fredag 9 augusti 2013

Fat and back

I går tittade jag på den australiensiska dokumentären "Fat and back". Den var vansinnigt intressant. En personlig tränare bestämmer sig för att få mera insikt i sina överviktiga klienters jobb med viktnedgång. Under ett år går han först upp och sedan ner 50% av sin kroppsvikt, från 80 till 120 kg och tillbaka till 80 kg.

Som han själv beskrev det var det helt fantastiskt i början att kunna äta precis vadsomhelst och att inte träna. Fast efter några månader när han hade rundat 100 kg började han må dåligt och tycka illa om sin egen kropp - och de känslorna dövades med vadå? Jo, mat, godis, skräpmat. Och när han väl skulle börja gå ner i vikt var han nästan tvungen att "tända av" på skräpmaten och dens kombination av fett, sött, salt.

Jag tog med mig lite av varje från filmen. Det första var att vi som har haft en kortvarig period i livet med övervikt inte begriper hur de som har varit överviktiga hela livet måste kämpa. För mig har det handlat om att bryta vanor som bara har funnits en kort tid - för den som har varit överviktig i 15, 20, 25 år är det ett helt liv som ska förändras. Det andra var att PT'n påstod att det gick att gå ner i vikt bara med styrketräning och rätt mat, men han insåg efter några månader att han var tvungen att lägga till konditionsträning också. Det bekräftar vad jag tänker - bådadera behövs för viktnedgång.

En tredje konstatering var att "överviktiga människor har många ursäkter att inte träna". Exemplet var en överviktig klient som hoppade över träningen i flera veckor pga ryggont, förkylning, ömt knä... Jag tyckte egentligen det var en grov generalisering som inte var särskilt trevlig. Å andra sidan kan jag absolut se att jag gör motsatsen - jag har varit "grounded" med en stukad fot i snart 4 veckor men jag har tränat ungefär lika mycket ändå, bara på annat sätt. Och ja, man ska nog vara motiverad om man ska göra så, det inser jag också.

Hursomhelst tyckte PT'n ifråga att han fick en bättre förståelse av hur jobbigt det kan vara att gå ner i vikt och att bryta vanor. Å andra sidan hade han verkligen alla verktyg och all kunskap för att lyckas med viktnedgången och han låg också bara på 120 kg i två månader innan han började gå ner i vikt igen. Det är skillnad för den som varit överviktig i flera år!

Fat and back finns att se på kanal 5's play-tjänst i 4 veckor till, den rekommenderas.

Dagen i dag har varit vilodag och det var orimligt skönt. I morgon ska jag inte springa nån halvmara så jag tänkte NMT'a på förmiddagen innan jag sen ställer upp som cyklande hejaklack för de NMT'are som ska springa!

2 kommentarer:

Suzan sa...

Såg att ngn såg till så att du fick ett resultat igår ;) Inte Jocke som sprang i ditt namn väl? ;)
Tack för hejarrop!

Pernille sa...

Hm. Oklart var det resultatet kom ifrån eftersom Joakim var i mål på under 1:40... Jaja, det var väl nåt spöke som drog iväg med nummerlappen då!