tisdag 11 augusti 2015

"Den generiska inköpslistan" - ett vinnande koncept!

Som alltid var vi duktiga på att tömma kylskåpet innan vi åkte på semester och därför var det som alltid ganska tomt när vi kom hem. Ägg fanns det så det blev omelett till frukost och sen tog vi en handlingsrunda. Det är jätteenkelt att skriva en inköpslista om man har en veckomatsedel men när man inte orkar hitta på en veckomatsedel, hur gör man då?

Jo, då kan man ha en "generisk inköpslista" antingen på datorn, i nån app, eller i huvudet. Den listan innebär att man köper hem bra rena råvaror som man kan laga lite olika saker av eller kombinera på olika sätt men att man inte prompt måste ha en 100% färdig matsedel. Innan vi åkte och handlade tog jag fram två karrékotletter ur frysen för jag visste att de hade legat där ett bra tag och behövde gå åt så de var öronmärkta för kvällens middag.

Min "generiska inköpslista" ser ut ungefär så här:
- mjölk, hippiemjölk (hushållets beteckning för vegetabiliska mjölkdrycker som används t ex i smoothies och på frukostgröten, för tillfället osötad mandelmjölk), grädde, keso, kvarg
- ägg (alltid oumbärligt)
- grötvirke (havregryn, müsli, jordnötssmör)
- potatis, rotsaker, "frukt", bananer, zucchini, svamp, vitlök, lök (bananer köper vi nästan alltid, annan frukt kan variera - i dag blev det äpplen)
- ost, brieost, pålägg (oftast leverpastej, rökt kalkon, rostbiff)
- tonfisk, makrill (burk)
- kyckling, fisk, färs (har vi köpt dessa tre klarar vi oss oftast en vecka - i dag blev det storpack kycklingfileer, fin MSC-märkt torskrygg och ett storpack blandfärs
- frysta gröna bönor, frysta bär

Den här listan säkerställer att vi har det hemma vi behöver för att äta frukost, mellanmål och middag. Luncher när vi är lediga utgörs oftast av middagsrester eller av grovt bröd med pålägg och en smoothie och det har vi också täckt in. Ris, bulgur, pasta har vi oftast hemma i överflöd eftersom vi sällan gör av med allt det som kommer i matkassarna så det handlar jag sällan.

Vad blir det till middag då? Ja, i dag blev det karrékotletter som bryntes i stekpanna och sen hamnade i ugnen med en röra av champinjoner, tomatpuré, lök och lite grädde över. Kokt ris och gröna bönor till. Torskryggen skulle jag tro att vi antingen pankopanerar och sprödsteker eller så hamnar den i ugnen med gräddstuvad spenat och ost på. Kycklingfileerna kan bli gryta, stekas i panna eller ugn tillsammans med ett gäng rotfrukter och så gör man kall sås på kvarg till. Färs kan bli lasagne, köttbullar, köttfärssås, färsbiffar, järpar, paj, moussaka....Grönsakerna kan stekas i ugn, bli rotsakspytt, nån slags ratatouille (det finns alltid krossade tomater i skafferiet), ingå i gryta...

Hur tar man hand om allting? Färsen var storpack så jag delade upp den i två fryspåsar och frös in platta paket som tinar snabbt och tar lite plats. De champinjoner jag inte behövde till kvällens middag skivade jag tunt och la i frysen så är de enkla att använda nästa gång jag vill ha dem till nåt och blir inte torra och tråkiga i kylen. När jag ändå höll på i köket så tog jag den trista ostskalken och putsade den och rev den till "rivostburken" i frysen. Ost är dyrt, färdigriven ost är ännu dyrare, så att riva den där sista biten som är omöjlig att hyvla ändå lönar sig!

Tricket med det här är dels att köpa så rena råvaror som möjligt och dels att köpa sånt som hela hushållet äter. Färdig potatisgratäng kan bara bli potatisgratäng medan potatis kan bli många olika saker och resterna kan dessutom bli pytt :-) Fiskpinnar är fiskpinnar men torskfiléer har flera möjligheter - ni fattar. Gör det enkelt! Dessutom får man mer mat för pengarna om man köper rena råvaror. Impulsköp och extravaror då? I dag blev det ett paket kycklingfärs till min favoritpastasås med kyckling som hade kort datum och var billigt. I frysdisken fanns det påsar med fisktärningar av torsk och lax för halva priset som funkar till pastasås, wok, fisksoppa - bra att ta till om det behövs.

Det är skönt att ha fixat en veckohandling som kommer räcka en dryg vecka, nu är det bara att laga mat av det man är sugen på just den dagen - och komma ihåg att ta fram och tina grejer i tid!

Inga kommentarer: