söndag 16 november 2014

Middagstips med spenat x 2

Det blir lite matblogg här i dag. Jag tänkte dela med mig av två kalasbra middagstips med spenat - ett busenkelt och ett lite mer komplicerat! I många år var jag inte så förtjust i spenat och det verkar som om flera har dåliga erfarenheter av tråkig grågrön sörja som gick under namnet "stuvad spenat" i skolmatsalen.

Med mig är det så att jag inte är så himla förtjust i färsk spenat. Jag tror det är av samma anledning som jag inte tycker om grönsallad och alfalfagroddar - jag gillar inte att tugga och tugga och tugga på nåt som inte mättar :-) Fryst hackad spenat har vi däremot nästan alltid i frysen och av det kan man exempelvis laga spenatsoppa eller Karl-Alfred-fisk!

Spenatsoppa, 1 portion
Spenatsoppa tar max en kvart att laga, det är gott och mättande och supernyttigt!
1-2 msk smör
½-1 gul lök
Ca 125 g fryst hackad spenat
1 tsk vetemjöl
3 dl vatten
Buljongtärning, buljongpulver eller fond
1-2 msk grädde eller creme fraiche
Eventuellt en potatis (rå eller kokt)
salt, peppar, muskotnöt
Till servering: ägg, korv/skinka/ost

Hacka löken fint. Fräs lök och spenat i smöret. När spenaten är helt tinad strör du över vetemjölet och vevar runt ordentligt innan du tillsätter vatten och buljong eller fond. Om du hade en rå potatis i kyl eller skafferi så skala den och tärna den fint och lägg i den i grytan. Låt soppan puttra i ca 10 minuter. Hade du en kokt potatis så tärna den och lägg med den i grytan de sista 2 minuterna. Tillsätt grädde eller creme fraiche och smaka av med salt, peppar och muskotnöt.

Kokta ägghalvor är en klassiker i spenatsoppa. Jag tycker dessutom det är gott med något rökt - korv, falukorv, rökt skinka, rökt kalkon exempelvis. Man kan även smula i feta eller riva över en ostrest. En knäckemacka är inte fel som tillbehör! I dag hoppade jag över ägget men hade en bit falukorv som jag strimlade och stekte lite hastigt. Jättegott!


Karl-Alfred-fisk
Den här rätten hittade jag på när vi labbade med LCHF förra våren och den har snabbt blivit en av Joakims favoriter trots att han från början var rätt avogt inställd till konceptet "fisk med stuvad spenat".

Du behöver:
Vanlig vit fisk (torsk, kolja, sej)
Smör
Lök
Champinjoner
Fryst hackad spenat
Grädde/creme fraiche
Buljongpulver, salt, peppar, muskot
Ost

Sätt ugnen på 175 grader, smöra en ugnssäker form och lägg i fisken. Salta och peppra. 
Börja med stuvningen. Hacka löken fint, skiva champinjonera och fräs lök och champinjoner i smöret tills svampen har vätskat klart. Lägg sedan ner spenaten och låt den tina. Tillsätt buljongpulver och sedan grädde eller creme fraiche (ett tips är att använda färdig gourmet-creme fraiche med kantareller, det blir extra gott) och smaka sedan av med salt, peppar och muskot. Stuvningen ska vara ganska tjock för fisken släpper vätska under tillagningen.

Sen häller du spenat/svampstuvningen över fisken, jämnar ut det och lägger ost ovanpå. Riven eller skivad spelar ingen större roll. Fisken ska in i ugnen i 20-25 minuter och under tiden hinner du koka potatis eller något gryn att äta till. Klart! LCHF'aren struntar såklart i ris och potatis ;-)


Inga kommentarer: