söndag 15 september 2013

Testpanelen: Spirulina

Jag är med i Svensk Hälsokosts bloggpanel och får tillsammans med ett gäng andra bloggare testa produkter några gånger per år. I utskicket inför hösten fanns det flera olika "superfoods" att välja på, bl. a. Spirulina. Jag har druckit spirulina i olika smoothies flera gånger och tyckte det var ett utmärkt tillfälle att testa ett mera regelbundet intag av det knallgröna pulvret. Övriga superfoods jag använder regelbundet är nyponpulver och torkade blåbär i frukostgröten.

Leveransen från Svensk Hälsokost var som vanligt supersnabb, det var snarare jag som inte var så snabb med att hämta ut paketet. Men produkterna landade hemma (jag passade på att beställa lite energibars och kokosolja när jag ändå höll på) och det var dags att börja testa.

Första testet föll väl inte så jubelbra ut. Jag blandade ut spirulinapulvret i ett litet glas juice och det var samma dag som vi hade haft en kille hemma som spolade avlopp - lukten av tång och alger var onekligen något besläktad och det kändes inte alls smaskens. Smaken är dock helt okej, men jag kände absolut att jag ville ha pulvret något mera utspätt.

Numera kör jag med en knapp matsked pulver i ett stort glas som på bilden och jag blandar med hälften juice (gärna apelsin och/eller grape) och hälften vatten och river ner lite färsk ingefära. Drinken smakar som juice, men med en gräsig ton av spirulina och en liten udd av ingefära. Funkar för mig. Och så dricker jag med sugrör för att slippa ha näsan nere i algdoften, för den har jag svårt för fortfarande. Jag har också druckit spirulina i en smoothie med jordgubbar och äppeljuice vilket var väldigt gott, färgen blir dock ganska mysko men det kan man överleva.

Vad har då spirulina för fördelar och varför är det bra? Det är en väldigt proteinrik alg och man får i sig mycket klorofyll. Spirulina sägs även avgifta kroppen fast det vet jag inte om jag tror på. Den innehåller gott om mineraler, bl a järn, och kan stärka immunförsvaret.

Nu har jag druckit en spirulinadrink varje kväll i en vecka - jag har det att ta mina kosttillskott med på kvällen. Joakim har varit superförkyld men viruset har inte bitit på mig och det är jag glad för. Kan inte garantera att det är spirulinans förtjänst men det kan mycket väl ha haft en effekt. Och så har jag haft väldigt mycket energi i veckan, typiskt bra. Så jag fortsätter nog med min gröna algsörja varje kväll :-)

Inga kommentarer: