söndag 31 januari 2016

Reflektionsdags. Kan en coacha sig själv?

Find out what's broken. Figure out how to fix it. 

När jag har tid att reflektera kan jag oftast coacha mig själv. Jag har gått tillräckligt mycket i terapi och arbetat ganska mycket med min egen personliga utveckling så om jag bara hittar tiden och lugnet lyckas jag hitta lösningar på det mesta. I alla fall när jag slutar blunda för problemet...

För jo. Lite har jag ju blundat för problemet. Men när jag tittar i backspegeln så ser jag att jag inte har haft någon bra kontinuitet i min träning sedan i höstas för det har varit förkylningar och hälseneproblem och axel som stökat lite om vartannat. Hälsena och axel kan jag i och för sig stå ut med men jag tror jag kan räkna till tre eller fyra förkylningar och så nu en influensa. Det är lite väl mycket på ett halvår.

Det är klart att det går att leta orsaker. Som att det var lite tufft att plötsligt vara ensam i veckorna, att alla mina kollegor också varit sjuka och det är faktiskt sant att det konstant har varit minst två som snörvlat precis hela jävla hösten. Men jag har också insett att det nog är så att jag slarvar lite väl mycket med min egen återhämtning. Jag har gärna ett fullbokat schema och vill så gärna vara mina kunder till lags att jag bokar lite för många pass, är lite för snäll, tullar för mycket på vilan jag behöver. Eftersom det ändå inte finns nån därhemma som har åsikter om att jag kommer hem sent...

Dags alltså att ta ett steg tillbaka och syna mig själv lite i sömmarna. Vad gör jag fel, vad finns det för möjliga lösningar, och hur kan jag lösa det här och nu och lite längre fram?

Problemet är i ett nötskal HUR jag bokar i min egen kalender. Jag tittar på en dag i taget, sällan på hela veckovyn, så det innebär givetvis att jag lyckas boka flera knökfulla dagar efter varandra eller flera sena kvällar. Det duger inte. Dessutom blir det ofta för många timmar i veckan och även om jag vet att det kommer avbokningar så får jag hellre ta att det blir två timmar mindre än jag hade tänkt mig än att "säkerhetsboka".

Så, vilka lösningar har jag tänkt mig:
- Bestämma ett maximalt antal PT-timmar per vecka och när de är slut finns det helt enkelt inte möjlighet att boka fler, i så fall får man hamna på väntelista och få första tjing på eventuella avbokningar.
- Blockera kvällar och tidig morgon i kalender vid behov så att jag inte kan boka upp för många sena kvällar varje vecka - det räcker med att jag jobbar två kvällar i veckan. Och har jag jobbat sen kväll är det kanske inte nödvändigt att jag jobbar tidig morgon dagen efter.
- Om det blir väldigt många PT-timmar vissa dagar så får jag också ha dagar helt utan PT-kunder för att få veckan att gå ihop.
- Boka tid för egen träning i kalendern och hålla mig till de tiderna
- Boka in raster om jag har flera PT-kunder på raken så att jag får en halvtimmes återhämtning och ett mellanmål ibland

Första steget är helt enkelt kalenderkoll.

Min egen träning då? Ja, förutom att boka in den i kalendern så ligger nu fokus på kontinuitet.

Det allra första är att jag behöver återhämta mig ordentligt innan jag ens tänker på att träna. Det innebär att kommande vecka innehåller noll träning (eventuellt korta yogapass) och veckan efter petar jag in promenader och yoga. Nästa steg är att backa bandet till min träningsplanering från november och utföra de träningspassen, fyra veckors träning - och sedan en veckas vila eller alternativträning. Går det bra fortsätter jag med decemberpassen på samma sätt. Löpträningen är inte helt anpassas efter min status just nu (noll löpning) så där får jag trixa lite själv men det är inte så svårt. Lite och så ofta det går. 2 km är också en löprunda och gåvila är en nödvändighet när man nystartar.

Sist men inte minst: Det är INTE bråttom. Inte alls, faktiskt. Inbokade lopp struntar jag fullständigt i, fokus med träningen är välmående, stabilitet och en bra grund att stå på. Utan återhämtning har jag ändå ingen effekt. Och just för att inte pressa mig själv har jag valt att inte ha Madde som online-coach i en period. Hon backar mitt beslut fullständigt och även om det irriterar mig gränslöst att INTE ha nån coach där som pressar mig så är det helt enkelt så att just nu är det också för mycket. Jag behöver jobba hårt själv för att hitta rätt balans och då ska jag få slippa all press. Det kommer bli bra, jag har alla förutsättningar, jag måste bara tänka rätt. Ba gör't!

1 kommentar:

Nellie - the Flying Hippo sa...

Snacka om coaching. :) Det låter som du har en bra plan. Kram