lördag 3 september 2016

Från slitet 90-tal till 2016. Om att renovera ett kök.

Vårt kök är färdigt. Två veckor från start till slut. Och resultatet är awesome!

Så här såg det ut innan vi började. Slitet 90-tal. Laminatluckor som sett sina bästa dagar, laminatbänkskiva som var ordentligt repig, vinglig mosaik ovanpå originalkakel. Helt okej och fungerande, men inte optimalt för två matnördar egentligen.
Vi kollade runt lite och fick besök av Pierre från Öresund Kök. Han var trevlig, kunnig och föreslog ett antal bra lösningar som vi inte själva tänkt på - och kunde dessutom leja in hantverkare till övriga jobb som han inte gör själv, t ex kakel och el. Vi sov på saken, åkte ut till hans utställning och kollade lite grejer "live", och bestämde oss. Han kom och mätte upp allting och vi skrev ett avtal - sen var det bara väntetid. Förmodad leverans vecka 36 eller kanske, kanske 35.

Vi skulle inte riva och bygga upp allt utan byta luckor och bänkskiva, sätta nytt kakel, sätta in lite nya skåpstommar där befintliga lösningar var dåliga. När vi ändå höll på så bytte vi kyl och frys också. Under sommaren har vi målat köket, köpt hem kakel och tillbehör, beställt och fått ny kyl och frys. Fast vi tänkte att vi skulle få vänta några veckor till.

Döm om min förvåning när Pierre ringde mig för drygt två veckor sen och sa "köket har kommit, kan vi börja på måndag?" - alltså 2 veckor innan förväntad leverans. Jaha, då var det bara att sätta fart! En kan ju inte gärna klaga på hantverkare som kommer före utsatt tid, eller hur?

Dags för stora kakelrivningsdagen. Vi hade en helg på oss som vi maxade. Plasta in allting, sen fullt ös med hammare och huggmejsel. Öronproppar och skyddsglasögon att rekommendera!
När helgen var över hade vi rivit kakel, fått bort så mycket gammalt kakelfix som vi kunde och plockat bort alla luckor. Och dammsugit och torkat bort kakeldamm i evigheters evigheter. Köket var redo för hantverkarbesök och vi fick bra med beröm för förberedelserna.
Sen följde en ganska kaosig vecka. Luckorna kom upp fort, sen rök vattnet, sen var det lite stillastående tills diskbänk och ny diskho kom på plats. Kakling sedan som drog ut lite på tiden. Men äntligen hade plattsättaren fogat klart. Dagen efter kom elektrikern och flyttade lamporna och sedan var det bara "det sista" kvar.

"Det sista" innebar förutom inplock i skåpen, städning och vanlig piffning även lite andra småsaker. Som t ex att spackla över de hål i taket som elektrikern lämnat efter sig, att fixa lite detaljer med färg och pensel, och att sätta upp fläkten. Det mesta kan jag själv men jag är inte en bläckfisk och klarar inte av att sätta upp fläkten själv tyvärr.... Men jag bestämde att jag skulle försöka få undan så mycket som möjligt innan Joakim kom hem lördag förmiddag i alla fall.

Därav alltså en hel del jobb i går kväll som fortsatte i morse. Jag vaknade halv sex. Seriöst. Vem vaknar halv sex på en ledig lördag? Men det var helt omöjligt att somna om så jag gick upp och åt frukost. Före sju stod jag och spacklade klart hålen i taket och sen målade jag. Halv nio kom Mathem med min veckohandlingsleverans (jag kastade in en beställning i går förmiddags, så smidigt!) och efter det stack jag bort och matade katter och vidare för att handla lite. När jag kom hem var det dags att kuta ett varv med dammsugaren, torka alla ytor och så hann jag med världens snabbaste dusch också.

Fläkten då? Ja den var inte uppe ännu. Vi åt lunch, satte upp fläkt och sen var det äntligen färdigt :-)
Det är SÅ snyggt. Jag är så himla glad för kakel som sitter rakt, för en härlig granitbänk utan konstiga fläckar och repor, för ett kök med gott om utrymme helt plötsligt fast vi inte byggt om egentligen utan bara valt smartare lösningar här och var. Det är helt enkelt fantastiskt!


Vi har varit nöjda med att ha Öresund Kök som leverantör. Alla underleverantörer jag har träffat har varit supertrevliga och duktiga. Från början var det tanken att Pierre skulle sköta kontakten och koordinera allting men eftersom tidplanen stack iväg litegrann fick jag själv rodda med plattsättare och elektriker på slutet. Det var inget jättestort jobb egentligen och elektrikern tillkom dessutom under resans gång eftersom vi upptäckte när vi tog ner lamporna att vi inte kunde flytta uttagen själva.

Det enda jag kan sätta fingret på är projektledning och tidplan och det beror förmodligen enbart på att jag själv är projektledare. Det fanns ingen skriftlig projektplan eller tidplan som jag som kund fick ta del av och hade vi haft en sådan hade vi förmodligen kunnat pinpointa lite förseningar ganska tidigt i processen. Nu blev det att ett projekt på 1 vecka var klart på 1½ och jag vore lite grinig om jag gnällde om det ;-)

Dessutom har vi haft möjlighet att lägga till extraprylar - som när jag kom på att jag ville ha besticklådor och en extralåda till sopsortering så beställdes det utan problem. Så totalt sett är jag supernöjd och köket var ändå klart 10 dagar innan vi hade tänkt oss det från början!

Inga kommentarer: