lördag 26 oktober 2013

Älska mat!

Vi har lyxat till det med två dagar på matmässan Älska Mat & Vin på Slagthuset. Vi var där en dag förra året men i år bestämde vi oss för att köpa tvådagarsbiljett för att kunna njuta lite mera och fundera lite innan vi shoppade loss. Vilket vi ju gjorde, som synes på bilden!

I går drog vi iväg så fort vi hade jobbat klart, i princip. Det var inte så mycket folk och vi kastade oss rätt in i en provning av skånska drycker med tilltugg - den började precis när vi kom och det fanns platser kvar så vi tyckte det var en kul grej att gå på! Vi fick prova fem olika drycker - två sorters öl, ett vin, en akvavit och en whisky - med tilltugg som var "designade" för att passa till var sin dryck.

Först ut var en öl, Flygande Tunnan från Lundabryggeriet. Gott men ganska beskt - fast så heter den också "en skånsk bitter". När vi sedan testade tilltugget som var en rökt vildsvinskorv blev det betydligt godare, bra matchning. Nästa glas innehöll skånskt rödvin - jo, det är sant. Odlat och producerat i Skåne. En intressant smakupplevelse men jag tyckte nog att färgen och doften lovade betydligt mera än vad vinet sedan smakade. Tillsammans med gräddbakad tupp blev vinet rundare i smaken men det var ändå ingen superupplevelse.

Trean på listan var Brännmästarens Akvavit från Snälleröd. Jag dricker egentligen aldrig akvavit eftersom det smakar kummin som jag absolut inte gillar. Men den här var rund i smaken och hade en viss citruston som passade väldigt bra till den lilla ostbollen från Vilhelmsdal som serverades till. Positivt, absolut! Nästa kombination var nog provningens höjdare. Pastej på vildsvin och hjort med syltad rödlök och ett glas whisky från Ven till. Whiskyn var rund, mjuk och hade lätt röksmak och tillsammans med den krämiga pastejen och krispig rödlök blev det en riktig fullträff. En ny favoritwhisky på listan! Efterrätten var en Hovdalatårta, en härlig kolatårta, som serverades med porter från Klackabacken. Även detta en riktigt bra kombination, jag glömmer bort att porter är typiskt "efterrättsöl" till tunga, söta, kladdiga efterrätter med choklad och kola.

Efter provningen haffade vi våra provningsglas och dryckeskuponger och begav oss ut i folkvimlet. Vi provade ostar och korvar, choklad och lakrits och gick på upptäcktsfärd bland de många vinleverantörerna. Fick lite vård och omsorg hos Naprapatlandslaget och pratade ögonoperationer med Memira. Skaffade oss varsitt litet glas toskanskt rödvin och gick till en food truck och köpte en hjortburgare och en svampklämma att äta till innan vi tog en runda till och smakade, nosade och pratade mat. En kul fredagkväll helt enkelt! Några lyxiga chokladbitar till kvällsteet fick följa med hem också.

Dagens besök inledde vi med en runda i skånska Smakriket där vi provade en otrolig massa goda grejer som vi hade missat i går. Vi provsmakade också delicatobollsglögg men njaeh - ingen höjdare. Sen återbesökte vi några av gårdagens favoriter och började fylla kassarna med gott. Med hem följde fruktmust från Bornholm, körsbärsöl, Lakritsfabrikens lakrits, choklad från Simply Chocolate och Pralinhuset, fransk bondost, Munster och långlagrad holländsk Gouda. Surdegsbröd och franska tarteletter med hallon, kryddkvarnar med himalayasalt och peppar (3 kryddkvarnar med keramisk kvarn, återfyllningsbara, inkl. kryddor för en hundralapp!), Bjärechips, flera sorters äppelmust, aprikosmarmelad, äppelbalsamvinäger och säkert mera jag har glömt. Det var särskilt roligt att köpa äppelmusten på bag-in-box. Det fanns nämligen 6-7 olika sorter på olika äpplen och vi fick provsmaka alla innan vi till slut fastnade för Discovery och Katja.

Nu har vi roliga och goda grejer till långa höstkvällar - inte dåligt. Och så blir man lite inspirerad av att smaka nya viner och se nya leverantörer. Jag visste t ex inte att det finns en riktig gourmetaffär i lilla Kävlinge eller att det finns ett franskinspirerat bageri på Nobeltorget. Men nu vet jag!

Mässan är öppen i morgon också ifall nån skulle känna sig sugen på ett besök ;-)

Inga kommentarer: