måndag 17 juni 2013

Lärdomar - och nytt träningsfokus

Erfarenheterna från Malmömilen har hunnit landa lite. Och jag har funderat på vad jag kan ta med mig av bra och dåligt. Det är t ex inte optimalt att planera in 4 lopp med helt olika fokus på 3½ vecka och tro att man kan göra underverk och mirakel av alla! S:t Hans Extreme var jätteroligt och jättetufft, ett bra lopp. 12RUN var fantastiskt kul, jag älskade det hela vägen. STT Kristianstad var härligt men jag borde unna mig att springa det loppet med pigga ben. Kanske utan att köra NMT kvällen innan, t ex. Malmömilen blev ganska pissigt av flera anledningar: Först och främst att det inte gick som tänkt. Jag saknade nån att ta rygg på, hittade ingen som passade. Och så hade jag infernaliskt tråkigt - den utlovade underhållningen längs vägen var mycket mindre än jag hade väntat mig och det där med att bara springa rakt fram på asfalt kändes o-utmanande och trist. I stället för att loppet skulle kännas lätt och snabbt jämfört med alla backar så blev det bara aptråkigt för det hände ju ingenting! Så nästa år - helst en "hare" eller kompis som har samma mål så att jag har lite sällskap, och annars egen musik i lurarna.

Å andra sidan har jag haft otroligt kul under våren och försommaren och jag skulle nog göra om det om jag fick chansen. Jag fick till en schysst snabbdistans i lördags i alla fall och de övriga loppen har faktiskt varit superbra upplevelser! Milperset får väl ryka i höst, eller nåt.

Alltså - omfokusering. Knappa två månader till Malmö Halvmarathon den 10 augusti. Yeah. Jag har plockat fram ett träningsprogram från jogg.se som jag tänker använda som inspiration. Det är strösslat med tröskelpass, korta och långa intervallpass, långpass med mera. Det förutsätter också att jag springer 4 dagar i veckan. I don't. Jag springer 2 eller 3 dagar i veckan. NMT kan ersätta ett kortare distanspass och ibland ett intervallpass lite beroende på upplägget. Men intervaller, tröskel och långpass SKA jag själv planera in med hjälp av träningsprogrammet. Tajt eller inte. Lite blir jag hjälpt av att det är färre NMT-pass i juni och alltså mer tid över för löpningen!

Styrketräningen är inte heller valfri. Den behövs om kroppen ska hålla (samma tid förra året fajtades jag med löparknä, ju) och inte minst behöver jag musklerna på Tough Viking och Tjurruset senare i höst. Det kan alltså bli dagar med dubbla pass. Eller dagar då jag varit på gymmet på morgonen och sen ankrar på NMT-pass på kvällen. Jag vet att det går om jag tränar smart och passar på att vila när det behövs. Gymkortet är förnyat, två braiga träningspass i väskan - bäddat för succé.

På matfronten då? Inte så mycket nytt. Jag vill behålla mina muskler och jag vet att så fort jag ökar på med intervallpass är det lätt hänt att det ryker nåt kilo eller så. Det är okej, lite fett kan jag bli av med, så länge jag inte blir spinkig och tanig. STARK ska jag vara! Alltså - lite extra fokus på protein i sommar för att musklerna ska få vad de behöver. Eventuellt lite mindre smaskens (tänk godis och sånt) till förmån för muskelmat och frukt. Bara för att det känns som om det är läge för det. Annars tänkte jag inte labba så mycket med kosten, det blir bara jobbigt i huvudet.

Planen spikad således - nu kör vi!

Inga kommentarer: