torsdag 8 maj 2014

4goodkväll - Pay It Forward

Temat för 4good-kvällen var Pay It Forward - att göra gott. Jag var inbjuden som gäst av 4good och fick ta med mig en gäst så jag langade ut en förfrågan på facebook och Sara nappade. Jag hade dessutom redan köpt biljett själv men den valde jag att ge bort i enlighet med kvällens tema så Nellie hängde också på. Och Tina och ett gäng av hennes kompisar hängde också med.

Först ut på scen var Martha Ehlin. Martha, som har skapat MOD och jobbar med att ge oss alla mer kunskap om organdonation som räddar liv. Hon berättade sin historia - om att få en cancerdiagnos, att behöva få 5 organ donerade, och det där samtalet som betydde en frisk framtid. Inte okomplicerat, nä, 4 månader på intensiven och 1½ års sjukhusvistelse. För att sedan delta i World Transplant Games och komma hem med 5 medaljer på 5 grenar. Starkt kämpat, säger jag! Och en väldigt gripande historia. Jag har tagit ställning till organdonation. Har du?

Näste talare var Daniel Mendoza. Han berättade om en barndom och ungdom kantad av våld och misshandel, om att som 22-årig möta en vuxen människa som var den första som frågade om han kunde hjälpa med något - och att sedan skapa Good News Magazine, tidningen med bara goda nyheter. Det var också en tung historia att lyssna på, fast med ett positivt slut. Och vilken stark människa Daniel är som har tagit sig igenom all skit och kommit ut med värdigheten i behåll. Dessutom med en vilja att bidra till en bättre värld. Starkt!

Efter pausen som precis som alltid var ganska högljudd (400 tjejer på Palladium...) var det dags för Aron Andersson. Killen som har cyklat till Paris på handcykel och tagit sig till Kebnekaises topp med kryckor och rullstol. Så jäkla imponerande. Arons föreläsning handlade mycket om att se förbi hinder och att sätta mål. Aldrig sluta kämpa, flytta sina gränser och inte låta någon annan bestämma vad som är möjligt och omöjligt för just DIG. Jag gillade hans input. Det var en föreläsning som förstärkte mycket av det jag själv tror på - och helt ärligt, om han kan klättra i berg med kryckor så kan väl jag springa ett ultramarathon? Arons ord kommer att eka i mitt huvud många gånger om denna vår och sommar. Det var precis vad jag behövde.

Sista kvinna på scen denna kväll var Malin Sävstam. Henne visste jag i princip ingenting om innan föreläsningen men det var ytterligare en stark kvinna. Att mista nästan hela sin familj i tsunamin 2004 och att orka komma tillbaka och dela med sig av sin resa är starkt. Att lysa och inspirera så mycket som Malin gör är helt fantastiskt - och jag önskar av hela mitt hjärta att Malins avslut blir sant: att hennes ljus får möta mitt ljus så att båda lyser starkare.

Trots att tårarna rann flera gånger om denna kväll så kände jag mig stärkt och inspirerad när kvällen var över och det var dags att gå hem. 4good har återigen lyckats inspirera och beröra mig och det är jag tacksam för. Jag ser fram emot höstens evenemang!

I bästa Pay It Forward-ande gick jag rakt på Faktum-försäljaren efter att ha handlat i dag. Hon hade ingen växel så jag köpte två nummer för att kunna ge bort det ena. En liten gärning som förhoppningsvis betydde mycket för en annan kvinna!

Inga kommentarer: