måndag 10 november 2014

Recension: Daily Greatness Training Journal

En knallrosa dagbok med gulliga bokstäver med olika typsnitt i guldtryck. Really? Ja, det var ungefär min första tanke när jag såg Daily Greatness Training Journal. Med undertiteln "12 weeks to a rocking fit body & mind". Som om en dagbok kan förändra ens liv.... Fast ju mer jag spånade och kollade runt, ju mer insåg jag att det här kanske inte är livsomvälvande men absolut ett väldigt bra stöd när jag nu kör 12 seriösa veckor fram mot PT-utbildningen.

I går var det dags för min första 4-week check-in och därför passar det bra att recensera boken nu när jag har kommit en bit på väg. Jag har valt att följa bokens "program" ganska noga med ett undantag: Man ska egentligen meditera i 20 minuter varje morgon. Vilka 20 minuter är det jag ska ha till det? De 20 minuterna mellan 05.10 och 05.30 innan väckarklockan ringer hemma hos oss och som jag hemskt gärna vill sova i? Eller ska jag stressa mig igenom frukosten för att hinna meditera innan jag ska till jobbet? Känns inte riktigt som arbete i rätt riktning. Alternativet är att meditera medan Joakim äter frukost men den där lilla frukoststunden tillsammans på morgonen är viktig. Så meditationen har fått stryka på foten men å andra sidan yogar jag betydligt oftare än jag har gjort innan och det fyller åtminstone delvis samma funktion!

Annars inleds boken med lite info om vad tanken är, hur man ska förhålla sig till mat och träning (inga konstigheter), man får lov att skriva lite grejer man är stolt över i livet och sätta mål för de kommande 12 veckorna - både för hela perioden och för 4 veckor i taget. 

Sen har man en dagbokssida att fylla i 6 dagar i veckan och på den sjunde dagen reflekterar man över den gångna vecka. Man skriver i boken morgon och kväll - på morgonen för att planera dagen och sätta lite positiva tankar för den, och kvällstid är det s k "power questions" om vad som har varit bra med dagen, vad man skulle vilja jobba och förbättra. Plus att man såklart loggar sin träning (vilket jag inte gör i detalj i den här boken eftersom jag loggar det på annat sätt).

Efter 4 veckor kommer det en check-in där man reflekterar över de gångna veckorna, bockar av om man har uppnått sina mål och sätter nya mål för kommande fyra veckor.

Vad jag verkligen gillar med Daily Greatness Training Journal:
  • den uppmanar mig att sätta kortsiktiga mål och reflektera över dem
  • den hjälper mig reflektera över varje vecka
  • jag får en bra start på dagen av att sitta några minuter och fundera över vad jag vill att den här dagen ska bli
  • det är nyttigt att "lägga locket" på dagen varje kväll
  • jag blir påmind om positiva tankar
  • pappret är behagligt att skriva på med blyertspenna
  • jag får en överblick över varje veckas träning och lättare att se när det behövs vila

Vad jag hade velat förbättra:
  • utrymmet för att logga träning är begränsat och med "fel" överskrifter
  • utrymmet för matdagbok är alldeles för litet (i mitt tycke)
Rekommenderar jag boken? Ja - om du vill jobba med positiva tankar, få in vanan att träna regelbundet och fundera lite över vad du äter och hur ditt psyke kan hjälpa eller stjälpa dig - absolut. Som en ren tränings- eller kostdagbok funkar den inte. Jag hade också gärna sett att den varade längre än 12 veckor men då kanske man kan övergå till "Daily Greatness Journal" i stället om!

Daily Greatness Training Journal finns på Adlibris för 282 kr. De har även Daily Greatness Journal och Daily Greatness Yoga Journal.

1 kommentar:

Nellie - the Flying Hippo sa...

Tack för recensionen! Jag har tänkt köpa Daily grateness journal men varit lite för snål för det. Det får nog bli min julklapp till mig själv.