måndag 29 september 2014

Lätt, lätt, lätt

Det var ledorden för dagens komma-igång-jogg. Det skulle kännas lätt.

På det sista löppasset innan min påtvingade vila noterade jag att löpsteget är otroligt beroende av vilka skor jag har, och att steget blir bättre med lite mindre dämpade skor. Eftersom jag ville fokusera på teknik snarare än fart och distans i dag valde jag att springa i Fivefingers och var bara ute i 25 minuter. Lätta, lätta steg på mjuka grusstigar och gräs - gång på asfalt för att inte fresta för hårt på fötter och hälsenor.

Jag hittade några teknik-knep som funkade för mig i dag. Det första är att jag ska se mina armar i ögonvrån, men inte hela tiden - de ska försvinna bakåt. Annars jobbar jag inte som jag ska med armarna. Det andra knepet är att när jag springer på jämnt underlag ska jag aldrig se mina egna tår om jag riktar blicken neråt. Ser jag mina tår finns det tre möjliga orsaker: Jag har "tappat huvudet" och tittar neråt, jag "sitter" i steget och viker mig i höften, eller jag spänner fötterna för att sätta dem för långt fram. Fötterna ska vara bakom mig, inte framför! Sista tanken i huvudet var att hälarna måste "kyssa" marken i varje steg. VARJE steg. Använda hela foten, hela gummibandet, inte springa på tå.

Med tekniken i fokus tassade jag lugnt och försiktigt. Tog gåpaus när det behövdes - och det hände, för luftrören var ganska pipiga emellanåt. Ut till stigens ände och vända - bort till skogen och vända - tillbaka, över cykelbanan och längst ut på grässtigen och sen tillbaka eftersom det var lite väl många nässlor i vägen. Försiktiga mjuka steg. Fokus på höften, avspända axlar, andas, korta steg, låta hälen nudda marken. Inga konstigheter. Inget pass jag blev trött av direkt men det gör inget, i det här läget är det helt okej. Vägen tillbaka har börjat!

Inga kommentarer: