tisdag 27 maj 2014

30-20-10 - tjohoo!

Det är så fantastiskt lyxigt när nån annan instruerar :-) På kvällens pass med B.A.B.Y. Runners Team var min enda uppgift att hålla i 10 minuters löpskolning. Resterande 65 minuter kunde jag njuta av att fokusera på min egen träning - underbart!

Ida hade styrt upp dagens pass där vi hann med det mesta. Uppvärmning med lite rotations- och balansövningar. Löpskolning. Spänstträning - alltså det är inte klokt så flåsig man blir av att syssla med jämfotahopp och utfallshopp! Sedan snabba sprinter i stafettform för att få igång kroppen för intervallerna.

Kvällens upplägg var 30-20-10-intervaller - nästan som fartlek, fast lite mer organiserat. Det innebär 30 sek jogg, 20 sek snabb löpning (tänk att det är ungefär din milfart eller lite snabbare) och 10 sek sprint. Det ska vara tydlig skillnad på tempot - ingen mellanmjölk ;-) Upprepa 5 gånger på raken, det är alltså 30 sek jogg som är din "aktiva vila" efter sprinten. Vila 2 minuter och kör sedan 5 varv till. Och kanske en gång till - fast i dag nöjde vi oss med två gånger. Det var jättekul att få springa fort - det finns nåt barnsligt härligt i att bara mosa på allt vad man orkar i tio sekunder!

Med intervallerna avklarade var det bara "myset" kvar. Styrkeövningar i tabataform. En omgång med växelvis utfall och knäböj, en omgång med sidoplankor, en omgång med växelvis armhävningar och mountainclimbers. Efter det passade det fint med nedvarvning och skön stretch och så kunde man lägga ytterligare ett sånt där idealiskt träningspass till handlingarna. Såna man aldrig är tillräckligt disciplinerad att köra när man tränar själv, men i grupp går det jättebra.

Inga kommentarer: