måndag 14 november 2011

Bakning + löpning = sant?

Yes, i alla fall i min värld! Jag tycker det fungerar alldeles ypperligt att kombinera min svaghet för nybakat hembakat bröd med löpglädjen. Det är enklast med lite grova bröd eller bullar där degen kan jäsa upp till en timme i bunken.

Så här gör jag: Rör ihop degen och knådar - oftast låter jag köksassistenten ta hand om att blanda och knåda medan jag byter kläder. Känner lite snabbt på degen med händerna så att jag säkert vet att den är färdigknådad och jäsklar. Jäslock på, löparskorna på och så springer jag min runda. I dag skulle degen jäsa i trekvart enligt receptet men jag råkade springa lite längre och oftast är det som sagt inga större problem med lite tyngre degar, lätta vetebrödsdegar tycker jag däremot kan tappa lite stuns om de blir överjästa första gången.

Kommer hem från löprundan, klär av mig ytterjackan, kavlar upp ärmarna, tvättar händer och underarmar noga för ordningens skull och bakar ut bullarna. Tar hand om disk och undanplock medan jag eftersvettas och ser till att dricka något och sätter sedan på ugnen innan jag går in i duschen så vet jag att jag har ungefär en kvart på mig att duscha och att ugnen är varm när jag är klar. In med bullarna i ugnen - som bonus kan man då tugga i sig en nybakad bulle som efter-tränings-mellanmål. Win-win helt klart!

Dagens bullar var havrebullarna som jag visat bilder på tidigare. Nu när jag bakade dem andra gången så pimpade jag receptet med lite överbliven keso och lite smör för att få saftigare bullar. Några stycken lär vi tugga i oss till kvällsteet och "Lark Rise to Candleford" medan resten åker i frysen för framtida behov.

Inga kommentarer: