torsdag 12 februari 2015

Färdig!

PT-utbildning, del 2 - dag 5 och 6

Jag har de senaste två dagarna varit så plågad av förkylningen att jag inte har kunnat delta i praktiska moment utan bara tittat och noterat från sideline, och jag har gått och lagt mig före klockan åtta på kvällarna eftersom jag känt mig ohyggligt risig. Inte världens bästa förutsättningar för utbildning men nu är den avslutande tentan färdig och inskickad och det återstår bara att vänta på resultatet!

Tisdagen var annars en dag jag hade sett väldigt mycket fram emot. Dagen inleddes med en kort föreläsning i applicerad biomekanik på slag och sparkar och sen var det praktik nästan hela dagen. Rörelseanalyser och praktik av slag, samma sak för sparkar och så ytterligare ett träningspass. Jag noterade, lyssnade, tänkte igenom rörelser, tittade på mina kollegor, studerade korrigeringar och försökte på alla sätt ta till mig undervisningen utan att göra något fysiskt. Trots doping med Alvedon så att jag inte märkte av nån feber så kände jag att det var absolut inte läge för att skutta runt. Sist för dagen kom ett kort repetitionspass där vi hade möjlighet att ställa frågor och där Anatoli också ställde frågor på viktiga områden (hint: det här ska ni nog kunna på tentan) och jag kände mig mest bara ohyggligt korkad. Bomull i skallen..

Onsdagen började med ytterligare praktik av parövningar och jag noterade frenetiskt eftersom det dök upp en hel del nya varianter som jag inte sett tidigare och som jag absolut kan ha nytta av när jag instruerar NMT! Sen fick vi lov att själva lägga upp ett 10-15 minuters pulsträningspass med boxteknikerna som skulle testas av på en kurskamrat och efter varje etapp av träningen (steg, slag, sparkar, parövningar) kollade vi pulsen och den som tränade skattade sin ansträngningsnivå på Borg-skalan. Det var ett bra verktyg för att se relationen mellan faktisk ansträngning (pulsen) och upplevd ansträngning (nivå på Borgskalan). Mycket intressant!

Efter lunch fick vi en kort föreläsning om metodik och säkerhetstänk när man kör kampsportsinspirerad träning. Allt från basics som "se till att det inte ligger nåt på golvet" till diskussion av ordningen på övningarna inbördes och andra bra tips och ideer. Sen var det enligt schemat dags för teoritentan men vi fick besked om att vi skulle få den som hemtenta i stället. Varför? Jo, för lokalen vi hade var väldigt liten och vi hade ett långt bord till 8 deltagare vilket innebar att man konstant hade sina papper ovanpå grannens och det ansågs inte vettigt för en tenta. Klokt beslut. I stället fick vi förbereda praktikprovet och nu var det således dags för mig att se om jag hade lyckats lära mig alla rörelser i praktiken också trots att jag bara hade gjort det i teorin!

Alla värmde upp gemensamt och sen skickades halva gruppen ut medan andra halvan blev utvärderade. Vi fick visa upp ett antal olika steg, slag och sparkar samt en förbestämd sekvens (den var jag mest nervös för eftersom jag inte hunnit öva den så mycket) och så fick vi springa i olika farter.

När båda grupper hade gjort klart var det dags för utvärdering. Först fick vi veta att alla var godkända och sen fick vi individuell feedback. Jag fick oväntat positiv feedback och de detaljer som pekades ut är såna som jag vet är "gamla klassiker". Exempelvis att mina höga sparkar är bättre än de låga och det beror på att i låga sparkar måste jag koncentrera mig på att hålla mina överrörliga höfter stabila vilket gör hela rörelsen märklig, men i höga sparkar behöver jag inte samma kontroll på höften och då blir hela sparken mycket mer naturlig. Att mina slag är lite vingliga när jag inte har nåt att sikta på vet jag också så jag var mest positivt överraskad över att det inte fanns mer att peta i.

Hemgång med vetskapen att det låg en tenta i mailboxen och jag satte mig faktiskt och skrev den efter att ha fått i mig lite eftermiddagsfika. Sen fick den ligga till sig över natten, jag har petat klart i den nu på förmiddagen och så skickat in den innan jag kände att den blev överarbetad.

I dag hade jag egentligen en massa grejer planerade men jag har ställt in alltihop och fokuserar på att kurera mig. Kommer antagligen vara sjukskriven i morgon också och ska se till att meddela det på jobbet - jag mår ärligt talat inget vidare och behöver nog mest vila och omsorg! 

1 kommentar:

Nellie - the Flying Hippo sa...

Tänk att du är klar med utbildningen nu, och du fixade der trots pissiga förutsättningar. Strongt tycker jag!!! Hoppas du kryar på dig till på söndag. Kram