fredag 6 februari 2015

Dags för cardiodelen!

PT-utbildning - del 2, dag 1

Dags för cardioutbildning. Vi 5 som träffades på del 1 har fått tre nya kurskompisar, så nu är vi ett gäng på 8. Intressant nog i en lokal som är hälften så stor....

Efter en kort intro om kursens innehåll kastade vi oss rakt in i teoridelen. Främst det här med "kost för uthållighetsidrott", kolhydratsladdningens vara eller icke vara, behov av kosttillskott eller inte, kost för viktnedgång för motionärer och för idrottare (såna som tävlar i viktklassidrotter t ex), och såna nördigheter.

Efter lunch var det dags för teori kring rodd och löpteknik. Löpteknik främst på löpband eftersom det väl ändå är det vi oftast kommer träffa på när vi jobbar i gymmet. Jag tänker ändå lägga till en löpcoachutbildning vid lämpligt tillfälle framöver för att fördjupa kunskapen och kunna jobba mer med löpning för mina klienter men det är fint att få en grundplåt. Själv hatar jag att springa på löpband men i syfte att analysera löpsteg har det en fördel: Den som springer är på samma ställe och det är lättare att kika på steget då än när man måste springa bredvid och kolla!

Vi avslutade dagen med praktikbitar. Rodd är svårare än jag trodde - vi fick ro allihop och så fick resten korrigera och kommentera (i ärlighetens namn var det mest Francois, vår lärare, som gav feedback). Vi presterade 8 helt olika sätt att jobba med samma maskin och det var otroligt nyttigt att se vilka delar man kan behöva förändra!

Sen dags för löpbandet och jag hade fått en del gliringar för mina Fivefingers. Men eftersom jag aldrig springer på löpband så har jag inga inomhusdojor ju! Har nu skurat ett par skor rena inför morgondagen... men på dagens praktik fick jag springa i Fivefingers. Återigen hade vi 8 olika löpstilar och vi fick springa både flackt och med ganska rejäl lutning för att titta på hur steget förändrades. Jag fick beröm för fin och ekonomisk teknik som funkade fint i barfotaskor men det var tydligt att jag inte orkar hålla ihop det riktigt när det lutar och det vet jag också själv att jag behöver stöd under hälen för att få bra frånskjut och få upp höften i det läget. Så jag var nöjd med dagen och skickade givetvis vidare berömmet till Katarina som har städat upp mitt löpsteg :-)

Ingen hemläxa i dag så lugn hemmakväll - men på skolbänken 0900 i morgon bitti igen.

Inga kommentarer: