måndag 13 oktober 2014

Smarta mellanmål

Min vardagskost är inte helt hemsk. Men det händer att jag knaprar på M&M's under arbetsdagen och äter rostade mackor med ost och marmelad till eftermiddagsfikat - gärna följt av en chokladbit eller två. En chokladbit till kvällsteet slinker också gärna ner. Det är inget större fel på det rent kalorimässigt för det ryms mer än väl inom de kalorimängder som går åt. Men om jag nu vill bygga muskler måste jag se till att musklerna får mat - och äta mera MAT och mindre skräp.

Av den anledningen kör jag lite nolltolerans på choklad och sånt den här veckan och försöker aktivt ersätta konceptet "mackor" med lite mer värdefulla mellanmål. Mitt vanliga förmiddagsmellis är t ex en Fazer rågkuse med några skivor brieost. Gott, fullt med fibrer, men kanske lite snålt med protein.

Förmiddagsmellanmålet i dag blev "övning i att äta kvarg". Jag har svårt för naturell kvarg så dagens portion var 1/3 ekologisk vaniljkvarg och 2/3 vanlig naturell kvarg. En näve frysta hallon, lite kokosflingor och mandlar och så vevade jag ihop allting när det var mellanmålsdags. Funkade kanon. Till mellanmålet i morgon förmiddag har jag helt enkelt petat ner en liknande portion fast med blåbär i stället för hallon i en termosmugg så håller det sig svalt tills jag ska äta det.

När jag kom hem från jobbet i eftermiddags var jag trött, arg och hungrig. Väldigt hungrig. Jag insåg att min annars så eminenta hjärna hade fått lite fel för sig - att "ingen choklad" automatiskt betyder "måste banta, får inte äta". Inget kunde vara mera fel men jag förstår varför den hamnar i gamla hjulspår och att lunchen därför blev lite för snål. Jag blandade en god röra på tonfisk, avocado, tärnat äpple, keso och en klick creme fraiche och tog en rejäl portion på en rostad skiva grovt bröd. Gott och mättande - och med mer energi och protein än vad mina vanliga två ostmackor hade bidragit med.

Sen har jag packat mina grejer inför morgondagen, yogat en kvart (det där Yogobe är genialiskt bra alltså!), ätit ordentlig middag och nu till kvällsteet blev det en ostbit och lite nötter. Mycket bättre. Lugnare i magen och i huvudet. Jag ska vara mätt, glad och nöjd - inte banta. Jag ska bygga muskler och bli stark - inte bli smal och ynklig. Jag tycker om min kropp och ger den bra byggstenar att bygga upp sig med. Rätt fokus för bra resultat!

I morgon bitti klockan sju väntar PT-pass med Martin. Lite oklart om jag är riktigt frisk som bokar PT-pass klockan 0700 - men då är det avklarat för dagen i alla fall!

3 kommentarer:

Nellie - the Flying Hippo sa...

Du är definitivt den coolaste och mest vältränade "tanten" jag känner! :)

Pernille sa...

*skrattar* Tack Nellie!

Emma sa...

Vilket härligt & sunt tänk du anammar! Heja;)