tisdag 11 augusti 2015

Sköna sommardagar på Rügen

Jag har varit på semester och varit ganska nedkopplad i en vecka. Det skulle finnas wi-fi på hotellet men det fungerade otroligt dåligt i rummet vi fick från början. Sen bytte vi rum av olika anledningar och då funkade det prickfritt, men då hade jag vant mig vid läget så då fick det helt enkelt vara så. Kollade telefonen nån gång morgon och kväll men annars fick det vara - och det gick ju bra. Inga akuta ärenden ;-)

Vi har haft det alldeles orimligt bra. Detta var en äkta "lyxsemester" med frukost och middag på fyrstjärnigt hotell 100 m från vattnet och vi har njutit riktigt ordentligt - precis det vi behövde.



Vi bodde på Rugard Strandhotel (webdesignen är inte riktigt uppdaterad och byt för all del till den tyska versionen om ni vill se alla bilder...) i Binz på Rügen. Från Skåne är det enkelt att ta sig till Rügen - sommartid går det färja från Trelleborg till Sassnitz på Rügen och annars kan man åka färja till Rostock och köra 8-10 mil om jag minns rätt. Låt det vara sagt från början att Rugard Strandhotel inte är något för den som föredrar avskalad design, rena trägolv och vita väggar ;-) Om man däremot kan uppskatta det mysiga i en färgglad och lite överdriven inredningsstil så kan man njuta av det! Frukostbuffén var fantastisk - yoghurt, färsk frukt, pålägg, nybakat bröd, ostar av alla de slag, korv och köttbullar och våfflor och pannkakor och så en frukostkock som stekte omeletter på beställning. 6 sorters juice, en ayurvedisk frukostbuffé och bubbel fanns det också.

Både frukost och middag serverades i panoramarestaurangen på hotellets sjunde våning med utsikt över havet. På kvällen fanns det förrättsbuffé med diverse olika smårätter, salladsbuffé med olika utbud varje dag, 4-5 olika varmrätter med diverse tillbehör, ostbricka och efterrättsbuffé inkl 4 sorters hemgjord glass. Jag tyckte maten på Playitas var bra och varierad men Rugard slår dem med hästlängder - det har varit riktigt, riktigt bra.

Träning har vi inte brytt oss så mycket om även om löparskorna var nedpackade och vi hade en fantastisk morgon med morgonjogg i vattenbrynet och sedan havsbad före frukost. Annars har vi mest gått och gått och gått - stegräkningsstatistiken gav mig ett genomsnitt på dryga 19.000 steg för semesterveckan. Vi gick en dag från Binz ut till Hitlers planerade semesteranläggning i Prora som ligger 4-5 kilometer bort, och efter att ha besökt utställningen gick vi tillbaka igen. Vi gick också till jaktslottet Granitz, även detta en promenad på ca 4 km, och sen bestämde vi oss för att promenera ytterligare 5 km till Sellin för att bada där innan vi åkte tillbaka till Binz med veterantåget "Rasande Roland" och väl framme gick vi raka vägen till stranden för att bada igen!

Lördagen bjöd på gråväder och då bilade vi till kritklipporna vid Königsstuhl, gick från parkeringen upp till nationalparkcentrum, konstaterade att vi inte var sugna på att betala 8 EUR per person för att titta på 3D-film och i stället valde att gå en himla massa trappsteg ner till stranden för att beskåda klipporna nerifrån. Vi skulle ju sen upp igen alla dessa trappsteg (det tog ca 12 minuter i raskt tempo) vilket väl var ett träningspass i sig själv och så hade vi 4 km gång tillbaka till parkeringen sen!

Hemma efter den utflykten utforskade vi hotellets "Saunawelt". En gränsöverskridande upplevelse. Det är såkallad textilfri zon och män och kvinnor bastar tillsammans - man får gilla läget eller gå nån annanstans. Jag tycker dock upplevelsen är värd att prova! Det finns ett antal olika rum med olika inredning och bastutyp. En varm torrbastu, en 65-graders lite fuktigare bastu, ångbastu med örter, kneippbassänger m. fl. Samtliga är inredda i olika färgskalor och t ex i ångbastun fanns det mosaiker med örter på väggarna medan romerska badet "laconium" var inrett i lugna gyllene toner. Rena och fina blev vi och så rundade vi av med en simtur i bassängen (där har man dock badkläder) innan vi gick och åt middag. En ytterligare bonus var hotellets terrassbar där man kunde avsluta dagen med bubbel för 2,50 EUR eller happy hour-öl för 3 EUR för en halvliter.

Luncher har avnjutits på diverse restauranger på strandpromenaden och i stan och en och annan fika med gigantiska tyska tårtor har också trillat ner. Det enda negativa med den här semestern får sägas vara hemresan. Stena Line anser att man ska vara i Sassnitz en timme före avgång och då kan man lämpligen besöka Border Shop som ligger inne i uppmarschområdet. En plåtbarack varifrån folk släpar ut gigantiska mängder öl och lådvin - vi nöjde oss med två flak öl men tittade fascinerat på hur andra bunkrade... Färjan FS Sassnitz är varken ny eller nyrenoverad. Frukostbuffén på väg till Sassnitz är OK men efter min dåliga upplevelse i vintras med Stenas middagsbuffé så valde vi bort den och åt i cafeterian i stället. Urk. De hade till och med dåliga pommes.... Ingen höjdare. Ganska fullt på färjan var det också, dåligt med sittplatser och totalt sett ingen njutbar båtresa.

Sammantaget har vi haft en alldeles underbar semester, vi har badat och solat och "bara varit" och jag känner mig laddad för höstens alla utmaningar! Den första blir att handla ;-)

Inga kommentarer: