onsdag 5 november 2014

Mat. Energi. Supermat. Tillskott. Helt vanlig mat?

Det där med mat är förvirrande och fast jag suger i mig så mycket information det bara går så blir det inte nödvändigtvis enklare. Det finns rätt mycket info. Men eftersom jag tror att de här energinivåerna och kraften i träningen som jag har upplevt senaste veckorna är kopplat till mitt matintag så tänkte jag ändå publicera några funderingar.

Jag bestämde mig för några veckor sen för att tweaka min kost lite. Inte för att jag egentligen äter dåligt - med en kaloriförbrukning på över 3000 kcal per dag har man rätt mycket utrymme för både bra grejer och fika - men för att jag kände att jag ändå kunde göra det lite bättre. Fokus ligger på att äta MAT först och främst. Dvs när jag kommer hem på eftermiddagen och helst av allt vill värma två kanelbullar från frysen till eftermiddagsteet så äter jag något ordentligt i stället. Och när jag sitter på kontoret och vill kasta mig över chokladen i skrivbordslådan tar jag nötter eller en rawfoodbar.

Dessutom har jag försökt att släppa alla "brukar" om mat-tider. I det här hushållet där vi rör på oss mycket och på olika tider är det inte alltid så lätt att se till att vi äter tillsammans. Jag kanske kommer hem klockan fyra och är vrålhungrig och ska instruera ett pass vid 18.15. Joakim åker till gymmet direkt efter jobbet och är hemma vid sex när jag precis har åkt hemifrån. Då är han hungrig efter sin träning men jag är först hemma igen strax före åtta. Så då blir resultatet att jag äter ordentligt klockan halv fem, Joakim värmer mat till sig när han kommer hem och så kanske vi äter kvällsmål gemensamt när jag kommer hem. Det funkar bättre så!

Resultatet då? Jo, jag äter mera mat och mindre skräp. Färre mackor också, för den delen, eftersom jag har ersatt förmiddagsmålet med kvarg och bär, och allt oftare äter varm mat på eftermiddagen i stället för mina vanliga ostmackor till teet. Jag har också haft nolltolerans på "snask" i veckorna - dvs inget godis, inga söta fikabröd, inga söta bullar - för att verkligen tvinga mig själv att välja riktig mat i stället. Det har funkat över förväntan. Jag har haft "fritt fram" på fredagar och lördagar, jag har njutit av de godsaker jag har valt men jag har inte löpt amok och överätit. Tvärtom, faktiskt - eftersom jag plötsligt upplever sötsakerna som just söta så räcker det med en mindre portion.

Kroppen verkar tokälska upplägget. Stark som tusan, massor med energi (ja alltså frånsett just när väckarklockan ringer på morgonen men det är inte så konstigt), springer snabbt, lyfter tungt, orkar mycket. I förra veckan hade jag en förkylning som försökte smyga sig på men den försvann igen utan att lämna några särskilda spår. Inte ens torrhosta. Det blev lite snor några dagar och sen var det bra med det.

Det är intressant att reflektera över kostförändringar. För egentligen är det en väldigt liten förändring - det handlar kanske om 10% av mitt totala intag - men uppenbarligen gör det skillnad. Och mer skillnad än vad supermaten i sig har gjort, däremot tror jag att supermaten har bättre effekt när jag inte dränker den i en massa mjöl och socker ;-)

Inga kommentarer: