torsdag 14 augusti 2014

Tillbaka i hemmahamnen

Semesterresan är slut och jag ligger för ankar i min "hemmahamn" igen. Men semestern är inte slut - nej, det är nästan 2 veckor kvar på min ledighet och gott om tid för ytterligare återhämtning och upplevelser!

Det har verkligen varit semester med maritimt tema i år får man säga. Vi inledde med en kryssning till Tallinn för att komma in i semesterfeelingen. Det funkade klockrent - att sitta på soldäck med en sval drink och titta på Stockholms skärgård, DET är semester! Efter en heldag i Tallinn med soligt väder och mycket promenerande var det bara att gå ombord och åka retur till Stockholm. Vi gick i land fredag morgon, lät bilen stå kvar och roade oss i Stockholm under dagen (Skansen och Fotografiska, bl. a.) innan vi åkte upp till Norrtälje. Inkvartering hos mormor och en ledig lördag som vi tillbringade med sol och bad - söndag morgon var det dags att åka morgonfärjan till Mariehamn.

Med min familj har vi varit i stugan längst ut på Norra Åland. Stugan byggdes på 60-talet och har inget rinnande vatten och enbart utedass. Regnvatten och brunnsvatten använder vi för tvätt och disk, dricksvatten hämtas i stora dunkar hos en snäll granne som får ett par flaskor vin för besväret. Inte superkomfortabelt alltså och jag längtar till en riktig dusch i kväll! Men det har sin charm att borsta tänderna på förstubron på kvällen medan man lyssnar till gräshopporna, eller att cykla ner till hamnen för ett morgondopp i havet, absolut. Jag har också kommit underfund med exakt vad det är som gör att jag tycker det är jobbigt att tillbringa för mycket tid med familjen och varför det ibland kostar mer energi än det ger. Lösningen på det var enkel - att åka iväg lite mer på egen hand!

Så vi tog lilla motorbåten till en närbelägen ö för bad, solning och picknick på tu man hand. Skönt. Men det mulnade på efter några timmar och vi vände hemåt - bara för att upptäcka att när vi var halvvägs hemma var bensinen slut trots att pappa hade bedyrat att bränslet räckte gott och väl. Icke. Åror hade vi ju i båten så det var bara att fatta var sin och ro hem, ca en halvtimme i motvind och motsjö. Dagens motion? Vi fick också låna fiskevatten av en snäll granne så jag satt och myste på en bergknalle i solen medan Joakim fiskade fina abborrar. Inte dumt alls. Samma granne har öppnat värdshus på grannön så hela familjen avnjöt en trerätters lokalproducerad meny en kväll - kantarelltoast, smörstekt abborre, och Ålandspannkaka. Enkelt men underbart gott!

På träningsfronten? Förutom sagda roddövning och lite simning har det blivit två löpträningspass med kvalitet. Ett lugnt distanspass på 5 km som vi lite skämtsamt kallade för triathlon eftersom vi efter löpningen cyklade ner till hamnen och simmade för att svalka oss och tvätta av svetten. Och ett hejdundrande intervallpass på 10 x 2 min med 1 min vila. Egentligen skulle det ha varit "minipass" med bara 6 x 2 min men jag resonerade som så att det var lika bra att göra alla 10. Och det är jag riktigt nöjd med, för det blev ett fint pass med ungefär jämnlånga intervaller (det är lite uppförsbacke på ena hållet och därmed lite nerförsbacke på andra) och framför allt fick jag jobba med att "gilla läget". Alltså acceptera att det känns kräkjobbigt men fortsätta ändå och inse att jag inte kommer dö.

Visst, det är lite offensivt att banka av det här passet efter över en veckas vila pga förkylning och resa, men jag lovade ju att sluta fega. Återstår att se om coach Katarina är nöjd eller har förbättringsförslag! I morgon lär det bli en tripp till gymmet och kanske lite lugn distanslöpning också. Jag är ju ledig.... och så ska jag försöka styra upp de kommande veckornas träning lite så att jag får in alla mina nyckelpass.

Inga kommentarer: