söndag 17 maj 2015

Girls Wellness Academy Malmö - Releaseparty!

Dagens träningspass ägnade jag åt att delta i releasepartyt för Girls Wellness Academy i Malmö och Lund. Jaha, tänker du, vad är då det för nåt?

Jo, det är Emma Igelström (Simmar-Emma) som tillsammans med Stina Albihn och Marie Spetz har startat ett koncept med träning för kvinnor. Man kan diskutera det där med att dela på könen i evigheters evigheter och jag tänker inte ta den diskussionen - men jag gillar att det finns alternativ till klassisk gruppträning och att GWA bland annat handlar om att träna utomhus när möjlighet finns och att arbeta tillsammans i par eller grupper.

Men, tänker du - är inte det precis samma sak som det där Nordic Military Training som det alltid tjatas om? Johodå. Precis så. Skillnaden då? Profilen. Girls Wellness Academy riktar sig specifikt till tjejer och det kanske kan locka ut några av dem som känner sig lite skrämda av NMT's lite tuffare profil. Dessutom verkar det som om GWA förlägger viss träning inomhus, särskilt på vintern. Sist men inte minst erbjuds det kurser i t ex simning, träningshelger och andra roliga aktiviteter.

Så - med det avklarat kan vi konstatera att jag tycker att GWA är en bra grej, att det bidrar till att locka fler tjejer att träna tillsammans och att fokuset ligger på gemenskap snarare än tävling. Däremot är instruktörerna erfarna inom tävlingsidrott - i Malmö är bl a Susanne Gunnarsson instruktör - så det betyder att det kommer finnas möjligheter för även de starkaste att ta ut sig på passen!

Dagens pass var uppdelat i fyra delar: uppvärmning, löpskolning (jadå, i dag igen!), cirkelpass i grupp, och avslutning. Många high-fives och många skratt blev det under passet :-)

Uppvärmningen inleddes med lugn jogg i cirkel där siffrorna 1-6 hojtades av instruktörerna och så skulle vi göra den övningen som hörde till siffran. Exvis betydde ETT att vi skulle sätta höger hand i marken, FEM att vi skulle göra high five med nån annan och FYRA att vi bytte håll. Bra uppvärmningsupplägg när man har 100 personer att instruera! Vi stannade till och gjorde lite dynamisk stretch och aktivering också innan vi gick över till löpskolning.

Löpskolning behöver inte vara så avancerat utan det räcker jättebra att man sätter ihop lite höga knän, hälkickar och hoppsasteg i olika kombinationer. I dag fick vi dessutom veva armarna framåt och bakåt under hoppsastegen och det var hysteriskt svårt!

Cirkelpasset bestod av tre stationer. Mitt gäng hade den mest NMT-lika stationen först: Vi jobbade i grupper om 6 personer, stod i plankan, en person ålade under plankorna, sprang en sträcka med paus för 3 knäböj med upphopp, kastade sig ner på mage och upp igen, spurtade tillbaka och ålade under plankorna, nästa! Vi hann med två varv och det var roligt! Andra stationen var en parövningsstation med olika varianter på brottning och balansbrytning. Ganska hemtamt men roligt det med. Sista stationen jobbade vi med plankanvarianter och lärde oss att göra plankan på ett betydligt jobbigare sätt så att man inte behöver hålla på så länge!

Avslutningen på passet var en liten tabata-sekvens med växelvis höga knän och knäböj med upphopp. Jobbigt men kul, och det tjoades och hojtades hej vilt i gänget. Sist men inte minst var det såklart utdelning av goodiebags med hårband och buff från Kari Traa, info om kommande GWA-evenemang och äppelmust från Kullamust.

Jag var lite energilåg efter passet (började klockan tolv så det var lunchdags och lite till) och tänkte att jag skulle snabba mig hem men kände sen att läget var "jag skulle ge min högra arm för en latte och en macka" så jag svängde in på Espresso House vid Triangeln. Och se där, dagens erbjudande i appen var "söndagsbrunch" = stor varm dryck, grillmacka med kalkon och ost och en muffin. Mycket bra. Mulade i mig mackan och latten på rekordtid och muffinsen fick följa med hem i en påse och blir kvällsfika till Mästarnas Mästare. Efter att ha ätit lite cyklade jag hem och drack ungefär en liter vatten så jag var nog lite undervätskad också!

1 kommentar:

Nellie - the Flying Hippo sa...

Och nu fick jag ju beta lite met. :)