söndag 8 februari 2015

Host, snörvel och HLR

PT-utbildning - del 2, dag 3

Vi är halvvägs och jag är brutalt förkyld. INTE hundra höjdare, om man säger så, men jag hoppas att jag mår så mycket bättre i morgon att jag åtminstone kan känna mig OK med att delta i kampsportsbitarna. Löpintervaller är inga konstigheter och pulskurvor har jag analyserat förr men kampsporten har jag o-koll på.

Dagen började med löpintervaller för de som var kuranta - halva gruppen. Övriga utslagna av förkylning eller skador. Jag promenerade tre varv runt slingan i raskt tempo för att inte frysa ihjäl medan mina kursare roade sig med uppvärmning, löpskolning, 85% av maxpuls och 15-15-intervaller. Det var ju inte lusten att röra på sig som saknades måste jag erkänna!

Sen gick vi tillbaka till kurslokalen och tuggade oss igenom kardiorespiratoriska systemet, stora och lilla kretsloppet och började så smått på hjärt-och kärlsjukdomar. På lunchen kastade jag mig iväg till apoteket och införskaffade mjuka näsdukar och Otrivin Comp. Rätt fantastiskt att kunna andas igen och att slippa snyta mig konstant! Laddade upp med en caesarsalladwrap (jo, det finns) och köpte en kardemummabulle till eftermiddagsfikat eftersom Gateau låg granne med apoteket :-) Visade sig att jag inte var den enda för när kaffet kom så dök det upp både choklad, bullar och muffins ur väskorna. Alla behövde nog lite extra energi i dag!

Efter lunch fortsatte vi med hjärt-kärlsjukdomar såklart med särskilt fokus på vad en personlig tränare ska tänka på. Vi kan absolut inte bota nåt men vi kan i alla fall se till att inte öka riskerna! Sen var det HLR-utbildning för hela slanten och vi har gått igenom vanlig HLR, hur man använder en hjärtstartare, vad man gör med medvetslösa personer som andas normalt och vad vi kan göra för att hjälpa den som har satt i halsen. (Tips från coachen: träna för fasen inte med halstablett, tuggummi eller snus....)

Efter fikat körde vi repetition och frågestund och sen var det klart för i dag och hej då till Francois som vi inte träffar mer den här omgången - i morgon kommer Anatoli. Morgonpasset sköter vi själva med cardio på två olika maskiner och pulsregistreringar på dessa innan Anatoli tar över. Jag får se hur mycket jag kan vara med - vill inte äventyra min hälsa men självklart ha ut så mycket som möjligt av utbildningen!

Inga kommentarer: