söndag 15 september 2013

Om fötter och löpsteg. Barfota och framfotisättning, dämpning och inte dämpning.

Gårdagens input var välbehövligt men också något som satte igång tankarna inför höstens skoköp. Förra sommaren kom jag ju underfund med att jag hade tränat bort min pronation och kunde springa i neutrala skor - jag fick faktiskt löparknä av mina fina dyra pronationsskor så de åkte ut. Jag har labbat lite med att gå och att springa korta sträckor i Fivefingers och jag har jobbat medvetet på att förbättra löpsteget - fotisättning under kroppen, högre frekvens, landa på mellanfoten.. Men jag har också fortsatt springa i Asics Nimbus som är en väldämpad sko med förhållandevis högt drop. Kanske dags att ta nästa steg?

För det begriper jag ju att som Roger förklarade i går så är det svårt att få rätt löpsteg när man har en massa uppbyggd skosula under hälen. Samtidigt som jag lever med konsekvenserna av ett tiotal år i konståkningsskridskor och balettskor - jag har gjort ganska mycket våld på mina fötter och även om de numera är mycket bättre än de har varit så är det ett faktum att jag saknar lite "polstring" på vissa ställen under fötterna vilket gör det ganska känsligt att springa helt utan dämpning.

Så vadå? Min tanke var egentligen att köpa ett par Asics Cumulus som har lite mindre dämpning än Nimbus, men som fortfarande är en traditionell sko. Och jag har varit jätteförtjust i mina Saucony Fastwitch som har betydligt lägre drop, men jag tvingas också inse att de är en halv storlek för små och att mina tår inte riktigt mår bra av att bli inklämda även om det går. Och de dojorna är skitsnabba :-) plus att jag gillar att ha ett par lättare skor att springa lopp eftersom det har en viss mental effekt.

Sen har vi löpsteget. Jag springer inte med hälisättning om inte jag är riktigt trött och "sitter" i löpsteget, jag landar redan på mellanfoten. Så det blir inte tal om megaförändringen Allan om jag byter till en sko som är designad för ett mer naturligt löpsteg. Jag har ett par Nike Ready som är en Nike Free-inspirerad sko men jag har inte fått till nån bra löpning i dem på ett tag och vet inte riktigt varför. Det kan bero på stukningen och att löpsteget har varit knas ett tag, men nu börjar det funka - jag sprang ju barfota utan stödlinda i går och det var smärtfritt. Samtidigt är jag egentligen mitt i träningsperioden inför ett maraton och det är inte superlyckat att förändra så mycket att jag måste dra ner rejält på träningsmängden just nu.

Jag surfade skosajter och recensioner och artiklar och skotester i går kväll. Sorterade, plockade i och ur varukorgar. Hittade en tysk sajt som hade bra priser men jag googlade på recensioner också och kunde notera att de inte var världsberömda för bra kundservice och leveranssäkerhet så jag valde bort dem igen och beställde till slut från Startfitness som jag litar på.Två par skor inkl. frakt för 1500 kändes acceptabelt.

Och vad blev det då? Det blev Saucony Kinvara och Asics Gel Volt 33. Båda två skor som är gjorda för ett naturligare löpsteg med lite lägre drop men med dämpning. Jag vet att Roger i går inte tyckte att stegvis övergång till lägre drop är ett alternativ som funkar men jag envisas nog lite ändå. Eftersom jag redan har jobbat bort hälisättningen i traditionella skor tänker jag att det kommer ge mig ett bättre löpsteg samtidigt som jag har kvar dämpningen och slipper springa "direkt på skelettet". Och skulle det nu kännas helt o-fungerande på långpassen så håller nog mina Nimbus i två månader till och så kan jag kasta dem efter Österlenmaran.

En av veckans uppgifter på löpkursen var att gå så mycket barfota som möjligt. Jag tycker detta är ett schysst alternativ - och lite varmare nu när kvällarna blir svalare! En annan av uppgifterna var att köra dynamisk uppvärmning inför varje löpträningspass. Det gjorde jag i tisdags, jag och C gjorde det tillsammans i går innan vi sprang milen, och jag gjorde det i eftermiddags inför ett löppass som gick alldeles åt pipsvängen. Inget funkade - pulsen stack iväg skyhögt trots lågt tempo (och jag kollade den, det var inte bara pulsklockan som ballade ur), benen var tunga och jag mådde illa. Okej - kroppens sätt att säga ifrån att gårdagen var tillräckligt jobbig eller så är det nåt annat på gång.

Kommande vecka: Löpkurs, två löp-pass på NW, ett NMT-pass att leda, en 4good-kväll, ett I Form-lopp och så ska jag dessutom springa varje dag eftersom jag blev utmanad. Plus den vanliga träningen med några NMT-pass och några timmar på gymmet. Kan vara så att den där spirulinan är en bra idé om den ger extra energi, tänker jag!

Inga kommentarer: