måndag 19 augusti 2013

Bryta ihop och komma igen - med ny inspiration!


Ibland behöver man bryta ihop och komma igen. Vara alldeles orimligt jätteledsen och arg för att livet inte går i det spår man har tänkt sig och för att ingen i hela världen bryr sig. För att sedan inse att det VISST finns de som bryr sig och som jag kan inspirera, och att jag är värdefull. Vilket jag egentligen vet men glömmer bort ibland.

Nåväl, semester var det. En underbar vecka har vi varit borta. Inledde med mjukstart på Oslobåten - havsutsikt, buffémiddag, whiskyprovning, sköna sängar, frukostbuffé och några timmar i bil innan vi var framme i fjällstugan. Regnigt - men vackert. Dagen efter var vädret lite snällare och vi tog liften upp till toppen och såg oss om innan vi åkte ner och klämde en rejäl värdshuslunch.

Sen var det ju det här med löpningen. Det går inte att motstå fjällnaturen, jag behövde komma UT! Särskilt när det gick en löpslinga bara 500 m från stugan.... Alltså - på med alla kläder, klädd för att i värsta fall kunna GÅ runt om nu foten inte skulle hålla, och iväg. Det blev varmt kan jag säga, för solen kikade fram och foten höll ganska bra. Vi sprang runt Gränjesvålen ("klumpen" på bilden) och jag älskade det hela vägen. Gick bitvis där underlaget var lite för ojämt (brant nerförsbacke med grovt rullgrus? nejtack!) och när konditionen inte riktigt hängde med men avverkade ändå 8 km. Tjohoo!

Sedan följde underbara dagar. Vi plockade 1 kg blåbär på trekvart max 200 m från stugan. Jag sprang flera gånger. Vi testade höghöjdsbanan (scary as hell!), klättrade till Nipfjällets topp och bara njöt av lugn och ro och skog och fjäll. Jag sprang ett helvetiskt backintervallpass i en svart nedfart, fnissade åt renarna som hängde i liften och lät Moder Natur bjuda på några nävar blåbär som mellanmål medan jag hasade mig nerför skidbackarna igen.

Det är ingen högsommar i fjällen så här års men temperaturen kröp upp mot 17-18 grader i solen när vi hade bra dagar, och vi slapp blåsten. Lite grått och regnigt emellanåt, visst, men på det hela taget helt okej.

Sen blev det väderskifte och vi vaknade till en grå och blåsig söndag. Snabba beslut att packa ihop, städa och dra hemåt i stället för att häcka inne en hel dag och åka dagen efter. Dryga 85 mil på vägarna är ingen höjdare men det gick otippat lätt och det är skönt att vara hemma några dagar innan nästa äventyr väntar runt knuten.

Fjällen på sommaren laddar mina batterier som inget annat. Luften är annorlunda, hög och krispig, doften av ljung och tall är påtaglig, energin är en annan, det är oändligt njutbart. En kall öl och nåt så enkelt som korv stroganoff smakar fantastiskt efter en löprunda på fjället. Livet har varit oschemalagt, vi har gjort vad vi har haft lust med och latat oss när det behövdes. Internetkontakten har varit bristfällig med nån slags dataförbindelse på telefonen som funkade hjälpligt men inte en chans att vara online med datorn. Lugn och ro helt enkelt. Och lite friidrotts-VM på tv emellanåt då....

Inga kommentarer: