lördag 19 november 2011

Varför träna med en PT?

Är det inte jättedyrt? Men alltså, kan du inte bara träna själv? Jag kan följa med helt gratis och skrika på dig om det bara är det du behöver? Det finns ju hur många bra träningsprogram som helst på nätet, så kan du lägga pengarna på nåt annat?

Fortfarande känns det lite "överklassigt" att ha en PT. Och fortfarande får man många intressanta frågor och kommentarer som ovan. Men jag ser ju på gymmet att det är ALLA sorters människor som tränar med PT och gör det på olika sätt. Vissa kommer samma tid vecka efter vecka och låter PT'n bestämma träningspassen. Andra gör som jag, köper ett gäng timmar och får nya träningsupplägg regelbundet. Jag ser att Thomas tränar med alla möjliga - unga som gamla, riktiga "gymråttor" och såna som är helt nya i träningsvärlden. Och jag tycker det är bra att fler och fler vågar satsa på att få mer nytta av sin träning!

PT-timmar är inte billiga och folk storknar när de hör timpriser på 500-700 kr. Grejen är bara att jag betalar ju inte för den timmen vi kör på gymmet. Jag betalar ju också för förberedelsetiden och inte minst för att ha kontinuerlig feedback. Jag vet att om jag skickar ett mail med frågor, funderingar eller rent skryt till Thomas så får jag respons tillbaka. Och det kostar inget extra. Och det är jättetrevligt att få en glad hälsning och lite pepp när vi är på gymmet samtidigt.

Jag var inte helsåld på tanken från början. Jag köpte två timmar till ett bra pris via en deal på Groupon och tänkte att jag ju kunde ta chansen och få lite ny inspiration till min träning. Jag har tidigare tränat med en lite äldre tjej och kände mig inte särskilt övertygad om att den här unge killen skulle kunna ge mig nåt jag hade nytta av. Under vår första timme när vi pratade kost och träningsupplägg insåg jag att Thomas och jag i alla fall hade ganska lika tänk när det gäller mat och det är ju i mina ögon i alla fall ett bra utgångsläge. Den andra timmen la vi på ett träningspass och jag hade faktiskt kul. Kul på gymmet - jag som alltid har föredragit att träna hemma och slippa gymmet, vad hände?

Jag gick hem och funderade på saken och Thomas var givetvis också klok nog att maila en uppföljning med ett bra erbjudande så ganska snabbt hade jag köpt en paketlösning med 14 träningstimmar. Sen drog vi igång med mätning och vägning, planering och målsättningar och jag fick utmaningar att bita i. När jag sedan gick in i väggen och blev sjukskriven så var det faktiskt min räddning att vi redan då hade bokat in några träningspass - för det gick av bara farten. Jag hade plötsligt jättemycket tid och hade av läkaren blivit ordinerad "frisk luft och motion" i stället för medicinering. Resultatet blev att jag tränade ganska fokuserat hela våren och överträffade mina mål rätt så rejält - och det var fortfarande roligt. Nu när jag nästan är frisk igen vill jag fortsätta träna och det var inget snack om att nu när mina timmar tog slut skulle jag slå till på ytterligare en paketlösning!

Jag funderade också på att faktiskt byta PT för ett tag men insåg att det nog inte skulle vara särskilt klokt för då hade jag fått börja om från början igen. Thomas känner ju mig och vet hur långt han kan pressa mig - och jag har förtroende för honom och vet att han inte ger mig en uppgift jag inte klarar av. Dessutom tror jag det är ganska viktigt att hitta en coach som man fungerar med och jag har för tillfället hittat helt 100% rätt.

Förutom att Thomas helt enkelt är riktigt duktig på sitt jobb så har han en fantastisk förmåga att fullständigt ignorera alla mina förutfattade meningar om vad jag kan och inte kan. Vilket numera innebär att jag glatt tror att jag fixar 35 kg i bänkpressen som jag vägrade se åt för ett år sedan. FAIL :-D Han dukar upp ett smörgåsbord av tunga kettlebells, skivstänger och annat kul och raserar samtliga mina fördomar om tunga lyft. "Det fixar du som är så stark" och det gör jag ju faktiskt - för det mesta.  Thomas berömmer och peppar och numera funderar jag inte ens över om han på allvar menar att han är imponerad över mina resultat eller om han säger det till alla sina kunder ;-) jag väljer att bli glad över att nån tycker att jag är bra helt enkelt.

Så, vad ska vi göra nu då? Jo, jag ska satsa så stenhårt på att fixa att lyfta min egen kroppsvikt (chins) och på att klara 30 kg i bänkpressen. Jag har fått jättebra träningsprogram och tekniktips och jag vet precis hur jag ska bära mig åt. Uppföljning på målen någonstans i slutet på januari och jag är taggad. Rapporter följer ;-)

Och du som har tvekat - våga testa att träna med en PT och våga gå på konsultation hos flera för att hitta nån som passar just DIG, jag hade en himla tur som hittade rätt i första försöket! Jag kan varmt rekommendera Thomas och hans kollegor Malou, Mille och Elin - jag litar på att coach T har hittat rätt personer att jobba med. Vi ses på gymmet!

Inga kommentarer: