söndag 1 november 2015

Ska det vara så svårt att äta bra mat?

Det beror på :-)

Först behöver man definiera för sig själv vad man tycker är bra mat eller kanske ta hjälp för att ta reda på det. Sen kan man börja jobba med det! Jag valde att göra en kostanalys hos Madde i höstas för att få nån annans syn på min kosthållning. För även om jag jobbar med träning och hälsa är jag inte perfekt och jag fick lite bra tips på vad jag kunde rätta till.

Jag älskar mat, jag är enormt matintresserad och jag gillar att laga mat. Men tid har jag inte så himla mycket av nuförtiden och jag är inte så inspirerad att laga mat när jag ska laga bara till mig själv. Lösningen har därför blivit att jag förbereder matlådor på helgen (det kan gärna vara rester av det som Joakim och jag har lagat) så att jag har bra mat tillgänglig under arbetsveckan. Mina krav är att min mat ska vara god, den ska funka som bränsle till en ganska aktiv vardag, och den ska inte innehålla för mycket konstigheter. Jag använder vissa halvfabrikat men utgår helst från s k rena råvaror. Jag är varken rädd för fett eller kolhydrater men jag tänker mig för. Om jag är ledsen eller uttråkad eller stressad så går jag precis som många andra rakt på sånt som är fett och sött - godis, kakor, bullar etc.

Det som Madde tipsade mig om var att jag behövde lägga till mera protein till vissa måltider, att styra upp mina mellanmål och att dra ner på sockret i veckan. Nej, det är inte rocket science, men det krävs att jag tänker till lite och här kommer några enkla mat-tips från de senaste veckorna som kanske kan inspirera dig som läser.

Tacotallrik. Inga konstigheter. Den här är hastigt ihopslängd av rester när jag kom hem och var jättehungrig! Två minitortillas i botten, en rest kryddad köttfärs från helgens tacomiddag och riven ost - in i micron. Ovanpå har jag en näve småtomater och en tärnad avocado. Mat på typ 4 minuter - gott och mättande och ganska välbalanserad måltid för mig.

Lax är alltid gott. ALLTID. Här har vi en fylld s k "laxtournedos" men det kunde lika gärna ha varit en laxfilé från frysen. Färdig romsås (från delikatessdisken och relativt kort ingredienslista) och wokgrönsaker från frysen.

Här har vi en matlåda av rester från kvällens middag. Hjortfärsbiff, gröna ärter, hemlagat potatismos. Den middagen tog kanske uppåt 45 minuter att tillaga men vi hade det mysigt i köket och det blev vansinnigt gott! Hemlagat potatismos klår pulvermos med hästlängder.

Rawfoodbollar på färdig mix. Det kan inte bli enklare. Jag har helt säkert nötter och frön och torkade dadlar hemma så jag hade kunnat fixa nåt själv men jag hittade mixen på affären och ville testa. Den som läser på påsen ser att det står "bars" och jag gjorde bollar... jag önskade mig nämligen något i stil med Delicatobollar. I stället för att blanda mixen med 1 dl vatten snodde jag ½ dl kaffe av Joakim, la till ½ dl vatten och 2 msk kakaopulver. Klickade också i en rejäl klick kokosolja och mixade till lagom konsistens, det blev lite smuligt så jag la till en skvätt mandelmjölk. Rullade till bollar, rullade dem i kokos - varsågod. Gott och enkelt och bättre än godis om jag skulle längta efter efterrätt!

Mellanmål då? Jag fick ju lite påtryckningar om att jag borde tänka på proteinet där också och min klassiska macka var väl ingen höjdare i alla lägen. Inte heller klarar jag mig på bara en frukt. Portionsburkar med kvarg är jättepraktiska - jag körde ett tag med att blanda kvarg och bär själv men jag tröttnade på det (plus kladdigt) och handlar numera ett antal portionsburkar och har hemma, på gymmet och på kontoret (kylskåp finns överallt, enormt praktiskt). Frukt till mellanmål funkar om jag kombinerar med en ostbit (små Babybel-ostar är också väldigt praktiska) och en näve nötter. Ägg är bra men jag är inte så förtjust i ägg sådär rakt av. Kycklingklubbor däremot - marinera och stek en hel förpackning, frys in, plocka ut 1-2 och ta med så hinner de tina lagom till mellanmålsdags!

Min mission för kommande vecka är att rensa bort socker ur kosten (igen). Jag gjorde en sån raid i september och det funkade jättebra, sen blev jag förkyld och sen jobbade jag alldeles för mycket och nånstans där spårade det ur. Vilket leder till att jag äter skräp i stället för mat och mat behöver jag för att bygga upp min kropp och hålla mig frisk. Smart, eller hur? Så nu tar vi en vända till och rensar lite i vanorna. Jag har fantastisk mat hemma till veckan som kommer och jag har turen att jobba på ett ställe där vi har en bra lunchrestaurang. Så om jag bara håller ordning på mellanmålen kommer detta gå galant!

Inga kommentarer: