söndag 21 juni 2015

Efter träning?

Efter träning är mitt allra viktigaste påfyllning. Jag har kämpat som en liten gris för att lägga på mig muskler och har uppenbart svårt för det, så oavsett träningsform gäller påfyllning.

Efter styrketräning slänger jag således i mig en proteinshake (billigt och lättillgängligt protein, pulvret klarar sig i träningsväskan oavsett temperatur, smaken är sådär, mat är förvisso bättre men det här ar enklare!) och sen när jag har duschat börjar jag tugga på en rawfoodbar för att fylla på med kolhydrater. Inom max en timme efter passet är det dags för påfyllning av bättre kvalitet, alltså riktig mat. Det kan vara keso eller kvarg med bär, en macka, vanlig lunch eller middag. Jag är inte jättekräsen av mig men Eve Grab'n'Go som ligger mellan gymmet och jobbet har gudomliga frukostmackor: Surdegsbröd med kyckling, bacon och avocado. To die for. Bra näringsmässig sammansättning också efter träning :-)

Efter löpning och efter NMT är jag vanligtvis inte alls lika hungrig som efter styrketräning och har det varit ett tufft pass så händer det att jag verkligen inte känner att jag får i mig nåt. Det som oftast hjälper är att dricka - saft, utspädd juice, resorb, vitargo, energidryck... Rätta till vätskebalans och fylla på med kolhydrater/elektrolyter är oftast det som behövs. Mår jag riktigt illa så försöker jag oftast få i mig en proteinshake, det brukar nämligen betyda att jag 45-60 minuter senare är i skick att äta en rejäl måltid. Oftast är det bara tuffa intervallpass och tröskelpass samt lopp i maxfart som gör att jag hamnar där. Annars räcker det med en macka eller nåt och så upptäcker jag ganska snart därefter att jag är hungrig och äter "riktig mat".

Oavsett träningsform så kan man inte påstå att jag är en hejare på att ta mig in i duschen. Alltså - har jag gymmat och ska vidare till kontoret så finns det inte mycket att diskutera utan då är det bara att se till att det blir överstökat. Men gymmar jag efter arbetsdagen och "jag ska ändå cykla hem så det är inte lönt att duscha" är rådande visdom så kan det ta rätt lång tid innan jag pallrar mig in i duschen. Och efter långpass.... jag byter om till torr tröja, stretchar, äter, landar i soffan eller på yogamattan eller framför tv'en eller nåt och Joakim får peta på mig femtielva gånger och säga "gå och duscha med dig!" för att det ska bli av. Trögt, liksom... NMT går lättare enbart för att passen ligger på kvällen och jag gillar inte att lägga mig svettig i en "ren" säng, men även där blir duschen ofta allra sista anhalten innan jag landar på kudden.

Inga kommentarer: