söndag 8 mars 2015

Säsongens första långpass avklarat!

Det var väl inte helt utan förhinder i morse men till slut kom jag iväg - ungefär vid den tid då jag hade tänkt mig att vara hemma :-)

Så här var det: Vanligtvis har Joakim simträning på söndagar vilket innebär att han går upp tidigt. Tänkte således gå upp samma tid, äta frukost med honom och sen ge mig ut i löpspåret när han åkte till simhallen för att vara hemma igen ungefär när han kom hem. Typiskt tidseffektiv planering Men i går kväll annonserade herrn att han tänkte skippa simningen för det skulle vara tävling samtidigt och dessutom en instruktör som han inte gillar och då blev det ingen tidig väckarklocka - så då låg jag i sängen en timme längre än tänkt.

Det var ju ingen större panik utan vi åt frukostgröt och jag "idisslade" en stund tills jag tyckte att det var dags att ge mig av. Drog åt snöret i tightsen och vips så stod jag med ett halvt snöre i varje hand. Lite oklart hur tightsen var designade men snöret var i alla fall kapat på mitten och snöre behövs. Jag plockade fram nål och tråd och sydde ihop snöret medan Joakim trädde en dubbel ståltråd genom tightsens linning för att snabbt och effektivt kunna trä igenom snöret. Trodde vi, ja. För snöret fastnade 10 cm in och flyttade inte på sig. Alls. Man ska ju inte ge upp för småsaker så jag tog en säkerhetsnål och började trä in andra änden från andra hållet och tänkte att jag kunde trycka ut den första biten sen. Haha. Säkerhetsnålen öppnade sig när jag var halvvägs (inne i linningen då) och allting satt fast. Okejrå, jag tar ett par andra tights och så får vi väl förihelvete se till att komma iväg :-)

Klockan tio i stället för halv nio sprang vi hemifrån. Oh well, hemma till lunch då... 12 km på programmet vilket innebar vägen ut om Tullstorp och Toftanäs till Bulltofta, ett varv på 5 km-slingan och sen Skåneleden hem. Första biten lite motig som vanligt, det är ett lätt motlut den sträckan som jag aldrig har tyckt om, sen nerförsbacke under stora vägen och medvind och jättevarmt innan vi svängde in på cykelväg igen och fick vind från sidan och lagom temperatur. Kilometer efter kilometer betades av och vi kom in på den sköna långa nerförsbacken på Bulltofta.

Vidare ner och över bron vid bäcken, genom skogen och sen kommer det från Joakim "jamen det var väl ändå onödigt att lägga en backe här, precis där jag ska springa!". Jo, jag håller med! Fortsatte tugga på i det välkända spåret, 7 km avklarade, 5 kvar. Det innebär 3 i spåret, 2 på vägen hem. Lilla bergochdalbanan inne i skogen är alltid rolig att springa och sen visste jag att det är 1 km uppför och 1 km nerför kvar. Den långa backen som jag vet att jag fruktade mitt första år som löpare är inte längre så hemsk och inte alls med sällskap - för ovanlighetens skull trivdes Joakim bra i mitt lugna dieseltraktortempo så han drog inte ifrån utan hängde med mig. Sen var det lång nerförsbacke innan vi svängde in på de sista 2 km hem. Där blev det lite tungt, speciellt i viadukten som blev en vindtunnel med brutal motvind som mina luftrör inte uppskattar, men det var så kort bit hem så jag bet ihop och tuggade på.

12,45 km med snitthastighet 6:22 min/km - helt godkänt, jag är jättenöjd. Fick även tillfälle att känna lite på kroppen och konstaterade en liten låsning i bröstryggen samt att höger höft inte riktigt hänger med utan är lite stum, så jag har bokat en tid hos Naprapat-Jimmy i veckan så får han peta lite på mig och förmodligen sticka in lite långa nålar i skinkorna :-D

Som vanligt efter långpass är jag inte riktigt hungrig direkt utan det blir lite märkliga kombinationer för att jag ska få i mig energi. I dag: Ett glas glögg (alkoholfri och utspädd med hälften hett vatten = kolhydrater och vätska), en saffransbulle (jultema?) och en proteinshake. En halvtimme senare gick det ner en rågkuse med makrill i tomatsås och en mugg varm choklad.

Dusch och fix och en tripp till Maxi för att fylla på kylskåpet har vi avverkat, snart dags att dra igång produktion av söndagsmiddag. Och så har jag envist suttit och trätt snöre genom de där jäkla tightsen bara med hjälp av en knut. Enda kvarstående problemet är att det sitter en halv säkerhetsnål inne i linningen (har trätt ut och knipit av bitar som sticks) som jag varken kan flytta fram eller tillbaka så den får väl vara där ett tag tills jag har hittat på en lösning!

Inga kommentarer: