lördag 23 mars 2013

NMT-lördagspass och en spännande föreläsning

Lördagen började som vanligt med frukost och morgontidningen innan vi drog till Lund för ett NMT-pass i kyla och blåst. Eller i alla fall kändes det kallt i snålblåsten när vi stod och väntade utanför Fäladshallen, men väl ute i backarna hittade man trevliga platser med sol och lä.

Vi började med gång och lätt jogg med lite armhävningar, situps, knäböj och upphopp. Sen lite förflyttningsvarianter - 20 höga knän + 20 vanliga löpsteg, 20 steg björngång + 20 vanliga löpsteg, 20 steg baklänges + 20 steg framlänges... Vi tog oss ut till en av Idas älskade tvåvåningsbackar där vi skulle köra parövningar. Situps och dips på kompisens knä, 60 sekunder var - sen löpning upp och ner i backen. Fast just den här backen var lite jobbig för den var isig och snötäckt. Så vi joggade runt till backens andra sida där det var barmark och fortsatte där i stället. Här körde vi parövningar: baksida lår, insida lår, axelpress och så en enskild övning där vi körde 60 sek planka, ett antal situps, 60 sek planka. Mellan varje övningsomgång sprang vi förstås upp och ner i backen.

Vi sprang en sväng till och sen kom en liten fyscirkel med klassiska Ida-övningar: Skidhopp, tricepsdips på bänk, ålning i snön.  Och hej, lååååånga backen! Här sprang vi med kompis och sprang upp växelvis och väntade i armhävningar medan kompisen sprang. Jogg ner och planka. Förflyttning vidare med 20 hälkickar varvat med 20 vanliga löpsteg. Sen plankan igen, fast nu nära varann, alla ålade under. Vi började jogga hemåt på två kolonner, fick ruscha en sträcka och vända tillbaka för civiliserad jogg på kolonner igen. Avslutningsvis stretchade vi och körde 42 upphopp!

Joakim och jag slängde oss sen direkt in i duschen och bytte till "civila kläder" för att köra retur till Malmö, tugga i oss en snabb lunch och gå på föreläsning med Andreas Eenfeldt och Jonas Bergqvist. En föreläsning om LCHF och träning. Andreas inledde med att prata om LCHF-kost och om statistisk bakgrund för att LCHF faktiskt fungerar för viktminskning och diabetiker. Inga nya rön egentligen men det var intressant att se att till och med den etablerade vården numera börjar tro på att det funkar att dra ner på kolhydraterna.

Efter paus och en liten fika var det dags för Jonas Bergqvist som berättade om fördelarna med lågkolhydratkost och träning. Om han har rätt i det han säger så kan jag definitivt ha fördel av att dra ner lite ytterligare på kolhydraterna. Jag ska fundera lite på saken i alla fall. Och så fick jag lite att tänka på om högintensiva intervaller och muskeltillväxt. Ska i alla fall skaffa hans bok och läsa på lite mera innan jag gör något drastiskt!


Inga kommentarer: