torsdag 22 augusti 2013

Visualisera - Vilja - Våga - VINNA!

Jag har velat dela med mig av min träningsglädje ganska länge. I kanske ett år har jag funderat på att hitta ett sätt att göra det på - utan att binda upp hela min framtid och mitt liv på det, men att få börja lite smått med att inspirera, instruera, peppa, förändra.... Nu går jag försiktiga steg på den vägen, både på jobbet och privat.

Under våren har jag varit på uttagning hos F&S och fått nej. Vilket sen ledde till att jag fick bli ankare hos NMT och får gå utbildning hos dem i helgen. Och sen har jag haft ett antal friskvårdsmöten på jobbet där jag under ett möte undrade lite försiktigt om det kanske behövdes instruktörer till utomhuspass eller löpgrupper. Det var inte alls ointressant och NU blir det faktiskt verklighet!

I dag hade jag nämligen en något annorlunda anställningsintervju där jag fick köra ett löpträningspass med klubbansvarig på Nordic Wellness Västra Hamnen. Det kan ärligt talat vara lite nervöst att köra ett pass för nån som själv är personlig tränare - just sayin'... Jag körde därför ett upplägg som jag kände mig trygg och säker med. Långsam uppvärmningsjogg, löpskolningsövningar och teknikövningar av olika slag och lite personlig feedback på löpningen. Några stegringslopp och sen var vi färdiga att köra samma intervallpass som i tisdags på NMT, fast på flacken denna gången.

Grundupplägget är 30/30-intervaller. Jag kör 12 stycken men delar upp dem i 4 set med 1:30 setvila. Så efter de första två intervallerna vilar man bara i 30 sek, efter den tredje kommer en lång vila för återhämtning och nytt tryck i nästa set. Det är ett riktigt bra upplägg om man kör backintervaller (man hinner gå hela vägen ner i backen nämligen!) men också om man inte är så van att springa intervaller. Risken finns att man tar ut sig ordentligt på första intervallen och sen inte orkar mer - konsten är att dosera krafterna så att man kommer lika långt på alla intervaller.

Och det som hände i dag var just det - Emil tog ut sig så mycket på första intervallen att vi bara gjorde två set och inte fyra som planerat. Själv fick jag till ett ganska bra intervallpass även om det blir lite råddigt när man ska hålla koll på tiden, peppa, hålla visselpipa och telefon etc - men det gick.

Resultatet då? YAY - det gick vägen, jag är "godkänd" och får om några veckor träda in i schemat som instruktör på två löpträningspass i veckan. Vi testar några veckor och utvärderar upplägget, sen kanske vi ändrar lite i planeringen. Jag är asnöjd. För mig var det ett enormt stort steg att våga fråga om det behövdes instruktörer. Under våren och sommaren har jag börjat känna mig mycket tryggare i instruktörsrollen (tack till alla försökskaniner som så snällt har ställt upp i olika sammanhang!) och kan en PT vara nöjd med min insats så är det definitivt "good enough".

Jag har fortfarande planer på att gå en "riktig" löpcoachutbildning till våren för att få lite mera kunskap men tills vidare lutar jag mig tryggt mot allt jag har lärt mig på löparläger och av egen erfarenhet. Tack Ingmarie, Kenth, Sara, Rubin, Catti, Sirpa, Putte, Gylle, Peter och alla andra härliga människor jag har haft förmånen att springa med. Nu kör vi!