det blir många dragövningar och att latsen och deras vänner har fått jobba en hel del.

I morgon ska vi "bara" gå igenom benens muskulatur och sen har vi deltenta i anatomin redan i övermorgon. Hualigen. Skelettet är jag bra på och muskelnamn och ungefärlig placering går också bra, men den lilla detaljen om var på skelettet de fäster går just nu sämre och behöver repeteras. Får jag bara till rätt fästen blir det lätt att reda ut funktionen. Working on it. Har kvällspromenerat och sen repeterat och repeterat tills jag blev for trött. Sova på saken och på't igen i morgon, alltså!

Inga kommentarer: